Ghid turistic Ariège

Ruinele castelului Roquefixade din Ariège Ruinele castelului Roquefixade din Ariège

Relativ izolat și necunoscut de mare parte a turiștilor din Hexagon, departamentul Ariège include totuși o gamă largă de peisaje atractive, în special în partea sa de sud-est, unde terenul se ridică brusc pentru a lăsa locul Munților Pirinei, dar și câteva localități medievale interesante. La granița cu Andorra și Spania, având ca centru administrativ orașul Foix, Ariège se poate accesa cel mai ușor din Toulouse. Pentru conveniență, am divizat departmanetul în două regiuni: Foix și estul, plus regiunea sud-vestică ce include Parcul Pyrénées Ariégeoises

Orașul Foix, castelele catare și estul Ariège

Mulți vizitatori asociază istoria fascinantă a catarilor, o populație persecutată pentru credințele sale religioase în Evul Mediu, cu departamentul Aude, la est de aici, însă catarii au căutat refugiu în castelele izolate ale Ariège, în special din munți. Cele mai bine cunoscute castele de acest tip sunt Roquefixade și Montségur, situate pe colinele din estul Foix, în poziții strategice, cu panorame largi asupra zonei rurale înconjurătoare și munții din spate.

Chiar daca titulatura de capitală merge la Foix, orașul Pamiers este cel mai mare din cadrul Ariège, cu o catedrală și câteva turnuri medievale, în timp ce capitala dispune de o piață interesantă, dominată de silueta unui castel medieval. La est de aici, lângă granița cu Languedoc Roussillon, vă sugerăm să aruncați o privire în localitatea medievală Mirepoix și fortificațiile din Camon, ultimul aflat pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”.

Sudul Montségur oferă stațiunea balneo de la Ax Les Thermes, apreciată chiar și în perioada iernii, ca parte din zona de schi Ax 3 Domaines, o bună bază de plecare pentru a explora regiunea înconjurătoare. Aproape de Ax les Thermes, puteți descoperi câteva din cele mai frumoase priveliști ale departamentului, în Rezervația Naturală Vallée d’Orlu. Valea râului cuprinde câteva mici localități pitorești, o rezervație a faunei cu peste 800 de animale, un observator și posibilitatea să vedeți Dent d’Orlu, o formațiune de granit impresionantă, ce se poate accesa la capătul unui traseu marcat.

Peșterile din Ariège

Regiunea Foix și Tarascon dispune de câteva sisteme carstice ce furnizează răcoarea necesară într-o după-amiază fierbinte de vară. Peșterile cele mai importante sunt Grotte de Lombrives, cel mai întins sistem de peșteri din Europa, Grotte de Niaux, una din puținele peșteri din Franța deschise publicului larg ce include picturi rupestre preistorice, dar și Grotte de  Bédeilhac et Aynat, unde o serie de peșteri vă încântă cu formațiuni ciudate și picturi preistorice. O altă experiență interesantă de lângă Foix este râul subteran din Labouiche, unde vă puteți îmbarca pentru a naviga pe cel mai lung râu navigabil subteran din Europa.

Vestul Ariège și Parcul Natural Regional Pyrénées Ariégeoises

Secțiunea vestică a departamentului se găsește pe suprafața Parcului Pyrénées Ariégeoises și include peisaje superbe, mare parte oferite de colinele și pădurile înțesate de torente și văi adânci. Puteți urma traseul de-a lungul râului din preajma Saint Girons, unul din cele mai importante cursuri de apă ale departamentului, apoi vizitați satul învecinat, Saint Lizier, ce cuprinde un centru istoric extins și se află, la rându-i, pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. Aproape de Saint Girons, localitatea Montjoie en Couserans merită și ea un stop, în preambulul explorării Tour de l’Avantes, cu peisajele și moștenirea sa culturală bogată.

Alte localități demne de menționat în ghidul nostru turistic sunt:

  • Audressein și biserica sa antică, ce a reușit să păstreze frescele medievale de la intrare – doar una dintre multele biserici asemănătoare din regiune;
  • Tourtouse din nordul Saint Girons și ruinele castelului de aici.

În sud-estul Castillon de Couserans, descoperim una dintre cele mai spectaculoase atracții din Ariège – Etang de Bethmale, un lac liniștit, înconjurat de păduri și locul ideal pentru un picnic.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...