Ghid turistic Bayeux

Vitraliile și ornamentele catedralei din Bayeux Vitraliile și ornamentele catedralei din Bayeux

Bayeux, cu ansamblul sau medieval pastrat in conditii perfecte, o catedrala minunata si tapiserie faimoasa pe plan mondial, se situeaza la 23 kilometri vest de Caen, o distanta ce poate fi acoperita pe calea ferata in 20 de minute. Este un oras mai mic decat Caenul, insa de o natura mult mai intima si in ciuda multimii de turisti ce se inghestuie aici in perioada verii, este un loc mult mai placut pentru o vizita, fie ea si de o zi. 

Gazduita de o cladire impresionanta, construita in secolul al XVIII-lea pe rue de Nesmond, Tapisserie de Bayeux, cunoscuta de francezi si sub numele de Tapisserie de la Reine Mathilde, este o fasie de 70 de metri de broderie ce infatiseaza povestea cuceririi Angliei de catre normanzi. Chiar daca a fost creata acum 900 de ani, stralucirea culorilor folosite abia daca a palit putin, iar povestea este insufletita prin scene paralele de viata medievala, fabule populare si balauri mitici. Realizarea acestuia este atribuita calugarilor sau maicilor din Anglia, la comanda episcopului Odo, fratele lui Wilhelm Cuceritorul, la momentul inaugurarii catedralei, in 1077.

Catedrala Notre Dame a fost prima gazda a faimoasei tapiserii si se gaseste la o scurta distanta de ultima sa resedinta. In couda vandalismelor din secolul al XVIII-lea si a baldachinului in forma de ciupera ce margineste amvonul, planul romanic al cladirii este inca intact, chiar daca numai cripta si turnurile au mai rezistat din constructia initiala din 1077. Cripta este deosebit de frumoasa, columnele sunt inzestrate cu fresce infatisand ingeri ce canta la trompeta si cimpoi. In partea de sud a catedralei din Bayeux, Musee Baron Gerard de pe rue Lambert Forestier prezinta o colectie larga de portelanuri decorate si dantelarie complexa, donate de familiile locale de-a lungul secolelor episcopului de Bayeux.

Chiar daca Musee Memorial General de Gaulle vizeaza doar vizitatorii francezi devotati marei personalitati, merita o vizita si din partea turistilor straini. Obsesia absoluta afisata in elementele expuse, ce se concentreaza pe viata si activitatea sa, arata de fapt modul in care el a reusit sa simbolizeze esenta unui anumit tip de patriotism francez. Situat in spatele armelor enorme langa soseaua de centura din partea de sud-est a orasului Bayeux, Musee de la Bataille de Normandie este unul din cele mai vechi muzee dedicate razboiului, cu accent mai degraba pe infrastructura militara decat pe oameni. Spre deosebire, Cimitirul Britanic, un edificiu pe atat de subestimat precum este de emotionant, se afla vizavi.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...