Ghid turistic Berna

Panoramă Berna - catedrala în centru Panoramă Berna - catedrala în centru

Un oras medieval fondat in 1191 in jurul raului Aarau, capitala Elvetiei este un oras la fel de frumos cum este de diversificat. Berna dispune si de cateva atractii turistice si vestigii istorice importante, in mijlocul unui peisaj urban aglomerat de activitati si evenimente culturale. Este locul in care a lucrat Albert Einstein, unde s-au inventat vestitele triunghiuri de ciocolata Toblerone si branza Emmentaler, produse ce au cucerit lumea la fel de rapid precum ceasurile elvetiene.

Desi se afla doar pe pozitia a patra in clasamentul celor mai populate orase ale Elvetiei, dupa Zurich, Geneva si Basel, cu doar 130.000 locuitori, Berna este unul din cele mai bine conservate localitati medievale din lume, daca nu chiar pe primul loc intr-un astfel de clasament. Poate neutralitatea politica, poate spiritul conservator al elvetienilor, poate pur si simplu norocul a facut ca mare parte din Berna sa poata fi vazuta acum asa cum a fost ea conceputa in secolele trecute. Zona adiacenta, cuprinsa de cantonul cu acelasi nume, cuprinde peste 40 de municipalitati, iar majoritatea functiilor guvernamentale sunt gazduite pe teritoriul acesteia. Importanta administrativa si culturala este completata in mod armonios de peisajul pitoresc, constituit de varfurile montane inconjuratoare: Gurten, cu o altitudine de 858 metri si Bantiger, de 947 metri inaltime. De la albia raului Aarau, orasul este imprastiat neuniform pe colinele din jur, cele doua portiuni opuse ale raului fiind legate de cateva poduri superbe.

Dispunand de cateva cladiri magnifice, construite incepand cu secolul al XII-lea, de turnurile sale istorice si de 11 fantani uluitoare, Berna este un exemplu impresionant de arhitectura medievala al Europei. De-a lungul istoriei sale de aproape un mileniu, peisajul urban a fost conservat aproape intact, iar in 1983 a fost declarat obiectiv de interes mondial, fiind inclus pe lista UNESCO. Domul grandios al Parlamentului troneaza deasupra orasului, la cateva minute de principala statie de transport, in apropiere si de raul Aarau, Turnul Inchisorii si cateva alte locuri de interes din capitala Elvetiei. In mare parte a timpului usile cladirii Parlamentului Elvetian sunt deschise vizitelor publicului larg, caruia i se permite sa asiste in direct la procedurile legislative si discutiile politice oficiale.

O casa dupa alta, un magazin in prelungirea unui alt complex de shopping – intregul rand de edificii civile se amesteca pentru a forma un tot unitar, unit de cateva promenade acoperite – renumitele arcade. Fie ca ploua sau aveti noroc de un soare stralucitor, in Berna nu veti avea probleme sa treceti in revista principalele atractii, de-a lungul celor mai lungi promenade de cumparaturi din Europa. Construita aproape in intregime din gresie in stil gotic si dispunand de cel mai mare numar de arcade din Europa, Berna se mandreste cu cea mai inalta catedrala din Elvetia, Catedrala Munster si de biserica Heiliggeist, un prim exemplu de arhitectura ecleziastica protestanta, din secolul al XVIII-lea. Munster Terrasse, piata din fata catedralei, a reprezentat, de-a lungul timpului, un important loc de intalnire al majoritatii locuitorilor capitalei tarii cantoanelor. Turnul cu ceas prezinta, intr-un mod original, o satira a papusilor ce apar chiar inainte de ora exacta. In apropiere, centrul Paul Klee cuprinde una din cele mai largi colectii de arta a secolului XX. Si daca centrul prezinta cultura la cel mai inalt nivel, Muzeul Alpin diversifica viata urbana a orasului, afisand o istorie completa a Alpilor Elvetieni.

Stralucirea verde a Bernei este data de raului Aarau, dispus sinuos de-a lungul Orasului Vechi, marginit de numeroase coltisoare de paradis. La doar cateva minute de mers pe jos de la principala statie de transport a orasului se gaseste un terasament superb, inconjurat de arbori, in mijlocul naturii. Raul Aarau reuseste sa atraga pe malurile sale atat turistii, cat si locuitorii de toate varstele, in special in timpul verii, cand apele curate ale acestuia invita la o baie racoritoare, chiar in centrul orasului. Inotul a devenit, in acest mod, una din ocupatiile favorite ale bernezilor. Cateva alte locuri ce pot interesa sunt Rosengarten, locul din care se pot obtine panorame frumoase ale centrului medieval, cea mai noua dintre fantani, inaugurata in 2004 in fata cladirii federale, districtul Kirchenfeld construit la sfarsitul secolului XIX, Monetaria Federala, Biblioteca Nationala si Muzeul Comunicatiilor.

Berna organizeaza anual cateva festivaluri importante, precuum BeJazz, desfasurat in capitala Elvetiei atat in timpul verii cat si al iernii, festivalul Buskers, Gurtenfestival, Jazzfestival Berna, festivalul de film Queersicht in noiembrie si Taktlos, un alt eveniment dedicat iubitorilor de Jazz. Zibelemarit, sau piata de ceapa, un festival traditional urias, unde se prezinta legume si produse lactate, este sustinut in ultima zi de luni din noiembrie. Indiferent de perioada pe care o veti alege pentru a vizita Berna, veti descoperi, cu siguranta, numeroase puncte de interes si veti putea participa activ la viata capitalei Elvetiei.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...