Ghid turistic Aveyron

Conques, în Aveyron Conques, în Aveyron

„Țara emoțiilor”, așa cum se autopromovează prin intermediul Oficiului local de Turism, departamentul Aveyron este definit cel mai bine prin zona sa rurală – fără să fie preponderent montană, însă deloc plat, cu văi largi și adânci desfășurate între colinele împădurite și satele neschimbate de secole întregi. Cu excepția platoului Aubrac din partea de nord-est, Aveyron este o întindere izolată, amețitor de vastă, atât cât poți vedea cu ochii, de o frumusețe și un șarm aparte.

Cel mai nord-estic dintre departamentele regiunii administrative Midi Pirinei (Midi-Pyrénées), Aveyron se găsește totuși la o distanță semnificativă de Munții Pirinei ce-i dau numele, aflându-se mai degrabă în preajma Masivului Central, spre centrul Franței. Gazdă pentru zece din „cele mai frumoase sate din Franța”, este departamentul cu cea mai mare concentrație de astfel de atracții din întreaga țară. Două alte locuri ne atrag atenția în primă instanță: Conques, ca obiectiv protejat de UNESCO, cu o biserică, Saint Foy, pe traseul medieval de pelerinaj spre Santiago; Viaductul Millau,  cel mai înalt pod din lume conform unor criterii de măsurare. Șase alte localități bastide vă invită într-o incursiune istorică, iar Parcul Regional Grands Causses atrage prin naturalețea platourilor calcaroase și defileele săpate de râurile Tarn și Jonte.

Însușirile diferite ale zonelor departamentului, ne îndeamnă să ne adresăm fiecărei regiuni în parte, de la platouri la satele pitorești, de la văile spectaculoase la tradițiile seculare. Nordul Aveyron include frumosul platou Aubrac și localitatea cu același nume, o zonă înaltă ce se întinde și pe suprafața departamentelor învecinate. Chiar dacă se găsește la o altitudine considerabilă, nu este un platou montan, ci mai degrabă unul plat sau puțin ondulat, cu un mediu natural sălbatic renumit pentru flora și fauna sa. Pe măsura ce explorați platoul, veți remarca, probabil, bovinele specifice regiunii, cu pielea de culoarea nisipului, coarnele dezvoltate și ochii negri ca tăciunele. Se distinge satul Saint Chély d’Aubrac, o localitate înțesată de clădiri medievale, care alături de satele adiacente, Prades d’Aubrac sau Condom d’Aubrac, este un bun punct de plecare pentru explorarea ținutului sălbatic.

Tot în nord, însă de această dată puțin spre vestul regiunii Aubrac, descoperiți câteva din cele mai atractive localități rurale din cadrul departamentului. Atenția vă este acaparată, fără îndoială, de Conques, cu abația și peisajul demn de orice carte poștală, însă și Belcastel, situat la 24 de kilometri spre sud, cu locația sa spectaculoasă pe malul râului Aveyron și castelul cocoțat în vârful unui versant vertical, poate să constituie o oprire meritorie.

Celelalte localități din zonă, incluse pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”, sunt Estaing și vecinele Saint Eulalie d’Olt și Saint Come d’Olt – fiecare dintre ele cu propriul farmec, chiar dacă nu la fel de frumoase precum Conques sau Belcastel, menționate ceva mai devreme în ghidul nostru turistic. Tot în nord, în jurul Entraygues, puteți explora regiunea numită de localnici Carladez, ce include Cheile Truyere, lacurile și barajele situate la punctul de acces în regiunea Auvergne. Ruinele castelului Peyrusse le Roc completează imaginea de ansamblu a departamentului Aveyron, superb poziționate într-o locație înaltă, pe o stâncă ce tronează deasupra copacilor din jur.

Discutând despre tradiții, avem plăcerea să vă prezentăm două locații faimoase în lumea întreagă pentru produsele de export. Prima dintre ele, localitatea Laguiole, este locul de naștere al faimoaselor cuțite ce îi poartă numele, câteva dintre ele proiectate de Philippe Starck. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și președintele american Barrack Obama sunt proprietarii unor astfel de obiecte, ce se pot achiziționa la prețuri piperate, dată fiind calitatea lor. Ceramica de la Poterie du Don, din imediata vecinătate a localității Entraygues sur Truyere, a câștigat numeroase premii internaționale și este cea de-a doua mențiune tradiționalistă a departamentului Aveyron. Artista Suzy Atkins și Nigel, soțul acesteia, prezintă aici o parte din opera lor artistică, deși multe dintre exponate pot fi admirate și în Cantal. Chiar și clădirea în care sunt adăpostite obiectele din ceramică a câștigat, la rându-i, câteva premii pentru design.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...