Resorturi de schi franceze

Telescaun schi în Chamrousse, Franța Telescaun schi în Chamrousse, Franța

Detalii Franța

Pentru câteva momente sau mai mult, vrem să uitați despre „cuisses de grenouilles” (picioare de broască sau „pui de baltă”), escargots, berete cochete, parfumuri si Turnul Eiffel. Franța ar trebui să fie apreciată și pentru schiul fabulos ce se poate practica în munții săi. Bine, Franța nu a fost un pionier al schiului mondial, însă îl tratează cu enorm de mult entuziasm încă de la apariția sa ca sport și formă de agrement.

Cu sute de resorturi de schi în Alpii Francezi și multe altele în Pirinei și Masivul Central, este surprinzător că un număr atât de mare de resorturi de iarnă pot supraviețui în aceeași țară, fără sa dea faliment. Prezența lor vorbește de la sine de popularitatea pe care o are schiul în rândul francezilor, al britanicilor, spaniolilor și germanilor ce se avântă aici în fiecare an, dar și al altor naționalități, precum românii, ce preferă stațiunile montane franceze în detrimentul celor austriece sau elvețiene, ceva mai cunoscute la noi.

Câteva dintre resorturile de schi din Franța sunt destinații de vacanță de dimensiuni neobișnuit de mari, accesate prin intermediul rețelelor sofisticate de lifturi alpine și o infrastructură de invidiat. Multe dintre ele sunt interconectate, la fel cum se întâmplă și cu unele stațiuni din Austria, de exemplu, crescând astfel posibilitățile de agrement cu pârtii mai numeroase, mai diversificate, mai largi. Fără să fie cunoscută pentru largi cantități de zăpadă în timpul iernii, stațiunile de schi din Franța sunt apreciate pentru calitate.

Mare parte din terenurile de schi ale țării sunt situate la altitudini deosebite, factor ce contribuie, o dată în plus, la îmbunătățirea condițiilor de schi, un strat de zăpadă generos și sezoane lungi de schi. Zonele din preajma Mont Blanc, de la granița cu Italia, sunt cele ce asigură cele mai mulțumitoare cantități de zăpadă, garanții ale vacanțelor reușite în sezonul hibernal.

Resorturi de schi Alpii Francezi

În Morzine, Alpii Francezi
Panoramă de iarnă în Alpii Francezi

Aria extinsă ce mărginește Elveția și Italia oferă câteva din cele mai apreciate oportunități de schi din întreaga Europă, gazda celor mai cunoscute și mai mari resorturi din Franța. Nordul Alpilor Francezi cuprind Portes du Soleil, o regiune împărțită cu Elveția. Aici găsim Avoriaz, Les Gets sau Morzine, extrem de populare în rândul schiorilor și snowboarderilor începători. Ceva mai la sud se află Chamonix, la picioarele Mont Blanc, zonă tradițională de schi, faimoasă pentru off-piste și schi extrem. Megève secondează Chamonix, în imediata apropiere. De schi la mare altitudine avem parte în La Plagne și Les Arcs, pe suprafața Haute Savoie.

Regiunea Espace Killy din Alpii Francezi leagă resorturilor Tignes și Val d’Isère, furnizând excelente posibilități de schi la mare altitudine, de-a lungul câtorva sute de kilometri de pârtii bine întreținute. Tignes este perfect pentru schiul de dificultate medie, în timp ce Val d’Isère cochet, frecvent vizitat de cei bogați și faimoși. O arie cu adevărat masivă pentru schi este Les Trois Vallées (Cele 3 Văi), ce incorporează resorturile interconectate Val Thorens, elegantul Courchevel (cu exclusivismul vieții de noapte din Meribel) și Les Menuires.

Zona cunoscută sub numele de Paradiski leagă La Plagne și Les Arcs cu Espace San Bernardo. Aproape de sudul Alpilor Francezi se găsește vasta Alpe d’Huez și cele două stațiuni gemene, La grave și Les Deux Alpes, iar Glacier du Mont de Lans oferă terenul propice pentru practicarea schiului chiar și în perioada verii.

Alte resorturi de schi din Franța

Super Lioran în Masivul Central
Stațiunea de schi Super Lioran

Există multe alte resorturi de schi, ceva mai departe, spre sud, presărând coastele Masivului Central, dar și în jur de 20 de resorturi în Pirinei. Aceste stațiuni alpine sunt relativ necunoscute în rândul turiștilor de la noi, ceva mai mici decât cele din Alpi, dar și mai puțin atinse de turismul de masă, mai puțin dezvoltate, mai puțin aglomerate și bineînțeles, mai ieftine.

Massif Central dispune de diversitate, de la vulcani străvechi la câmpii întinse, de la vârfuri semețe la văi pitorești, un număr infinit de peisaje caracteristice. Lanțul montan se întinde din Auvergne – Allier, Puy-de-Dôme, CantalHaute Loire -, până în Aveyron, prin Monts du Forez (în Loire), Lozere, Cevennes și Ardeche. Din Bourbonnais în Munții Negri, această zonă sălbatică este scufundată în secole de istorie și tradiții unice. Localnicii sunt generoși și ospitalieri.

Este cea mai largă arie vulcanică a Europei și vă oferă alte perspective asupra schiului francez. Mai puțin cunoscut decât Alpii, Masivul Central Francez dispune de stațiuni orientate spre vacanțele în familie. Regiunea cuprinde mai mult de zece zone de schi, principalele fiind Super Besse și Le Mont Dore în Massif du Sancy, la care se adaugă Super Lioran în Massif Cantalien.

Caracteristicile schiului în Franța

Câteva dintre cele mai vechi resorturi de schi din Franța sunt asociate cu numele unui oraș sau sat. Aceste localități tradiționale au evoluat în stațiunile moderne de astăzi și continuă să emane acel șarm rustic, extrem de apreciat. Cele mai potrivite exemple din această categorie sunt Chamonix sau cochetul Meribel. Totuși, ca o regulă generală, multe dintre stațiunile de iarnă franceze sunt construite în scop turistic. Poate că le lipsește farmecul, autenticitatea sau aspectul general de stațiune de munte europeană, însă oferă avantajul de a se afla la mică distanță de pârtii și sunt dispuse la mare altitudine.

Schi în Meribel
Pista de schi din Meribel

Multe dintre resorturile franceze de ski sunt destul de aglomerate, cu o remarcă în sens invers în cazul celor din Pirinei și Masivul Central. Sunt aproape sufocate în perioada Crăciunului și în timpul vacanțelor școlare din luna februarie. Una din atracțiile principale ale schiului pe tărâmuri galice este accesibilitatea. Majoritatea localităților se găsesc la distanțe rezonabile de aeroporturile importante ale țării, iar zborurile dinspre România sunt destul de scurte. Este ceva mai anevoios să mergeți cu mașina personala, însă nu la fel de complicat precum o călătorie cu trenul

Renumele schiului in Franța a fost preluat, cumva, din multitudinea lucrurilor extraordinare pe care le puteți face pe tot teritoriul țării, moștenind, dacă putem spune așa, prețurile mari – sau mai mari decât alte resorturi cunoscute de schi din Europa. Termenul de „apres-ski”, deși originează de aici, nu corespunde realității vieții de noapte din stațiunile montane franceze, comparându-le cu aceleași corespondente din cultura vacanțelor europene de iarnă, din Austria, Elveția sau nordul Italiei. Chiar dacă nivelul așteptărilor noastre nu are cum să fie unul exagerat, există totuși multe activități de divertisment în Chamonix sau Val d’Isère.

Și până la urmă, de ce să mergem la schi în Franța?

Regiunii de proporții impresionante dedicate schiului, o gamă extrem de variată de pârtii și zăpada abundentă de la întălțimile Alpilor ar trebui să fie motive suficiente pentru a merge intr-unul din resorturile de schi din Franța, însă vacanțele aici nu sunt doar despre ski sau snowboarding. O prioritate majoră pentru toți vizitatorii teritoriului francez rămâne mâncarea, asezonată de vinul și coniacul excelent. Pentru că am început să vorbim despre mâncare și rețetele făcute faimoase de bucătarii francezi, suntem obligați să ne amintim că suntem, totuși, în patria inventatoare a „Cuisine”.

Între atâtea delicatese, laolaltă cu mișcarea din belșug și o natură hibernală fabuloasă, vom avea parte de cele mai fericite momente!

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...