Ghid turistic Antigua și Barbuda

St. John's, insula Antigua St. John's, insula Antigua

Cultura găsită în Antigua şi Barbuda (pronunţarea locală creolă – „Antiga” şi „Barbueda”) este un exemplu clasic de cultură creolă. Provine din amestecul de tradiţii amerindiene (Carib şi Arawak), Africa de vest şi europene (în principal britanice). Urme specifice ale acestor culturi „mamă” şi influenţe ale celorlalte insule din zonă, sunt încă foarte evidente în această cultură emergentă (Exemplu: muzica raggae din Jamaica). Înainte de sosirea lui Cristofor Columb, în 1493, Antigua şi Barbuda aveau numele Carib de Wadadli, respectiv Wa’omoni.

Antigua şi Barbuda sunt două insule în lanţul de est al Insulelor Caraibe. Antigua (sau Wadadli) are o suprafaţă de 280 kmp, în timp ce Barbuda doar 160 kmp, împreună realizând un micro-stat insular de 440 kmp. Acest stat include şi micuţa insulă Redonda, rămasă nelocuită. Antigua este o insulă de origine atât vulcanică cât şi sedimentară. Coastele sale se intind pe aproximativ 145 km, producând sute de plaje frumoase cu nisip alb, golfuri şi golfuleţe. Barbuda este doar de formaţie sedimentară (depuneri de gresie) şi este foarte plată. Cel mai înalt punct al insulei este de doar 39 metri. Capitala acestui stat insular este Saint John’s, localizată în nord-est-ul insulei Antigua.

Estimările din iulie 2011 arată ca populaţia Antigua şi Barbuda cuprinde aproximativ 88.000 de locuitori, din care, peste 90% sunt afro. Creşterea numărului de locuitori din ultima perioadă se datorează în principal emigranţilor din Guyana, Dominica şi Republica Dominicană. Emigranţii din ultimele state au dat naştere unei micuţe comunităţi hispanice.

Cel mai important lucru de ştiut despre Antigua este că oferă cu adevărat posibilitatea de a alege tipul de vacanţă preferat. Dar puteţi părăsi pentru câteva ore zona de confort şi face orice altceva doriţi. Antigua este insula mai modernă dintre cele două, oferind restaurante galante, facilităţi mai bune de shopping şi hoteluri mai multe. Antigua are tot ce vă doriţi de la o vacanţă: plaje incredibile, plimbări cu vaporul în larg, drumeţii, pescuit şi tot ce înseamnă răsfăţ pentru un turist. Shoppingul în Antigua este scutit de taxe vamale iar în timp ce unii pot argumenta ca shoppingul nu este o prioritate pe insulă, alţii spun că ar fi o ocazie unică pentru a pleca acasă cu bunuri de calitate la preţuri avantajoase, pietre preţioase sau opere de artă.

Pentru iubitorii de activităţi în aer liber, multe dintre atracţiile din Antigua sunt naturale, inclusiv plajele, Devil’s Bridge sau Mount Obama (cunoscut în trecut sub numele de Boggy Peak). Plimbările în zig-zag prin pădurea antiguană la 100 de metri deasupra nivelului mării sunt o modalitate interesantă de a face un tur, în timp ce există şi posibilitatea de a face excursii sau drumeţii la bordul unui caiac, fără ca vântul să vă răvăşească părul în timp ce exploraţi. Unele dintre cele mai frumoase privelişti le puteţi avea de pe Shirley Heights, folosit ca punct de observare de către armata britanică. Duminică seara, locul nu oferă doar decoruri pitoreşti dar şi o petrecere de muzică raggae, pentru oricine doreşte să participe. Şi nu uitaţi că în ultima săptămână a lunii aprilie, pe insulă se adună navigatori din întreaga lume, care sosesc pe cele mai frumoase fregate sau ambarcaţiuni din ziua de azi, pentru Săptămâna Navigatorilor (Sailing Week).

Barbuda este pentru turiştii care vor să evadeze de absolut tot. Insula are mai multe păsări fregate decât oameni şi a rămas, în mare parte, nedezvoltată. Sunt doar câteva hoteluri pe insula dar, acestea pun la dispoziţia oaspeţilor cele mai bune servicii posibile, pentru o vacanţă în Caraibe. Activităţile de aici reflectă ritmul relaxat al insulei, cele mai populare fiind sporturile de plajă, volei, tenis sau înotul dar şi golful. Între atracţiile din Barbuda mai putem include rămăşitele arhitecturale de la Codrington Estate, Bird Sanctuary şi bineînţeles, plajele.

Dacă vizitaţi Antigua şi Barbuda între lunile iulie şi august, o sa beneficiaţi de un tratament special, datorită Carnavalului din Antigua. Carnavalul este o celebrare a muzicii şi dansului specific insulelor din Caraibe, prezentând costume multicolore, festivaluri culinare, numeroase concerte şi multe târguri stradale. Nu există o modalitate mai bună de a experimenta cultura locală, decât prin participarea la acest carnaval.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...