Ghid turistic Calvados

Plaja Arromanches din Calvados Plaja Arromanches din Calvados

Bogat în istorie și frumuseți naturale, Calvados este gazda plajelor normande și a tapiseriilor din Bayeux, celor câtorva castele litorale și a unei zone rurale încântătoare. O arie perfectă în egală măsură pentru relaxare și pentru explorare, Calvados este unul din departamentele ce formează regiunea administrativă Normandia de Jos pe coasta nordică a Franței (celelalte două sunt Manche și Orne). Este un departament cunoscut în primul rând pentru „debarcările normande”, însă susține și câteva resorturi de coastă interesante, precum Deauville sau Trouville.

Pentru a vă face sejurul mai ușor, am hotărât să separăm Calvados în trei zone separate: zona de coastă de la est de Caen, zona de la vest de Caen și regiunile interioare, fără acces la litoral.

Coasta de la vest de Caen, cu plajele debarcării și Bayeux

Cea mai importantă destinație pentru majoritatea vizitatorilor este zona debarcărilor normande, locul în care trupele americane, canadiene și britanice au invadat Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în apropiere de Arromanches. În cinstea acestei operațiuni de amploare (Operațiunea Neptun), aproape de plaje se pot vizita câteva memoriale, cimitire de război și muzee ce explică istoria debarcărilor sau „debarquement”, așa cum sunt cunoscute în Franța. Lăsând la o parte istoria tulburătoare a locului, plajele în sine pot fi o atracție în perioada verii, când nu sunt luate cu asalt de turiști așa cum se întâmplă cu alte locații de la Canalul Mânecii.

Dacă vă aflați în zonă, vă sugerăm să aruncați o privire și la castelul din Creully, legat și el de evenimentele istorice din cel de-al Doilea Război Mondial, fiind locul din care BBC și-a inaugurat primul post radio ce a transmis de pe teritoriul Franței la capătul războiului, o stație comemorată astăzi în câteva din încăperile castelului.

Orașul Bayeux este o altă destinație obligatorie din partea de vest a departamentului Calvados, pentru catedrala de aici și tapiseria renumită pe plan mondial, o lucrare comemorativă extinsă ce tratează înfrângerea englezilor de către William Cuceritorul. Dacă doriți să evadați puțin de efectul plajelor și a peisajului de coastă, explorați partea de nord-vest a Calvados, înspre Peninsula Cotentin, pentru a descoperi decorul spectaculos, stâncos sau mlăștinos, al „Parc naturel régional des Marais du Cotentin et du Bessin”.

Caen și resorturile litorale din est, spre Le Havre

Caen este principalul oraș al departamentului și dispune de suficiente atracții pentru a-și adjudeca titlul de cea mai importantă destinație urbană din Calvados, cu un centru istoric interesant și câteva clădiri medievale, multe dintre ele restaurate după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Resorturile litorale, ce datează din secolul al XIX-lea, din partea de est a orașului Caen, se găsesc pe lungimea de coastă denumită simbolic „Riviera Normandă” și „Côté Fleury”.

În secolul al XIX-lea a fost inaugurată o linie de cale ferată care să lege Parisul de Calvados, aducând după sine bunăstarea cetățenilor capitalei în zona de coastă, urmată de construcția câtorva hoteluri și pensiuni de lux. Chiar și astăzi, arhitectura perioadei de apogeu dă caracterul unic al coastei normande. Localitățile Deauville și Trouville sunt cele mai cunoscute stațiuni litorale de aici, cu numeroase realizări din „Belle Époque” dar și cu plaje de calitate. În Deauville aveți șansa să vedeți faimoasele parasolare multicolore de pe plajă.

Alte resorturi turistice populare în perioada estivală sunt Cabourg și Houlgate. Zona de coastă din jurul Houlgate are un aspect neobișnuit, dictat de stâncile gri formate din argila întărită pe parcursul a milioane de ani, fiind astăzi un mediu natural protejat, sub egida „Falaises des Vaches Noires”, un nume cu o semnificație la fel de neobișnuită precum peisajul în care se găsește – Stâncile Vacilor Negre. O vizită în Honfleur este obligatorie dacă vă aflați în zonă, pentru a admira clădirile din zona portului, una din cele mai fotografiate atracții din Normandia. Alte localități notabile sunt Villers sur Mer și Villerville, cu o mențiune specială din punct de vedere istoric pentru Dives sur Mer, locul din care William Cuceritorul a pornit cu flota sa în acțiunea de cucerire a insulei britanice.

Interiorul Calvados

Zona rurală a departamentului Calvados este împânzită de livezi, câmpuri agricole și câteva ferme și mici localități atractive. Departamentul este faimos și pentru calitatea deosebită a produselor agricole locale, brânzeturi sau lichiorul tradițional, găsite în toate piețele regiunii. Satul Beuvron, la sud de Houlgate, poate fi o experiență plăcută și o oportunitate de a vedea arhitectura tradițională normandă, găsindu-se pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. Alte localități pitorești din estul Calvados sunt Pont-l’Évêque, Beaumont en Auge, Pierrefitte en Auge și Blangy le Château. Aceste sate sunt mai degrabă mici în dimensiuni și nu v-ar lua foarte multe timp pentru a le explora laolaltă cu localitatea Bouvron din apropiere.

Acesta este peisajul rural în care veți descoperi câteva monumente istorice importante. Castelele cele mai interesante ar fi:

  • Castelul lui William Cuceritorul din Falaise și construcția din secolul al XVIII-lea a Château de Vendeuvre, cu grădinile sale superbe, în partea de sud-est a departamentului;
  • Silueta mai modestă a Château de Pontécoulant, mai degrabă un conac mai mare decât un castel, găsită în partea de sud-vest, la est de Vire;
  • Château de La Pommeraye în Normandia elvețiană de la sud, ce datează din secolul al XIX-lea și este înconjurat de un parc extins și o rezervație ornitologică;
  • Château de Balleroy, un castel impozant din secolul al XVII-lea, spre vestul departamentului Calvados, la sud-vest de Bayeux

În Calvados, avem parte de un număr important de biserici, conace și castele istorice, inclusiv catedrala impunătoare din secolul al XII-lea situată în Lisieux. Un peisaj ceva mai spectaculos, de stânci accidentate și coline împădurite, poate fi văzut de-a lungul râului Orne în zona elvețiană a Normandiei, spre sudul Thury Harcourt. Regiunea Pays d’Auge din jurul Cambremer, din sud-vest, cunoscută pentru livezile de mere din care se produce faimosul cidru local, este și un loc potrivit pentru a admira satele tradiționale ale Normandiei, arhitectura rurală cu celebrele „Maisons à colombages”.

Rute turistice în Calvados

Pentru a adăuga un plus de savoare în explorarea regiunii interioare a departamentului Calvados, vă sugerăm să urmați unul din cele câteva trasee bine marcate furnizate de oficiile turistice pentru a absorbi cu totul diversele peisaje pitorești, concentrându-se pe anumite tematici: peisaj, cidru, tradiții etc.

Aceste rute special concepute sunt:

  • drumul cidrului normand, ce traversează câteva localități pitorești, precum Beuvron en Auge;
  • Route des Moulins din jurul Creully;
  • Route de la Suisse Normande între Thury Harcourt și Condé sur Noireau, în partea de sud a Calvados;
  • Route des Gorges de la Vire din preajma Le Beny Bocage în sud-vest, la nord de localitatea Vire, în cadrul regiunii „bocage virois”;
  • Route des Traditions între Caumont l’Éventé și Villiers, spre vest.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...