Ghid turistic Aruba

Panoramă Oranjestad Panoramă Oranjestad

Aruba este cea mai sudică insulă din arhipelagul Caraibe, localizată la 32 km de coasta venezueleană. Împreună cu Bonaire şi Curaçao formează Insulele Leeward Olandeze. Suprafaţa Arubei este de 180 kmp. Climatul este tropical, cu o temperatură medie anuală în jurul valorii de 28 de grade Celsius. Precipitaţiile anuale nu depăşesc 500 mm/mp. Aruba se găseşte în afara zonei de uragane din Caraibe.

Limba tradiţională este „papamiento”, ale cărei origini sunt neclare şi a reprezentat întotdeauna un subiect de dezbatere. Este din familia limbilor Creole şi putem s-o mai găsim în Curacao şi Bonaire. După câteva secole de dominaţie colonială însă, limba oficială folosită în educaţie şi administraţie este olandeză. Aruba are aproximativ 105.000 locuitori, potrivit estimărilor din iulie 2011, din care 80% sunt de religie catolică.

Capitala Arubei, Oranjestad, se găseşte pe coasta sud-vestică. Este sediu al guvernului şi are un număr din ce în ce mai mare de hoteluri. Scena aşezării este dominată de magazinele de cumpărături, vapoare de croazieră şi turişti. Cea mai veche clădire din Oranjestad este un mic fort, cunoscut sub numele de Fort Zoutman, construit în 1798 şi se află în zona portului. Cele mai interesante monumente din Aruba sunt casele private din anii 1920 şi 1930. Oficiul Naţional al Monumentelor promovează acum conservarea a peste 300 de monumente înregistrate. Mulţumită participaţiei publice, majoritatea acestora au fost restaurate şi relocalizate.

Al doilea cel mai mare oraş din Aruba este San Nicolas, situat în partea vestică a insulei şi este un centru industrial în plină dezvoltare. Planurile pentru conservarea obiectivelor turistice principale şi restaurarea acestora se lovesc de lipsa fondurilor şi priorităţile politice actuale. Zona turistică principală se află de-a lungul coastei de vest şi sud-vest. Alte localităţi de remarcat sunt Noord, Santa Cruz şi Savaneta.

Cu o abundenţă de plaje frumoase, toate deschise publicului larg, Aruba este plină de locuri care vă pot face să uitaţi de stress-ul de zi cu zi. Aruba se poate mândri cu unele din cele mai bune plaje din toata zona Caraibe, cu cerul azuriu care se pierde în apele de culoare turcoaz în timpuil zilei sau roşiatice sau oranj în timpul răsăritului sau al apusului. Nisipul fin şi alb oferă locul perfect pentru plaja sau pentru plimbări romantice, în timpul serii. Apele albastre şi cristaline găzduiesc o varietate deosebită de corali frumoşi şi peşti viu coloraţi.

Plajele de pe coasta sudică sunt cele mai populare. Găzduind unele din cele mai elegante hoteluri, în special la Palm Bay, linia de coastă de aici oferă o apă calmă şi nisip alb strălucitor. Plajele Palm, Eagle, Druif, Baby şi Rogers sunt locuri perfecte pentru înot sau pur şi simplu pentru plimbare şi relaxare. În afară de toate atracţiile turistice, soare şi apă, pe plajă se întamplă tot timpul câte ceva interesant, de la închirieri de ambarcaţiuni la jocuri de volei pe plajă, activităţi de windsurfing, snorkelling şi scuba diving. Aruba excelează în toate aceste deziderate turistice menite să mulţumeasca orice iubitor al insulelor din Caraibe.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...