Ghid turistic Caen

Catedrala din Caen Catedrala din Caen

Capitala si cel mai mare oras al Basse Normandie, Caen, poate ca nu este cel mai potrivit loc pentru a va petrece cateva zile de vacanta. In lunile de razboi din 1944 a fost devastat. Totusi, orasul care acum 900 de ani era resedinta favorita a lui William Cuceritorul, dispune inca de anumite obiective interesante. Principala sa atractie este inelul de metereze ce nu mai au insa un castel pe care sa-l protejeze, dar mai exista inca spiralele si contraforturile imprastiate ale celor doua abatii si opt biserici vechi. Drumurile si sensurile giratorii sunt menite sa umple spatiile goale, in care se gaseau pana in razboi cartierele rezidentiale.

Transeele se pot vedea si acum de-a lungul zgomotoaselor artere rutiere din suburbiile industriale, prospere acum, dupa influxul de tehnologie moderna. Dupa razboi, necesitatea cea mai presanta a fost curatarea molozului ce acoperea casele medievale din jurul vechilor ziduri ale castelului din Caen. Rezultatul a fost crearea acestor spatii verzi generoase, ce permit vizualizarea vechilor ziduri pentru prima data in istoria contemporana a localitatii. Pe de alta parte, o plimbare de-a lungul meterezelor va ofera posibilitatea de a obtine cateva panorame interesante ale orasului si in special a fatadei din secolul al XIV-lea a bisericii St Pierre aflate in vecinatate.

Mare parte din centrul orasului Caen este ocupat de noile facilitati de shopping pietonale, unde cafenelele sunt distinse prin denumiri precum Fast Food Glamour Vault. Outleturile aristocratilor si marilor nume pariziene se afla si ele aici, in Hediard, pe cours des Halles, laolalta cu cateva magazine ale rivalilor locali. Principala piata a orasului are loc vinerea si se intinde de-a lungul ambelor laturi ale Fosse St Julien, insa exista si o piata de duminica, in Courtonne. Bassin St Pierre, portul de agrement de la capatul canalului ce leaga Caen cu marea, este locul cel mai aglomerat din oras, in special in timpul verii.

Intre zidurile castelului se poate vizita fostul sediu al fiscului (Exchequer), ce dateaza de dupa cucerirea normanda a Angliei si a fost scena unui banchet organizat de Richard Inima de Leu in drumul sau spre pamantul sfant. In aceeasi incinta, chiar daca nu sunt realizate in structurile initiale, se afla doua muzee. Majoritatea vizitatorilor prefera Musee des Beux Arts, ce urmareste evolutia si istoria artei europene, de la Renasterea italiana pana la maestri olandezi precum Brueghel cel Tanar, ajungand la marile portrete ale Frantei secolului al XVIII-lea in galeriile de la etaj. Celalalt muzeu, Musee de Normandie ofera o perspectiva asupra istoriei Normandiei, de la descoperiri arheologice precum unelte de piatra din perioada megalitica a regiunii si bijuteriile galico-romane, pana la impactul revolutiei industriale. Gazduieste doua sau trei expozitii temporare in fiecare an, acoperind teme diverse.

Abbaye aux Hommes, in capatul vestic al rue St Pierre din Caen, a fost fondata de Wilhelm Cuceritorul si realizata pentru a-i servi drept mormant in cadrul unei biserici uriase si austere, St Etienne. Totusi acest mormant a fost profanat in 1087. In timpul revolutiei, mormantul a fost din nou jefuit, iar acum contine doar un os ce-i apartinea faimosului imparat. Totusi, cladirea in sine este un monument romanic minunat. Langa biserica sunt structurile abatiei, realizate in timpul secolului al XVIII-lea, ce gazduiesc acum Hotel de Ville (primaria).

La capatul opus al centrului orasului, pe rue de Chanoines gasim Abbaye aux Dames, comandata de Matilda, sotia lui Wilhelm Cuceritorul cu speranta de a-si salva sufletul dupa pacatul pe care l-a comis, maritandu-se cu un var primar. Monumentul acesteia, biserica La Trinite, este chiar si mai impresionant decat al sotului, cu o cripta sumbra ornata cu coloane, cateva vitralii in spatele altarului si detalii sculpturale ciudate.

In partea de nord a Caen, la capatul avenue Marshal Montgomery, in zona cunoscuta sub numele Couvrechef, Memorialul Caen, ce se descrie ca fiind un muzeu al pacii, sta in mijlocul platoului Eisenhower pe un varf de stanca in spatele caruia germanii si-au stabilit cartierul general intre iunie si iulie 1944. Materialele si fondurile pentru construirea memorialului au fost donate de Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania, Polonia, Cehoslovacia, URSS si Franta. Muzeul este unul tipic modern francez, cu o conceptie arhitecturala noua, si ofera cateva exponate interesante, divizate in cateva sectiuni distincte. Prima sectiune trateaza ascensiunea miscarii fasciste in Germania, alta este despre rezistenta franceza, in timp ce o a treia se ocupa de toate conflictele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...