Ghid turistic Trento

Panoramă Trento și râul Adige Panoramă Trento și râul Adige

Trento este orasul artei si al istorie, o intersectie a culturilor contrastante ale Italiei si ale Europei nordice. A fost poarta de acces strategica a romanilor spre nord. In timpul secolelor ce au urmat acestora, regiune a fost baza unor fortarete precum Castello del Buonconsiglio. Initial un oras roman, a devenit faimos pentru Consiliu (1545 – 1563), miscare ce a condus la contra-reformatia religioasa. In incercarea de a opri progresul rapid al reformatiei lui Martin Luther, din 1545 pana in 1563, Consiliul de la Trento a fost organizat de Biserica Catolica. Conducerea printilor episcopi s-a incheiat in 1801.

Trento este locul ideal pentru iubitorii muzeelor si al expozitiilor, al castelelor si sanctuarelor, al cramelor de vin si al restaurantelor tipice regionale, al calatoriilor in natura, al amatorilor de arheologie si de istorie. Locurile de vizitat sunt Castello de Buoncosiglio, Domul si piata sa splendida, casele decorate cu fresce, bisericile Consiliului, muzeele si salile de expozitie ce au facut din Trento de astazi un oras al culturii, al artei si al traditiilor, in afara de apartenenta sa in cadrul decorului natural furnizat de Alpi.

Populatia antica s-a asezat initial pe Doss Trento, o colina de mica inaltime din bazinul hidrografic al raului Adige. La inceputul Evului Mediu, locuitorii in cautare de protectie impotriva invadatorilor parasesc colina Doss. Totusi, Trento incepe sa se repopuleze intr-un ritm domol, in special in perioada parohului Federico Vanga in secolul al VIII-lea, moment in care zidurile orasului s-au intins pana la cursul paraului Fersina spre sud si la vechia asezare de pe malurile Adige. In 952 Trento a fost alipit de catre imparatul Otto I Germaniei. Curand dupa anul 1000 imparatii au acordat puteri temporare episcopilor, ingrijorati in legatura cu apartenenta de Germania. Implicati au fost printii-episcopi, in Razboiul Investiturilor si in luptele dintre gguelfi si ghibellini. Federico Vanga, episcop si preot al imparatului in acea perioada (1207 – 1218), a adus pace in regiune. In 1273 Trento trece din mainile episcopilor in cele ale contilor tirolezi, independenta printilor-episcopi fiind doar una formala, de context.

Trento trece in 1363 sub conducerea lui Rudolf de Habsburg, in momentul in care contii tirolezi sunt eliminati. Din 1516 pana in 1539, orasul a fost guvernat de cardinalul Bernardo Clesio, responsabil pentru aspectul renascentist, ce caracterizeaza inca multe dintre sectiunile centrale ale localitatii. Urmand soarta zonelor invecinate, Trento ajunge sub ocupatie franceza din 1796 in 1801, se unifica pentru o scurta perioada de timp cu Bavaria (1806 – 1809) si trece sub egida Regatului Italian Napoleonian intre 1810 si 1813. Dupa aproape un secol de dominatie austriaca, timp in care orasul a cunoscut o puternica dezvoltare economica si demografica, Trento si-a tot extins granitele pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial, adaugandu-se noi cartiere rezidentiale si zone industriale.

Astazi, farmecul renascentist antic, castelele, colinele si podgoriile verzi din Trentino, recomanda capitala provinciala Trento pentru o vizita de weekend. Localitatea dispune de un numar de palate proaspat renovate, cu fatade superbe, de fresce. Castello de Buonconsiglio gazduieste o gama variata de expozitii de arta prestigioase. In timpul lunii februarie, toate localitatile din provincia Trento sarbatoresc carnavalul. Multe dintre festivitati includ parade costumate si activitati folclorice, chefuri si petreceri insotite de mancare buna.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...