Ghid turistic Burgenland

Templul Leopoldin din Castelul Esterházy, Eisenstadt Templul Leopoldin din Castelul Esterházy, Eisenstadt

Micuța provincie Burgenland este cea mai estică și mai apropiată de noi, precum și landul cu cele mai puține trăsături caracteristice austriece. Parte integrantă din Ungaria secolului al XVII-lea până la sfârșitul Primului Război Mondial, a trecut în Austria după un referendum popular controversat, în urma căruia, capitala regională de la acea vreme, orașul Ödenburg – Sopron din ziua de astăzi, a rămas pe teritoriul Ungariei.

Bineînțeles, o asemenea regiune, împărțită în mod paradoxal în două, istoria a adus după sine nenumărate probleme, nu doar în privința comunicării între cele două facțiuni, ci mai ales în omogenitatea culturală. Adăugați acestor aspecte și ocupația sovietică și impunerea Cortinei de Fier de după cel de-al Doilea Război Mondial și vă va fi ușor să vedeți de ce ultimele decenii au fost și cele mai bune din istoria regiunii. Burgenland a fost pentru o perioadă destul de lungă de timp o zonă în care, în mod natural, s-a vorbit limba germană și poate că acesta a fost motivul principal pentru care a fost alipit Austriei. Astăzi, doar 3% din populația totală a landului este vorbitoare de limbă maghiară.

De fapt, minoritatea maghiară este depășită numeric de croați, ai căror strămoși au fost încurajați de boierii maghiari să se stabilească aici în secolul al XVI-lea, pentru a revitaliza o zonă devastată în urma conflictelor sângeroase cu turcii. Cu toate acestea, în afară de caracteristica bilingvă a regiunii și a numelor câtorva dintre localitățile de graniță, veți observa cu greu alte influențe croate, a căror asimilare continuă într-un ritm încet, dar sigur.

În absența capitalei istorice, Ödenburg, statutul de capitală a regiunii a fost preluat de micul oraș Eisenstadt, care îndeplinește acum rolul de centru administrativ. Orașul se remarcă astăzi prin asocierea sa cu Joseph Haydn, ce a petrecut aici 30 de ani din viață în a doua parte a secolului al XVIII-lea, perioadă în care orașul era condus de puternica dinastie maghiară, Esterházy. După Eisenstadt, cea mai populară destinație turistică din Burgenland este Neusiedler See, cel mai mare lac al Austriei și singurul din Europa fără nicio ieșire la mare (lac endoreic).

Pentru austrieci, malurile umbrite de tuf ale lacului Neusiedl este cea mai apropiată asemănare de litoral, și mulți dintre ei sosesc aici pentru a face plajă. Localitățile agricole așezate ca o salbă în jurul lacului, par să aibă trăsături maghiare mai puternice, caracteristici care se simt și în relieful zonei, în „puszta” (stepă) sau în vremea caldă, ce au favorizat cultivarea viței de vie și producerea unui vin de calitate deosebită. Restul landului, la sud de teritoriul îngust de separație, nu recepționează un număr notabil de turiști, așa cum se prezintă litoralul Neusiedler See, iar motivele sunt justificate. Zona colinară și împădurită din acestă parte a Burgenland este destul de atractivă, însă în afară de pitorescul locului, nu există opțiuni turistice suplimentare sau locuri de văzut care să se remarce în vreun fel.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...