Ghid turistic Bouches du Rhône

Apus de soare în Vitrolles, peste laguna Étang de Berre Apus de soare în Vitrolles, peste laguna Étang de Berre

O zonă pe cât de interesantă pe atât de variată, departamentul francez Bouches du Rhône, situat în partea de sud-vest a Provenței, oferă aglomerația urbană a Marsiliei și liniștea debordantă a localităților de provincie, cu câteva peisaje de coastă spectaculoase și orașe fascinante precum Arles sau Aix en Provence.

Datorită acestei diversități, așezărilor și monumentelor romane, atracțiilor naturale și caracterului tipic, provensal, o vizită în Bouches du Rhône are totdeauna ceva în plus, atât pentru vizitatorii novici ai regiunii, cât și celor reveniți aici. Trăsăturile diferă în funcție de zona în care vă aflați, astfel că am hotărât să împărțim departamentul în cateva regiuni de interes, cu mențiunea că zona de coastă dintre Cassis, din partea de sud-est a Bouches du Rhône, și granița cu Italia, cunoscută sub numele de Riviera Franceză sau Coasta de Azur, este împărțită cu un alt departament faimos, Alpes Maritimes.

Sud-vestul Bouches du Rhône

Spre sud-vest, explorați un teritoriu plat, de mlaștini și rezervații naturale, precum cea de la Camargue – cunoscută pentru viața sălbatică și caii de Camargue -, având ca punct de plecare, în mod normal, localitatea de coastă Saintes Maries de la Mer. Pe litoral, la est de Camargue și aproape de Marsilia, localitatea Martigues oferă un port și un oraș vechi interesant.

Spre nord de Camargue se găsește orașul Arles, o localitate vibrantă cu un aer provensal, faimoasă pentru asocierea cu Vincent van Gogh și gazda câtorva monumente istorice romane, așa cum este amfiteatrul, unul din cele mai mari din Franța. Aproape de Arles, abația de Montmajour dispune de câteva fortificații și sihăstrii, datând, în mare parte, din secolul X. Este unul din cele mai impresionante monumente ale departamentului.

Nord-vestul Bouches du Rhône

Continuând spre nord, prin pitorescul localitatății Fontvielle și Tarascon, intrați în teritoriul Alpilles, cu văi largi și promontorii stâncoase accidentate, un decor natural de excepție. Este una din cele mai spectaculoase regiuni ale departamentului Bouches du Rhône. La nord de Tarascon, abația Saint Michel de Frigolet datează din secolul al XIX-lea și se remarcă pentru locația superbă și decorațiunile pictate din interiorul bisericii.

Vă recomandăm cu căldură o vizită în Les Baux de Provence, cel mai vestic dintre faimoasele sate pitorești ale Provenței. Înconjurat de un peisaj de vis, satul în sine oferă un număr decent de atracții și clădiri istorice, fiind pe lista favoritelor multora dintre noi. Poate la fel de plăcut de explorat este și Saint Remy de Provence, de unde puteți vizita situl arheologic din imediata apropiere, Glanum. Spre vestul Bouches du Rhône vă veți bucura de două alte localități plăcute, Barbentane și Boulbon. Pe măsură ce explorați regiunea, veți întâlni, probabil, multe alte localități interesante.

Nord-estul Bouches du Rhône

Relieful și profilul peisajului se schimbă din nou imediat ce traversați centrul departametului, o zonă mult mai plată decât regiunea dinspre nord-vest, mai joasă în funcție de cât de tare avansați spre răsărit. Vizitați Salon de Provence, o localitate ce găzduiește un castel medieval și un centru istoric tradițional, apoi, dacă timpul vă permite, faceți un ocol pentru a vedea La Roque d’Anthéron, un sat tradițional provensal situat în nord-estul Salon de Provence. Atracția principală de aici este abația Silvacane, construită în secolul al XII-lea, cu un design simplu însă deosebit de frumos.

Alte localități notabile din nord-est sunt Mallemort, Eygalières și Aureille, acesta din urmă localizat într-un decor natural superb. De aici, puteți continua cu cochetul Aix en Provence, un oraș provensal tipic, însorit, cu numeroase clădiri atractive și cafenele înconjurând piețele principale. Centrul istoric din Ventabren, spre vestul Aix en Provence, poate fi o opțiune interesantă în această parte a regiunii. Alte localități remarcabile ar fi Vauvenargues și Meyrargues, spre estul Aix en provence.

În jurul Marsiliei

Pe coasta din sud-estul Bouches du Rhône se găsește Marsilia, unul din cele mai importante centre urbane ale Franței. Chiar dacă Marsilia în sine nu este considerată o destinație turistică de răsunet, veți descoperi un oraș extrem de animat, ce a depășit de mult plafonul de 1 milion de locuitori și a purtat, recent, titulatura de Oraș European al Culturii. Dispune de tot zgomotul și peisajul urban caracteristic unei metropole, cu magazine, piețe, monumente istorice și muzee ce vă vor ține ocupați câteva zile. 

Castelul descris de Alexandre Dumas și imortalizat în filmul lui Randal Wallace „Omul cu Masca de Fier”, se găsește pe insula d’If, în largul portului Marsiliei. La vest de Marsilia, destinația de plajă cea mai cunoscută este Carry le Rouet, tocmai pentru faptul că este foarte aproape de oraș. Decorul natural al acestei secțiuni de coastă se constituie din versanții de mică altitudine ai lanțului montan Chaîne de l’Estaque, ușor de explorat dacă urmați traseele marcate.

La mică distanță est de Marsilia se poate vizita casa lui Marcel Pagnol, nuvelist și realizat or de film francez, primul filmograf invitat ca membru al Academiei Franceze. Pe lângă localitatea sa de naștere, Aubagne, recomandăm să aruncați o privire în satele învecinate, Cabries și Mimet.

Sud-estul Bouches du Rhône

Secțiunea de coastă din sud-estul Bouches du Rhône este una din cele mai atractive ale Franței și prezintă câteva atracții de referință. Începeți-vă excursia în această regiune în localitatea Cassis, ce oferă un port pitoresc și o mică plajă. De aici puteți să faceți o scurtă plimbare pe jos sau cu barca de-a lungul zonei stâncoase Calanques. Vă recomandăm călătoria cu barca, cea mai bună modalitate de a vă bucura pe deplin de peisajul litoral. 

La est de Cassis, o opțiune surprinzătoare de a beneficia de aceleași priveliști superbe este de-a lungul Route des Crêtes, un drum ce pleacă din Cassis cu direcția Ciotat, în sud-estul extrem al departamentului Bouches du Rhône.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...