Capitala celei mai nordice regiuni ale Tirolului de Sud, Bolzano sau Bozen in limba germana, apartine Italiei doar de la terminarea Primului Razboi Mondial, insa caracterul traditional ramane unul germanic. In centrul orasului, Piazza Walther sta marturie acestui caracter, fiind denumita dupa un trubadur german din secolul al XIII-lea. Cel mai celebru personaj al orasului, Otzi – „omul de gheata”, dateaza din jurul anului 3.300 i.Hr. si se odihneste acum la Muzeul de Arheologie al Tirolului de Sud. Cladirea noua, interesanta, a muzeului de arta contemporana, a fost inaugurata in 2008.
Situat de-a lungul raului Isarco, aproape de confluenta cu Adige, este capitala provinciei italiene Trentino-Alto-Adige, la granita cu Austria. Populatia orasului de munte, de aproximativ 100.000 de locuitori, este bilingva, iar diferitele influente culturale se oglindesc generos in arhitectura, gastronomie si traditiile regiunii.
Istoria plina de evenimente a localitatii Bolzano dateaza inca din antichitate, atunci cand Dresus, fiul imparatului roman Augustus, a cucerit valea raului Adige, in anul 15 i.Hr., construind Pons Drusi peste rau si consolidand calea de acces. Dupa caderea Imperiului Roman, regiunea a fost invadata pe rand de goti, franci, longobarzi si bavarezi. In secolul al XI-lea, teritoriul i-a fost incredindat episcopului de Trento, Ulderico al II-lea, cel ce a fondat un mic centru urban in locul in care acum se gaseste Portici. Zidurile orasului au fost ridicate in secolul al XII-lea.
Secolele ce au urmat sunt marcate de diferite schimbari de regim, de la contii tirolezi la habsburgi in secolul al XIV-lea si de o dezvoltare economica remarcabila incepand cu secolul al XV-lea, datorita schimburilor comerciale dintre bazinul Marii Mediterane si partea centrala a continentului european. Dupa tratatul de la Saint-Germain, ce a consfintit alipirea sudului Tirolului la Italia, regiunii din jurul Bolzano si Trento i s-a conferit statut de provincie autonoma.
Dispunand de propria ruta dintre sud si nord, Bolzano s-a impus ca un important centru comercial inca din Evul Mediu. Astazi nu este doar un centru industrial infloritor, dar si punctul de desfasurare a nenumarate evenimente, conventii internationale, seminare si conferinte. Gazduieste, de asemenea, un numar de festivaluri anuale, concerte si competitii sportive. Cum oare ar putea sa fie altfel, oferind asemenea farmece peisagistice urbane? Stradutele inguste invita la plimbari, arcadele elegante ale Via del Portici ofera oportunitati de shopping iar pietele in aer liber sunt intesate de bunuri de provenienta locala, in special produse artizanale. Piata Walther, de care am pomenit anterior, este sufletul orasului Bolzano. Construita in 1808, a fost numita in cinstea marelui poet german medieval Walther von der Vogelweide. Catedrala gotica din apropiere, cu o clopotnita de 65 de metri inaltime, a fost construita intre secolele XIII – XVI.
O atractie locala interesanta este muzeul de arheologie, unde poate fi vazut faimosul Otzi si alte cateva obiecte de aceeasi varsta ca si mumie descoperita pe ghetarul Similaun. In zilele mai ploioase, turistii se pot bucura de Muzeul Municipal, cel Comercial, Muzeul de Arta Contemporana si Muzeul de Istorie Naturala al Tirolului de Sud. Bolzano este si un centru universitar, unde cursurile sunt predate in trei limbi – italiana, germana si engleza -, recunoscut pe plan international pentru calitatea educatiei, cu specialitati in economie, marketing, design si inginerie industriala.
Cu o clima blanda si o frumusete naturala de necontestat, regiunea atrage o multime de turisti, pe toata durata anului. In perioada hibernala este locul de desfasurare a competitiilor sportive de schi, cu 800 km de partii pentru schi alpin, alte 1.800 km pentru schi fond, patinoare si tobogane de gheata pentru bob sau sanie. Aria din jurul Bolzano este impanzita de castele, precum Castelul Mareccio, Castel Roncono, Castel Firmiano sau Castel Rafenstein. Trei trasee de teleferic conduc turistii spre imprejurimile superbe din munti. San Genesio, idilicul resort montan, se gaseste la doar 10 minute de mers cu telecabina sau de-a lungul pitorescului traseu montan.
Vinul a fost un produs traditional, renumit in Tirolul de Sud inca din cele mai vechi timpuri, iar Bolzano nu a facut exceptie, facand parte din cele 5.000 de hectare din Alto Adige. Renumitele Drumuri ale Vinului se desfasoara dintre Bolzano si Salorno, trecand prin fiecare din localitatile ce se mandresc cu soiuri fine, unice.
Surse imagini
- Cover: barnyz - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic