Ghid turistic Manche

Muzeul Carrefour de l'Homme Mort Muzeul Carrefour de l'Homme Mort

Faimos în primul rând pentru insula și mănăstirea Mont Saint Michel, departamentul Manche oferă surprize plăcute atât de-a lungul coastei, cât și spre interior, cu o Peninsulă Cotentin pitorească și locurile primelor debarcări normande din Ziua Z. Situat în partea de nord-vest a Normandiei, în nordul Franței, Manche se întinde de la peninsula Cotentin până la Canalul Mânecii, având Cherbourg în partea sa nordică și Saint Lô drept capitală departamentală. Manche este cuvântul francez pentru „mânecă”, după care se spune că a primit denumirea și Canalul.

Chiar dacă portul Cherbourg reprezintă o opțiune majoră pentru călătorii cu feribotul, majoritatea covârșitoare a celor în tranzit tind să omită o eventuală explorare în detaliu a regiunii. Dacă totuși găsiți timpul necesar, veți avea parte de plaje de nisip fin, cu precădere în resorturile de coastă, dar și un peisaj interior încântător, o zonă rurală ce combină pădurile și spațiile deschise, mlaștinile și promontoriile stâncoase, toate jucând un rol în atracția exercitată de Manche.

Nordul Manche

În primă instanță, faceți o vizită în Cherbourg, un oraș interesant cu câteva monumente istorice, mare parte din ele restaurate sau reconstruite după daunele provocate de cel de-al Doilea Război Mondial. O atracție notabilă este Cité de la Mer, un ansamblu acvatic unde puteți vedea submarinul nuclear La Rodoutable, primul de acest gen comandat de guvernul francez. Nord-vestul peninsulei Cotentin, cunoscut sub numele de Cap de la Hague, cuprinde o secțiune de coastă extrem de spectaculoasă, cu golfuri încadrate de stânci aprubte. Vedeți în special priveliștile de la Nez de Jobourg și Nez de Voidries. De aici, după o călătorie scurtă, aveți posibilitatea să admirați unul din satele aflate pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”, în colțul nord-estic al peninsulei, la Barfleur.

Pe coasta estică luăm în considerare două destinații în legătură cu debarcările normande, pe care nu le puteți rata, dacă sunteți amatori de istorie:

  • Sainte Mère Église – primul loc din Franța eliberat de parașutiștii americani, un eveniment comemorat în Musée Airborne;
  • Plaja Utah și muzeul dedicat Zilei Z și debarcărilor normande din Sainte Marie du Mont – prima secțiune a Franței eliberată de trupele sosite pe mare, la patru ore de la parașutarile aliaților.

Notă: cea mai vestică dintre plajele debarcărilor, plaja Utah, este una din cele mai vizitate obiective turistice regionale.

O altă localitate interesantă din nordul Manche este Valognes, ce oferă o serie de clădiri istorice și se află pe lista „localităților de artă și istorie”. Pe coasta vestică mergeți în primul rând la Barneville Carteret, dar și la abația din Lessay, un exemplu notabil de arhitectură romanică. În Canville la Rocque, la nord de Carteret, se pot admira câteva fresce din secolul al XVI-lea, descoperite în timpul renovărilor efectuate în biserica locală acum 20 de ani.

Sudul Manche

Jumătatea sudică a departamentului ar începe cu catedrala Notre Dame din Coutances. La est de aici găsim grădina zoologică din Champrepus, de lângă Saint Lô, o atracție populară în rândul celor mici. Ceva mai la sud ajungeți în resortul turistic Granville, o destinație potrivită pentru plimbări pe plajă și ultima atracție notabilă înainte de a accesa Mont Saint Michel. Distanța dintre cele două face parte din ruta istorică de pelerinaj de la granița cu Bretania, unul din cele mai fotografiate obiective turistice din Franța.

Pusă în umbră de vecina sa faimoasă, abația din La Lucerne poate reprezenta și ea un stop interesant. La mică distanță spre estul Mont Saint Michel se pot vedea câteva monumente istorice și un castel medieval, în localitatea Avranches. Și mai la est, Mortain dispune de o biserică ce datează din secolul al XII-lea și de peisajul spectaculos furnizat de Grande Cascade.

Monumente istorice

Luând în calcul gradul mare de deteriorare provocat de invazia din 1944 și conflictele armate, este incredibil faptul că multe dintre monumentele istorice ale departamentului sunt încă în picioare, chiar dacă a fost nevoie de operațiuni extinse de renovare. Abațiile din Hambye, La Lucerne și Coutances sunt cele mai importante edificii religioase, însă există și alte câteva biserici și capele interesante pe care le puteți vizita.

Un număr important de castele împânzesc întreaga zonă Manche, precum cele de la Baudreville, Bricquebec, Cerisy la Salle, Crosville sur Douve, Gratot, Nacqueville, Parigny, Pirou, Regneville, Saint Sauveur Lendelin sau Bergoncey. Deseori, construcțiile acestor castele sunt asemănătoare mai degrabă cu niște conace mai mari, însă fără să își piardă din farmecul caracteristic Normandiei.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...