Ghid turistic Chambéry

Dată: 10 Mar 2014
Autor: 

Chambery se gaseste intr-o vale larga ce separa Chartreuse Massif de Muntii Bauges, la 44 kilometri sud de Annecy. O importanta pozitie strategica din punct de vedere istoric, se gaseste in calea intrarii spre vaile alpine ce conduc spre punctele de traversare spre Italia. La aproape 13 kilometri nord se afla statiunea balneo Aix les Baines, cu faimoasele sale bai termale si dupa inca alti cativa kilometri Lac du Bourget, cel mai mare lac natural al Frantei.

Orasul s-a dezvoltat in jurul castelului construit de contele Thomas de Savoia in 1232 si a devenit capitala provinciei Savoia, bucurandu-se de o epoca de aur in secolele XIV si XV. Chiar daca titulatura de capitala a revenit ulterior orasului italian Torino, in 1562, a ramas un important centru comercial si cultural. Filozoful Jean Jacques Rousseau a petrecut aici o perioada a vietii sale in timpul anilor 1730. Anexat Frantei doar in 1860, Chambery este o localitate de provincie aglomerata, cu o bogata zestre culturala, arhitectura italiana si un simt bogat al propriei identitati regionale - evident in nenumaratele etichete "Savoie Libre" ce se gasesc pe toata suprafata orasului si in departamentele Savoie sau Haute Savoie.

La jumatatea bulevardului larg si frunzos Colonne se gaseste cel mai faimos monument din Chambery, splendida Fontaine ds Elephants, ridicata in cinstea contelui de Boigne, un fiu al orasului ce a strans o avere impresionanta lucrand ca mercenar in India in secolul al XVIII-lea. Averea sa a fost folosita pentru a fonda majoritatea dezvoltarilor urbane. Musee Savoisien din imediata piata Lannoy de Bissy, povesteste despre istoria Savoiei incepand cu Epoca de Bronz. Primul etaj gazduieste picturi, incluzand o lucrare din secolul al XV-lea ce infatiseaza Bunavestire si statui pictate de lemn adunate din bisericile regiunii. Pe al doilea etaj se afla o colectie de carti, carute de lemn si mobila rafinata provenita dintr-o casa din Bessans.

Langa muzeu, in place Metropole, se afla catedrala din Chambery. Interiorul sau este picat in stil "trompe d'oil", caracteristic secolului al XIX-lea, imitand formele rasucite si spiralele stilului gotic tarziu. De aici, un pasaj face trecerea spre rue de la Croix d'Or si numeroasele sale restaurante, de unde, dupa aproximativ 100 de metri, daca cotiti la dreapta ajungeti in incinta rectangulara a place St Leger, gazda din 1735 a lui Rousseau si a doamnei de Waren. Piata are o fantana si mai multe cafenele, unde muzicienii performeaza live in serile de vara. In coltul de nord-est al pietei, rue de Boigne conduce inapoi spre Fontaine des Elephants, insa daca o luati spre stanga, va indreptati spre Chateau des Ducs de Savoie.

O structura impozanta si masiva, a fost odinioara gazda ducilor de Savoia si joaca acum rolul de prefectura. Interiorul se poate vedea doar in excursii insotite de un ghid turistic, ce se pot contracta din oficiul turistic Chambery de vizavi. De la poarta de nord a castelului, o scurta plimbare va scoate pe promenade Veyrat, unde veti descoperi colectiile Musee des Beaux Arts, dedicat in mare masura lucrarilor unor artisti italieni mai putin cunoscuti, dintre secolele XVI si XVIII, insa cuprinde si un tablou de-al lui Uccello si cateva desene semnate de Titian.

La doi kilometri sud de oras, pe chemin des Charmettes, se afla cealalta resedinta din Chambery a lui Rousseau, cabana rurala Les Charmettes, acum gazda Musee Jean Jacques Rousseau. Mobilata in stilul epocii marelui filozof, include biroul de lucru si sezlongul, iar in exterior puteti vedea gradina si livada.