Ghid turistic Aude

Localitatea Castelnaudary și Canal du Midi în Aude Localitatea Castelnaudary și Canal du Midi în Aude

Departamentul Aude din cadrul regiunii franceze Languedoc Roussillon prezintă câteva atracții majore pentru vizitatorii săi, din care se remarcă orașul cosmopolit Narbonne, numeroase sate pitorești, fabuloasa comoară medievală din Carcassone și un număr important de peisaje naturale superbe, precum și castele situate în locații spectaculoase și legendele care le însoțesc.

Situat înspre sudul regiunii Languedoc, în partea de sud a Franței, Aude dispune de o graniță sudică litorală și include Narbonne și Carcassone, castelele catare din centru și câteva atracții naturale notabile. Clima este în general blândă, cu veri fierbinți și uscate, însoțite, pe alocuri de furtuni și descărcări electrice. Temperaturile scad pe măsură ce înaintăm spre interior și mai reci în zonele colinare, iar vânturile puternice, influențate de prezența Mediteranei, își fac apariția în mod frecvent.

Părțile centrale și de est sunt cele mai importante din punct de vedere turistic. Având în vedere această caracteristică, am împărțit departamentul în câteva zone de referință, după cum urmează mai jos.

Centrul și sudul Aude – Carcassone și castelele catare

În centrul departamentului Aude se pot explora Carcassonne și faimoasele castele catare, aflate în special în partea de sud a orașului. Cea mai importantă atracție istorică din Aude și una dintre cele mai impresionante din întreaga țară este orașul Carcassonne în sine. Aceasta localitate fortificată este înconjurată de o serie enormă de structuri defensive și cuprinde unul din cele mai extinse centre medievale din lume.

O parte semnificativă a departamentului este cunoscut sub numele de Ținutul Catar, pentru legăturile pe care le are cu mișcarea religioasă medievală. Catarii, creștini gnostici, considerați heretici de Vatican, dar îmbrățișați de localnici și alți câțiva regi ai Europei, au ocupat regiunea între secolele XII și XIII, până la eliminarea lor brutală într-o cruciadă religioasă. În timpul războiului, catarii au ocupat pozițiile defensive din castelele izolate ce împânzesc regiunea, fiind astăzi subiectul legendelor locului.

Cele mai vizitate și mai cunoscute dintre castelele catare sunt Quéribus și Peyrepertuse, însă există și altele la fel de interesante, pe care le puteți descoperi pe măsură ce explorați zona mai în detaliu, cum este cel de la Lapradelle Puilaurens. În timp ce honăriți prin zona Corbières în căutare de atracții turistice, vă sugerăm să nu ratați o vizită în satul Cucugnan.

Alte atracții din centrul Aude

Misterul degajat de Rennes le Château și potențialele legături cu Sfântul Graal continuă să intereseze vizitatorii. O importanță deosebită o poartă și satul învecinat, Rennes les Baines și localitățile Quillan și Limoux. Micul târg și abația din Alet les Bains pot fi o surpriză plăcută, în timp ce abația din Saint Hilaire    este, cu siguranță, una din cele mai frumoase din Languedoc Roussillon.

Pitorescul așezării rurale Lagrasse i-a determinat pe specialiști să o încadreze între „cele mai frumoase sate din Franța”, conservând construcția vastă a abației Sainte Marie. Între obiectivele naturale se remarcă văile și prăpastiile Gorges de l’Aude, de lângă Quillan.

Nordul Aude și Montagne Noire

La nord de Carcassonne veți descoperi un grup de câteva sate interesante, precum Revel, Saissac sau Montolieu (cunoscut pentru numărul mare de librării), fără a omite Caunes Minervois, la mică distanță spre est. Aceasta este, de fapt, regiune Minervois, faimoasă pentru vinurile sale de calitate, situată la marginea sudică a Massif Central. Tot aproape de aici puteți vizita ansamblul antic de castele ruinate ce formau odinioară Châteaux de Lastours, unul din cele mai nordice castele catare.

Dacă simțiți nevoia de răcoare, în verile toride, încercați o vizită la sistemele de peșteri din Limousis și Cabrespine, situate la est de Châteaux de Lastours, pentru a admira câteva formațiuni stâncoase spectaculoase. Peștera gigantică Gouffre de Cabrespine, cunoscută în mediul științific și sub numele de „Catedrala de Cristal” este una dintre cele mai mari peșteri ale lumii deschise vizitelor publicului.

În partea de nord extrem a departamentului Aude, însă și în porțiuni ale sudului departamentului Tarn, există o serie numeroasă de mici localități izolate, răspândite de-a lungul peisajului împădurit al Montagne Noire (Muntele Negru), un decor natural pitoresc, de văi adânci și izvoare alpine năvalnice. Un teritoriu perfect pentru drumeții, cuprinde, în afară de satele tipice, câteva trasee și itinerarii marcate. Între localitățile cele mai populare menționăm Albine, Lespinassière, Cabrespine, Hautpoul, Labastide, La Tourette, Pradelles și Roquefère.

Notă: Roquefère găzduiește un festival de jazz timp de câteva zile, în perioada verii – un eveniment plăcut desfășurat într-un decor natural încântător.

Estul Aude și zona de coastă

Secțiunea de coastă a departamentului Aude se desfășoară la sud de Narbonne și include câteva plaje apreciate în rândul amatorilor de gen, precum Gruissan, Leucate Plage și La Franqui, Saint Cyprien, Port Barcarès, ultimele două parte a departamentului vecin, Pyrénées Orientales. Întreaga regiune intră sub influența „Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée”, o zonă dedicată protejării florei și faunei, ce include plajele din Narbonne și Leucate, precum și Rezervația Africană din Sigean (Réserve Africaine de Sigean), o rezervație vastă de animale provenite de pe continentul negru. La mică distanță de Sigean, spre est, se află o plajă întinsă – Port la Nouvelle.

Dacă vă îndreptați spre nord-vestul Narbonne, în direcția Minerve (o localitate atractivă din departamentul Hérault), puteți vizita localitatea tradițională Bize Minervois. Vă recomandăm și un scurt ocol pentru a vedea abația Fontfroide, o fostă mănăstire cisterciană, astăzi unul din cele mai importante monumente istorice din Aude. Un alt monument, de această dată puțin neobișnuit, se găsește în micuțul sat Ouveillan, la nord-vest de Narbonne – ruinele de piatră a unui hambar medieval de proporții.

Vestul Aude

Canal du Midi curge pe o bună porțiune de pământ în interiorul departamentului Aude. Întreaga structură face parte din cadrul obiectivelor protejate de UNESCO, fiind populară în rândul amatorilor de croaziere pe râu. Urmând traiectoria dictată de cursul canalului, se poate vedea Castelnaudary, o localitate situată pe malurile Canal du Midi cunoscută pentru inventarea „cassoulet”, un fel de mâncare extrem de apreciat în partea de sud a Franței, și localitatea-port Homps, puțin mai la est. La nord de Castelnaudary vă așteaptă o ultimă surpriză, micuța localitate istorică și castelul aferent, La Pomarede.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...