Ghid turistic Aix en Provence

Fontaine de la Rotonde în Aix en Provence Fontaine de la Rotonde în Aix en Provence

Cu pietele sale multicolore, fantanile si cafenelele aliniate pe pavaj si atmosfera civilizata, Aix en Provence se ridica la inaltimea asteptarilor pe care le au turistii de la regiunea din care face parte, Proventa, poate mai mult decat oricare alt oras. Se gaseste la aproximativ 25 kilometri in nordul Marsiliei, insa din punct de vedere istoric, cultural si social este departe de vecinul sau mai mare. Aix en Provence este prin definitie conservator si un oras incredibil de frumos, bogatiile sale bazandu-se pe servicii si vastele suprafete arabile din imprejurimi. Oamenii de afaceri de succes ai Marsiliei, directorii companiilor cele mai mari si lumea interlopa din marele oras mediteran locuiesc in Aix en Provence, laolalta cu sute de studenti straini, in special americani.

Aix a aparut ca Aquae Sextiae, o asezare romana concentrata in jurul izvoarelui termale bogate in sodiu – folosite inca ca tratament intr-un resort balneo de pe locul bailor romane din coltul de nord-vest al Vieille Ville. Incepand cu secolul al XII-lea si pana la Revolutie, Aix a fost capitala Proventei. In zilele sale de centru feudal independent, cel mai iubit conducator, regele Rene de Anjou (1409 – 1480) dispunea de o curte regala renumita pentru festivitatile frecvente si afinitatea pentru arta. Rene a introdus in regiune strugurii tamaiosi, iar figura sa, sculptata in piatra, priveste in jos de pe fortificatiile vechi din partea de sud a orasului, spre cours Mirabeau.

In secolul al XIX-lea, Aix a fost gazda celor doi mari contribuitori la pictura si literatura franceza, Paul Cezanne si prietenul sau apropiat, Emile Zole. O serie de stifturi de bronz placate in pavaj permit vizitatorilor sa urmeze un traseu dedicat lui Cezanne, de-a lungul intregului centru al orasului. Orasul vechi din Aix, definit clar de inelul de bulevarde si maiestuosul cours Mirabeau, este in intregul sau cel mai important monument de aici, cu mult peste oricare alt edificiu sau muzeu de pe suprafata acestuia. Cu atat de multe strazi animate, atatea restaurante, cafenele si magazine tentante, plus pietele specifice Proventei, este usor de pierdut cateva zile ratacind in jur fara sa fie nevoie de un itinerar sau de o destinatie anume. In spatele Vieil Aix, exista cateva muzee in cartierul Mazarin la sud de Mirabeau, iar mai departe gasim funadtia Vaserely, studioul lui Cezanne si casa acestuia, Jas de Bouffan. Complexul cultural Cite du Livre face parte dintr-un proces amplu de restaurare al intregii zone de vest a Vieil Aix en Provence.

Pentru a face cunostinta cu viata din Aix, faceti o plimbare pe sub coroanele gigantice ale copacilor de pe cours Mirabeau, oprindu-va la una din cafenelele situate de-a lungul partii sale nordice, zona atinsa de razele soarelui. In contrast, partea umbroasa din sud este cu certitudine dedicata afacerilor, cu birouri inghesuite in cladirile gen conac din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea. Acestea au o nuanta uniforma de piatra invechita, cu balcoane din fier forjat si decoratiuni baroce, cea mai „grea” dintre piese fiind grupul de sportivi batrani ai Hotel d’Espargnet, la nr. 38. Pe partea opusa a hotelului se afla cea mai faimoasa cafenea din Aix en Provence, Les Deux Garcons, cu reputatia de a servi intelectuali, artisti si prietenii acestora inca din vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial – chiar si mai devreme obisnuia sa fie unul din locurile preferate de Cezanne. Interiorul este acoperit in intregime de oglinzi, cu rame poleite si lampi pentru citit ce par ar sosi direct din Orient Express. Cafenelele sunt destul de scumpe, chiar daca par extrem de atractive, oferind cocktailuri, inghetata si fotolii impletite de unde puteti privi multimea din jur.

Pentru a explora inima localitatii Aix en Provence, plimbati-va in nordul cours Mirabeau si de acolo mergeti oriunde in interiorul inelului de bulevarde si artere. Structura Vieil Aix nu este realizata pentru a va calauzi pasii si directia de mers, insa acest detaliu nu are prea mare importanta atunci cand la fiecare 50 de metri exista o piata in care va puteti odihni si aveti de-a face cu un deliciu arhitectonic incepand cu secolele al XVI-lea si al XVII-lea. Incepand din capatul estic al cours Mirabeau, daca va indreptati spre nord in directia place de Verdun, veti ajunge la Palais de Justice, un edificiu neoclasic realizat pe locul vechiului palat al contilor provensali. Si mai la nord este Eglise de la Madeleine, o biserica a carui interior deteriorat este decorat cu picturi de Jean Baptiste Van Loo, artist nascut in Aix in 1684 si de Rubens. Din pacate deteriorarea structurii a determinat inchiderea bisericii in 2006 din motive de siguranta, urmand a fi deschisa foarte curand. 

Spre vest se gaseste place de l’Hotel de Ville (piata primariei), dominata de oficiul postal si cladirea primariei, o constructie proportionata, filigranata cu fier forjat. Alaturi se afla un turn cu ceas ce afiseaza atat sezonul, cat si ora. Rue Gaston de Saporta va conduce din piata primariei spre catedrala St Sauveur, un conglomerat de cladiri datand din secolele XV si XVI, pline de comori medievale. Frumoasele sihastrii realizate in stil romanic au fost restaurate recent, iar pilonii lor ciopliti sunt probabil cele mai frumoase sculpturi ale catedralei. Cei patru piloni din colturi infatiseaza cele patru bestii ale apocalipsei: omul, leul, vulturul si taurul. In apropierea, vizavi de place des Martyrs de la Resistance, intr-o latura a catedralei, se afla fostul palat episcopal, Ancien Archeveche, ce participa la gradioasa sarbatoare muzicala din Aix din fiecare an (in luna iulie).

Daca urmati rue Clemenceau in partea de sud a cours Mirabeau, veti ajunge in inima cartierului Mazarin, construit in cinci ani in timpul secolului XVII de fratele cardinalului ce a condus tara pe vremea in care Ludovic al XIV-lea era inca un copil. Inainte de a ajunge in frumoasa place des Quatre Dauphins, cu fantana ce reprezinta literalmente patru delfini, veti trece pe langa Musee Paul Arbaud, o casa intunecoasa, in care veti primi acces dupa ce sunati la usa. Principala colectie a muzeului este ceramica din Marseille si Moustiers, insa exista si alte elemente interesante ascunse prin incaperile claustrofobice, printre care un portret facut de Pierre Puget mamei sale.

Cateva strazi distanta de fantanile cu delfini, in place St Jean de Malte, in incinta fostei priorii a cavalerilor de Malta, se afla cel mai important dintre muzeele din Aix en Provence, Musee Granet, redeschis in 2006 cu o expozitie majora marcand 100 de ani de la moartea lui Cezanne. Acoperind diferite domenii, precum arta si arheologia, Musee Granet expune ramasitele asezarii celto-liguriene Oppidum d’Entremont, situat la 3 kilometri in nordul Aix, ce a inflorit o perioada de aproximativ 100 de ani, laolalta cu elemente ramase de la romanii ce au traversat zona in 124 i.Hr. Picturile prezente aici sunt un amestec de arta italiana, olandeza si franceza, mare parte din ele datand din perioada dintre secolele XVII si XIX. Francois Granet, pictorul a carui colectie a initiat deschiderea muzeului, a fost nascut in Aix. Portretul sau, realizat de Ingres, se afla in incinta muzeului, insa colectia sa cea mai extinsa de picturi se gaseste in muzeul Paul Arbaud. Cel mai faimos artist din Aix en Provence este fara indoiala Paul Cezanne, ce a studiat la primul etaj al cladirii, ce gazduia, pe vremuri, scoala de arta a orasului. Doua din picturile ce au marcat perioada sa de inceput sunt prezente aici, la fel cum pot fi vazute si o serie de panze, incluzand Bathsheba si Les Grandes Baigneuses.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...