Ghid turistic Cantal

Munții din Cantal Munții din Cantal

Departamentul Cantal este situat în sudul centrului Franței, în cadrul Massif Central din regiunea Auvergne. Centrul și nordul departamentului compun o zonă demi-montană, în interiorul Parcului Natural Regional al Vulcanilor din Auvergne și Monts du Cantal, în timp ce restul regiunii este preponderent colinar. De vreme ce zonele mai înalte par să atragă cel mai mare număr de vizitatori, în mod particular iubitori ai activităților în aer liber, există multe oportunități de drumeții în Cantal, pe jos, călare sau pe bicicletă. Putem diviza micul nostru ghid turistic Cantal pe trei secțiuni: zona montană, de nord și de centru, sud-estul din jurul Saint Flour și sud-vestul din preajma Aurillac.

Nordul și centrul Cantal

Dominată de dealuri și munți, această parte a departamentului se găsește aproape în întregime în cadrul parcului natural al munților din Auvergne. Deloc surprinzător, având în vedere caracterul montan al zonei, cea mai populară atracție în rândul turiștilor este vârful Puy Mary, cu o înălțime de 1.783 metri în interiorul Parc des Volcans, un obiectiv inclus pe lista Grands Sites de France. Tot în cadrul culmilor din Monts du Cantal și oferind priveliști poate la fel de spectaculoase este și Plomb du Cantal, a cărui altitudine de 1.855 metri poate fi accesată prin intermediul telecabinei sau pe jos. Multe alte culmi montane mai mici, precum și câteva trecători pitorești punctează zona și oferă panorame superbe.

Orașul Murat se află în inima regiunii Monts du Cantal și prezintă câteva clădiri istorice interesante, precum și câteva perspective vizuale încântătoare ale colinelor înconjurătoare. Pentru o bună introducere în mediul localităților din regiune, vizitați Riom es Montagnes, unde se poate vedea biserica din secolul al XI-lea și poate reprezenta un bun punct de plecare pentru a vedea zona rurală din vecinătate. La vest de aici, localitatea Mauriac este o altă destinație tipică din Auvergne, mândrindu-se cu o bazilică din secolul al XII-lea, cu un stil arhitectonic specific regiunii.

Un traseu turistic recomandat prin partea de nord a departamentului Cantal pornește din Mauriac pentru a opri la Champagnac pentru a vedea minele și biserica, merge spre Bort les Orgues, apoi face un ocol prin Riom es Montagnes și revine în Mauriac. Satele Salers și Tournemire, din sud-estul Riom es Montagnes, în direcția Aurillac, s-au dezvoltat în jurul castelelor medievale și sunt listate între cele mai frumoase sate ale Franței, o distincție care ne îmbie să le vizităm. Un castel medieval notabil este Château d’Anjony, aflat în preajma Tournemire, ce cuprinde un donjon masiv și câteva turnuri defensive. Mai departe, spre vest, satul Pléaux ne pune la dispoziție câteva clădiri medievale frumoase, ce punctează centrul său pitoresc.

O atracție poate mai puțin obișnuită este micuța biserică în stil romanic din Cheylade, Saint-Léger‎. Deloc remarcabilă din exterior, interiorul este cu adevărat notabil pentru tavanul frumos colorat – sute de panouri de lemn, pictate separate. Alte castele importante ar fi Château de La Vigne, o construcție masivă în Ally, iar în partea extremă de nord găsim Château de Val, la Lanobre, pe malul unui lac.

În timpul iernii, activitățile la schi nu lipsesc din peisajul montan al departamentului Cantal, în special în jurul Puy Mary, cu Super Lioran, situat ceva mai jos de Plomb du Cantal, cel mai important resort turistic hibernal.

Saint Flour și sud-estul Cantal

Principalele monumente din Saint Flour sunt catedrala, cel mai vizitat edificiu religios din cadrul departamentului, și alte câteva clădiri remarcabile din centrul său istoric. Cheile formate de-a lungul râului Truyère sunt, de asemenea, extrem de atractive, situate în special în jurul viaductului Garabit, un pod din fier forjat realizat de marele Gustave Eiffel în secolul al XIX-lea. Impozantul Château d’Alleuze se găsește tot în cadrul regiunii Gorges de Truyere, cu câteva ruine cocoțate pe o colină în Alleuze.

La Massiac, în nord-estul acestei zone, puteți vedea biserica romanică și urca spre celălalt edificiu religios al localității, Chapel Sainte Madelaine, pe un platou înalt, cu câteva panorame superbe. Totuși, dacă preferați relaxarea în detrimentul mișcării în aer liber, mergeți în Chaudes Aigues, în partea de sud-vest a Saint Flour, pentru unul din cele mai fierbinți tratamente balneo din Franța – apa țâșnește din pământ cu o temperatură de 82 de grade Celsius.

Aurillac și sud-vestul Cantal

Am lăsat pentru final prezentarea capitalei departamentale, orașul Aurillac, ce cuprinde un centru vechi plăcut și câteva alte clăriri notabile. De aici se ajunge ușor și în Laroquebrou, mergând spre vest, o altă localitate dominată de silueta unui castel medieval, într-un decor riveran pitoresc. Ceva mai la sud, mica localitate Maurs, la fel ca multe altele din regiune, se concentrează în jurul bisericii și are un mic, dar frumos centru istoric.

Château de Pesteils, a cărui construcție a durat mai multe sute de ani, se poate admira în Polminhac, laolaltă cu parcurile și grădinile adiacente – este în topul celor mai impresionante castele din Cantal. Veți descoperi multe alte localități mai mici, însă la fel de picturale, precum Mourjou sau Marcoles. În Montsalvy se poate urma un traseu interesant în jurul principalelor atracții ale localității, iar în Vieillevie puteți admira un castel și o biserică.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...