Ghid turistic Klagenfurt

Teatrul din Klagenfurt Teatrul din Klagenfurt

Cuibărit de-a lungul colinelor din partea de sud a Carintiei, prosperul și relaxantul oraș Klagenfurt poate că nu dispune de prestigiul cultural caracteristic Salzburg sau Innsbruck, însă este o capitală provincială la fel de antrenantă. Un oraș mic, ușor de parcurs, principalul său avantaj este proximitatea de Wörthersee, lac situat la doar 3 kilometri distanță de centrul orașului – Europapark, locul mult-doritului Minimundus, este o atracție turistică majoră. În plus, un captivant muzeu regional și o ofertă variată de restaurante și night-life, fac din Klagenfurt o bază bună de plecare pentru a explora, pe mai departe, zona rurală a Carintiei.

Fondat în secolul al XII-lea de familia Von Spannheim, provenită din aristocrații militari ai Renaniei, Klagenfurt a crescut în importanță atunci când împăratul Maximilian I a ordonat acordarea statutului de capitala provincială în 1518. Arhitectul italian Domenico dell’Allio (ce a participat și la dezvoltarea orașului Graz) a fost responsabil de planificarea urbană a orașului, realizând rețeaua în grilă a străzilor, încă vizibilă astăzi. La fel cum s-a întâmplat cu multe alte localități austriece, zidurile defensive au fost demolate în 1809 la insistențele victoriosului Napoleon – conturul acestora fiind marcate astăzi de șoseaua de centură rectangulară. În ciuda distrugerilor teribile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, multe din clădirile din centrul orașului Klagenfurt și-au păstrat curțile interioare, găzduind acum cafenele și buticuri, ce conferă locului un farmec aparte.

Centrul Klagenfurt este ușor de explorat, străzile sale largi înconjurând Neuer Platz, gazda Lindwurmbrunnen, statuia mitologica cu înfățișare de dragon, față în față cu un alt personaj legendar, Hercule. La nord de aici, vasta Neuer Platz, mărginită de magazine și o serie de cafenele aglomerate, se îndreaptă spre Landhaus și impresionanta sa Wappensaal. Spre sud merge Bahnhofstrasse, direct spre stația de tren, trecând pe lângă Landesmuseum și Muzeul Roert Musil. Kramergasse merge spre Alter Platz, sufletul districtului de shopping, pietonal, unde se găsesc majoritatea clădirilor istorice din Klagenfurt.

Domkirche, Diözesianmuseum și Muzeul Moderner Kunst

Trei străzi la sud de Neuer Platz, pe Lidmanskygasse, silueta neașteptată a catedralei din Klagenfurt a fost înfășurată în nuanțele de gri ale blocurilor construite în anii 1970, făcând din culorile vii, roz și crem, ale stucaturilor din interiorul Domkirche sau fie cu atât mai mult surprinzătoare. Această structură din secolul al XVI-lea, sobră pe exterior, a fost construită la momentul în care majoritatea nobililor din Klagenfurt aveau convingeri protestante. Imediat după colțul Lidmanskygasse este Diözesianmuseum, gazda unor artefacte religioase strânse de pe toată suprafața provinciei. Atracția principală este cel mai vechi vitraliu de pe teritoriul Austriei, un portret al Mariei Magdalena ce orna pe timpuri biserica Magdalenakirche din satul Weitensfeld, lângă Gurk.

Ceva mai la nord, muzeul Moderner Kunst, la est de Neuer Platz, pe Burggasse nr. 8, găzduiește o expoziție de ultimă generație de artă modernă și contemporană, grupată în jurul unei curți interioare recent renovate.  Un muzeu pe care nu trebuie să-l ratați este Landesmuseum, ce furnizează o lecție cuprinzătoare de istorie și cultură carintiană. Primul etaj prezintă o colecție de geologie și istorie naturală, însă merită să cautați să vedeți Lindwurmschädel, craniul de rinocer fosilizat, dezgropat lângă Klagenfurt în secolul al XIV-lea, după modelul căruia s-a realizat statuia-fântână „Lindwurm” din Neuerplatz.

Europapark, Minimundus și malul lacului

Din centrul localității Klagenfurt, autobuzele 10, 11 și 12 merg spre vest, de-a lungul Villacherstrasse, spre malul lacului, situat la 3 kilometri distanță. Strada se derulează pe malurile Lendkanal, un curs de apă artificial realizat la sfârșitul Evului Mediu pentru a conecta Klagenfurt de Wörthersee. La 1 kilometru în interior de la lacul Wörther se găsește Europapark, o întindere verde ce găzduiește una din cele mai căutate atracții turistice din sudul Austriei: Minimundus, pe Villacherstrasse nr. 241. O grădină uriașă, punctată de straturi de flori din loc în loc, conține câteva din cele mai faimoase clădiri ale lumii realizate în miniatură, la scală 1:25, inclusiv Turnul Eiffel, Big Ben, Casa Albă din Washington, dar și alte structuri mai puțin cunoscute, precum cea a mănăstirii Rila din Bulgaria sau palatul regal din Yemen.

La nord de Minimundus, Reptilienzoo este un adevărat paradis pentru copii, prezentând nenumărate specii de reptile, de la șerpi, șopârle la crocodili, laolaltă cu un acvariu ce cuprinde specii de piranha și o grădină în aer liber cu câteva modele de dinozauri. În timpul verii, se organizează tururi gratuite de câteva ore, în timpul cărora se pot admira șerpii de la foarte mică distanță. Întregul Europapark se întinde la vest de Minimundus până pe malurile Wörthersee, pe o suprafață de aproximativ 1 kilometri liniar, unde se încheie cu popularul Strandbad, locul favorit de baie pentru locuitorii din Klagenfurt și turiști deopotrivă.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...