Bolivia este un pământ al contrastelor geografice: de la piscurile acoperite de gheaţă, lagunele pline de culoare şi păsările flamingo, la terenuri accidentate şi spectaculoase, pădurea tropicală amazoniană, văi superbe şi oraşe coloniale, magia intrinsecă a acestei ţări nu încetează să surprindă. Fără ieşire la mare, în inima munţilor Anzi şi mărginită de Brazilia, Peru, Chile, Argentina şi Paraguay, Bolivia este dominată de varietate formelor sale de relief, înălţimea Anzilor şi cultura ei distinctă.
De-a lungul celor trei secole de istorie colonială, Bolivia a fost cunoscută ca „Peru Superior” şi şi-a pierdut aproape jumătate din teritoriu, incluzând coasta pacifică preluată de Chile, până în momentul în care Simon Bolivar a condus ţara spre independenţă în 1825, când a şi fost numită în onoarea acestuia. Acum, este se prezintă ca un stat cu diferenţe majore faţă de vecinii săi. Pentru cei de doresc să se avânte în spatele turismului de masă din Peru sau oraşele europenizate din Chile sau Argentina, Bolivia oferă senzaţii mai autentice ale culturii latino-americane. Într-adevăr, misteriosul exotism rămâne principala atracţie pentru vizitatorii ce îndrăznesc să meargă dincolo de traseele turistice binecunoscute din regiune.
În timp ce putem vorbi şi de existenţa hotelurilor ultramoderne, dotate la standarde internaţionale, există şi alte puncte de interes, precum lungile călătorii cu autocarul de-a lungul trecătorilor montane masive, excursii la bordurile jeepurilor în regiunile mai plate sau nopţilor răcoroase petrecute la mari altitudini, în hoteluri ieftine, acoperiţi de pături din blană de llama. Chiar dacă este bogată în resurse naturale, Bolivia este una dintre cele mai sărace ţări din zona Americii Latine. Infrastructura are nevoie de multă muncă, însă farmecul ţării şi spiritul de neclintit al locuitorilor merg mai departe, în ciuda sărăciei copleşitoare pe alocuri.
Farmecul său rezidă în amploarea contrastelor din care este compusă. Capitala „de facto” La Paz (în mod oficial, capitala este la Sucre) îmbină ambele culturi, atât cea tradiţională cât şi cea modernă, prin coliziuni frenetice, vizibile numai dacă ştiţi despre ce este vorba. Amestecaţi-vă în labirintul de străzi din oraş, unde restaurantele europene şi barurile pline de viaţă se amestecă laolaltă cu pieţele, protestele pacifiste şi traseele nebune ale microbuzelor. Similar, replica estică a oraşului La Paz, Santa Cruz, oferă aproximativ aceleaşi lucruri, dar într-un climat tropical, de metropolă situată într-o zonă de câmpie. Oraşele coloniale Sucre şi Potosí sunt cronici în viaţă ale trecutului istoric al Boliviei, un amestec de clădiri albe şi pieţe istorice, în timp ce Tupiza şi Uyuni oferă ceva cu totul diferit: cultura izolată şi într-un fel tristă a oraşelor platoului Altiplano, al doilea cel mai mare din lume de acest gen, după Tibet.
Diversitatea geografică nesfârşită a Boliviei îi conferă un aer de altă lume. De la verdele junglei la vastele întinderi de sare şi o capitală aglomerată situată într-o vale montană, sinuozitatea decorurilor poate deveni impenetrabilă. Astăzi vă puteţi afla într-o excursie printr-un canion adânc, înconjurat de formaţiuni stâncoase spectaculoase, mâine explorând gheizerele vulcanice şi întinderile remarcabile de sare albă. Acest festin de peisaje incredibile este responsabil cu experienţele turistice de neuitat, variate şi energice.
Cu aproape două treimi de populaţie de origini indigene, cel mai mare procentaj dintre toate ţările din America de Sud, cultura autentică nu a fost serios diluată, fiind încă prezentă chiar şi pe străzile oraşelor mai mari. Religiile şi credinţele autohtone, dialectele, îmbrăcămintea tradiţională, muzica, medicina şi frunza sacră de coca, fac toate parte din ansamblul cultural respirat în oraşe. În timp ce influenţele spaniole sunt încă evidente în arhitectura colonială şi în limbă, Bolivia rămâne puternic legată de rădăcinile sale istorice străvechi.
În ciuda acestor atracţii, Bolivia rămâne una dintre cele mai puţin vizitate ţări din America de Sud. Există voci care o învinovăţesc pe regina Victoria a Marii Britanii, cea care a declarat, după un incident diplomatic, că „Bolivia nu există”. În lumea celor care au auzit de Bolivia, în acelaşi timp, există rumori de trafic de cocaină şi instabilitate politică. Aceste clişee sunt întărite de realitate, chiar dacă în 2006, alegerea lui Evo Morales a redus această instabilitate până la un anumit punct. Ţara este totuşi una dintre cele mai sigure destinaţii sud-americane iar pentru cei ce doresc să ajungă acolo, mai important este că rămâne una din cele mai ieftine.
Surse imagini
- Cover Bolivia: Snowscat - Unsplash | Licență Unsplash