Inghesuit intr-o latura a unei stanci in forma de pana, pe fundalul spectaculos al unui munte de granit, Corte simbolizeza „l’ame corse” sau „sufletul corsican”, o mica localitate izolata, in mijlocul unui peisaj grandios, unde spiritul patriotic impamantenit de secole este intotdeauna la putere. Corte a fost gazda nationalismului corsican inca de la prima constitutie nationala, schitata aici in 1731 si locul in care Pascal Paoli, „U Babbu di u Patria” (tatal natiunii), a alcatuit primul guvern democratic, ceva mai tarziu in secolul al XVIII-lea.
Mandria insulara si constiinta apartenentei la miscarea revolutionara din trecut poate transforma Corte intr-un loc mai putin primitor cateodata, chiar daca prezenta singurei universitati a insulei infrumuseteaza atmosfera in timpul scolii, cand barurile si cafenelele aliniate de-a lungul strazii principale sunt intesate de studenti. Pentru cineva venit din afara, farmecul Corte este concentrat in linistita haute ville, unde structura impozanta a citadelei – locul in care se gaseste si cel mai important muzeu al orasului – troneaza peste labirintul de stradute pietruite si inguste. Imediat in spatele acesteia, vaile Restonica si Tavignano furnizeaza accesul spre cele mai memorabile peisaje montane, observabile de-a lungul traseelor marcate ce le traverseaza.
Corte este o localitate de dimensiuni mici, al carei centru consista efectiv din trei strazi – cea mai importanta dintre ele, cours Paoli, se deruleaza intre place Paoli in capatul sudic, o zona prietenoasa, intesata de cafenele, restaurante si tarabele pietarilor, spre place du Duc de Padoue, o piata eleganta, inconjurata de cladiri in stilul fin-de-siecle. Vechiul haute ville se gaseste in imediata vecinatate a cours Paoli, accesibila prin intermediul uneia dintre rampele din vestul strazii sau urmand in sus rue Scoliscia din place Paoli. Place Gaffori, centrul haute ville, este dominata vizual de statuia generalului Gian Pietru Gaffori.
Pentru cele mai bune panorame ale citadelei, urmati semnele in sus spre platforma de observare, Belvedere, asezata cu fata spre turnul medieval, suspendat la inaltime deasupra orasului, in varful unei roci. Platforma ofera imagini fabuloase a confluentei cursurilor de apa ce inconjoara peticele de padure – un bar deschis in perioada verii ii adauga un plus de diversitate. Deasupra place Gaffori, in stanga portii ce duce spre citadela, se afla Palais National, o cladire robusta, exemplu al arhitecturii gotice din Corte. Servind in trecut ca sediul al guvernului lui Paoli, a devenit Universita de Corsica in 1765, oferind educatie gratuita tuturor (tatal lui Napoleon a studiat aici). Universitatea a fost inchisa in 1769, cand francezii au ajuns la conducerea insulei, dupa tratatul de la Versailles, insa a fost reinaugurata in 1981. Cateva noi cladiri au fost adaugata compexului palatial, intre care putem mentiona Institut Universitaire d’Etude Corses, dedicat studiului istoriei si culturii corsicane.
Surse imagini