Vazut dinspre mare, Calvi este un adevarat spectacol, cu cele trei bastioane enorme de la umbra crestei de cladiri galben-mustar, conturate pe fundalul unui peisaj montan. La 20 de kilometri vest de L’Ile Rousse, de-a lungul coastei, localitatea si-a inceput existenta ca un port pescaresc pe locul de la poalele citadelei, „ville basse” si a ramas pentru o perioada de timp doar un grup micut de case si colibe de pescari, pana cand pisanii au cucerit insula in secolul X. Orasul nu devine cu adevarat important pana la sosirea genovezilor, care, in 1268, au construit, prin Giovaninello de Loreto, o citadela pe stanca de langa golf si a numit-o Calvi.
O flota sub conducerea lui Nelson a lansat un atac violet asupra localitatii in 1794, batalia in care amiralul si-a pierdut vederea si in urma careia a declarat ca nu mai doreste sa se mai intoarca vreodata. Francezii se concentreaza pe dezvoltarea mai marilor Ajaccio si Bastia in timpul secolului al XIX-lea, Calvi devenind o baza militara, folosita ca punct de control in contrabanda cu armament din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
O destinatie de vacanta pentru personalitatile mondene ale Europei incepand cu anii 1950, orasul din perioada contemporana are ambienta unui resort de pe Coasta de Azur, iar portul sau fermecator, magazinele de suveniruri si buticurile animate se combina perfect cu satele pitoresti din zona rurala inconjuratoare. Este si o baza importanta a regimentului de parasutisti din cadrul Legiunii Straine franceze, iar uniformele imaculate ale legionarilor pot fi vazute frecvent in jurul barurilor de pe avenue de la Republique. De fapt, viata sociala din Calvi se concentreaza in jurul cafenelelor si restaurantele de pe quai Landry, o zona pietonala spatioasa din jurul portului. Acesta este cel mai bun loc pentru a va integra in atmosfera locala.
La capatul docului, sub umbra citadelei, se afla silueta robusta a Tour du Sel, o structura cu aspect medieval ce era pe vremuri folosita pentru a depozita sarea. Daca va indreptati in sus, prin pasagele inguste ce constituie iesirea de pe quai Landry, veti ajunge pe rue Clemenceau, locul in care restaurantele si buticurile de suveniruri ocupa aproape fiecare metru patrat. Intr-o piata mica ce se deschide in starzile din jur se gaseste silueta rozalie a Eglise Ste Marie Majeure, construita in 1774, a carui clopotnita fusiforma se inalta deasupra cafenelelor. Intr-o latura a bisericii, un sir de trepte leaga piata de boulevard Wilson, o artera moderna ce suie pana spre place Christophe Colomb, punctul de intrare in haute ville sau citadelle.
In spatele portii de acces antice spre citadela, cu inscriptia sloganului orasului, „Civitas Calvis Semper Fidelis”, ajungeti imediat la enormul Caserne Sampiero, fostul palat al guvernatorului. Construit in secolul al XIII-lea, cand turnul era folosit ca inchisoare, castelul este folosit astazi in scopuri militare si este, prin urmare, inaccesibil publicului larg. Cea mai buna modalitate de a vedea restul citadelei este sa urmati linia fortificatiilor ce o inconjoara, ce conecteaza cele trei bastioane imense. Din fiecare bastion in parte, privelistile panoramice ale marii, ale Balagne si a Cinto Massiv, sunt superbe!
Plajele din Calvi se intind in jurul golful din capatul quai Landru, insa prima lunga sectiune apartine barurilor ce inchiriaza sezlonguri, la preturi cam piperate. Pentru a le evita, urmati drumul din spatele intinderii de nisip, ce va conduce spre o plaja mai izolata. Marea poate ca nu este la fel de limpede precum in alte zonei ale Corsicii, insa e calda, de adancime mica si fara pietris. Puteti sa faceti o baie si printre stancile de la poalele citadelei, ce va ofera si cateva peisaje superbe ale golfului.
Surse imagini
- Cover: VokaGraphic - Pixabay | Licență Pixabay