Pentru o capitală provincială a Burgenland, reprezentând al doilea cel mai mic land al Austriei după Vorarlberg, Eisenstadt (Kismarton) este un oraș micuț, cu o populație de doar 12.000 de locuitori. Situat undeva la 50 kilometri sud-est de Viena, în locul în care Munții Leitha se îmbină domol cu puszta ungurească, a devenit capitală regională doar în 1921. Orașul este cunoscut cel mai bine pentru asocierea cu Joseph Haydn, ce a fost în slujba marii familii locale, Esterházy, întreaga perioadă a vieții sale de adult. Haydn poate că este principala atracție din Eisenstadt, însă orașul dispune și de un ghetou evreiesc bine păstrat și un muzeu excelent dedicat acestei etnii.
Orașul vechi sau Altstadt este compus din câteva străzi majore. Domplatz, cea mai sudică dintre acestea, este deschisă traficului rutier și folosită, în consecință, pentru a găzdui principala stație de transport în comun – Domkirche de aici a primit statutul de catedrală în 1960 și în afară de amvonul și orga aurită nu are nimic special. Hauptstrasse, principala stradă pietonală, este ceva mai drăguță – între fațadele pe care le cuprinde cea mai impresionantă pare să fie a primăriei (Rathaus), cu picturi din biblie și frontoane în stil baroc.
Castelul Esterházy
Nimic nu vă poate pregăti de mărimea colosală a Schloss Esterházy, ce domină, cu silueta sa, Esterházy Platz, de la capătul vestic al Hauptstrasse. Construit pentru a servi în scopuri defensive și înzestrat cu turnuri de apărare robuste, castelul a fost modificat în stil baroc în primă instanță, pentru a primi retușurile neoclasice care se văd astăzi, ulterior. Rezultatul arată ca un castel francez supradimensionat, vopsit în culorile imperiale galben-ocru, scoase în evidență de verdele obloanelor de la ferestre. Castelul este folosit acum ca sediu al guvernului regional, însă câteva dintre camere sunt deschise vizitelor publicului larg, după un program bine stabilit, cu plecări în fiecare oră și prezentări în limba germană.
Singura încăpere cu adevărat spectaculoasă este Haydnsaal, o sală cu un tavan înțesat de fresce multicolore, cu pereți ce depictează câțiva eroi naționali maghiari. Acustica este uimitoare, Haydn însuși performând în repetate rânduri aici. O altă sală de concerte, Empiresaal, și-a luat numele de la verdele pastelat neoclasic, albastrul și maroul decorului trompe l’oeil. Pentru a ajunge în peisajul înverzit din Schlosspark, îndreptați-vă spre Glorietteallee sau spre Leopoldinentempel, o orangerie largă, restaurată acum la adevărata sa valoare și folosită la expoziții.
Cartierul evreiesc Underberg
La aproximativ 100 de metri vest de Castelul Esterházy se află vechiul cartier evreiesc Underberg, instituit ca un ghetou fortificat în perioada medievală, timp de secole adăpost pentru numărul mare de locuitori evrei de aici. Toți cei 446 de evrei ai orașului au fost trimiși în lagărele de concentrare după Anschluss în 1938, astăzi doar câteva familii de evrei locuind încă aici, chiar dacă Underberg a trecut printr-un proces de repopulare încă de la sfârșitul războiului. Ghetoul în sine, compus din cinci străzi și două cimitire, toate situate la nord de Esterházystrasse, a rămas mai mult sau mai puțin intact.
Pe Underbergstrasse nr. 6, imediat ce accesați cartierul evreiesc, se află Muzeul Österreichisches Jüdisches, găzduit în imobilul ce i-a aparținut, pe vremuri, lui Samson Wertheimer. Sfătuitorul financiar pentru trei generații de habsburgi, Wertheimer a devenit primul rabin al orașului Eisenstadt și a fost numit Landesrabbiner (un fel de rabin șef) al evreilor maghiari în 1693 de împăratul Carol al VI-lea. Expoziția permanentă de la primul etaj este o prezentare clasică a culturii evreiești, plus câteva reprezentări la scală a vechilor sinagogi din Viena (astăzi demolate) și a vechiului ghetou. Tot la primul nivel se găsește și Wertheimer’sche Schul, sinagoga privată a lui Wertheimer, construită inițial în secolul al XVIII-lea, căreia i s-au adăugat picturile din secolul următor.
O altă fostă casă burgheză evreiască a fost transformată în Landesmuseum. Imobilul de la intersecția Underberstrasse și Museumgasse, o reședință cochetă, cu un foișor pe colț și o logie plină de plante la ultimul etaj, are la subsol o serie impresionantă de mozaicuri romane, cel mai mare dintre ele fiind scena în care Belerofon ucide Himera. Secțiunea de istorie de la primul etaj se concentrează pe disputele teritorilale de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu afișe de propagandă din acea perioadă. Nu trebuie să părăsiți incinta fără sa vedeți Blauer Salon, o cameră mobilată ce a aparținut compozitorului Franz Liszt, transferată în întregime din Schottenhof, de la Viena, locul în care a trăit acesta între 1869 și 1886.
Haydn Haus și Bergkirche
Casa pe care a achiziționat-o Joseph Haydn în Eisenstadt pentru a-și ține, printre altele, animalele domestice, este acum transformată în Haydn Haus, pe Hosef-Haydn-Gasse. A fost reședința marelui compozitor între 1766 și 1788, chiar dacă nu au fost făcute încercări care să se recreeze acea perioadă. Mai evocatoare este Haydn Kräutergarten, grădina și bucătăria de vară a compozitorului, la care i-a fost anexată o casă de vară din lemn, din partea de est a zidurilor orașului Eisenstadt, pe Bürgerspittalgasse. Haydn este înmormântat în Bergkirche, situată pe o colină la 500 de metri vest de Schloss, în cealaltă parte a Underberg.
Interiorul bisericii este o fantezie colorată în roz și gri, însă vizitatorii vin aici pentru mausoleul construit în cinstea lui Haydn de familia Esterházy într-o latură a bisericii, în 1932. Cealaltă atracție a bisericii este Kalvarienberg, accesibil din estul bisericii, cu o capelă mai mare și un labirint de câteva alte capele mai mici construite în 1705.
Surse imagini
- Cover: glacika56 - Pixabay | Licență Pixabay