Top 5 atracții Milano

Dată: 12 Oct 2014
Autor: 

Poate cel mai modern și mai cosmopolit oraș din Italia, Milano este și unul dintre cele mai bogate ale Europei. Adăpostește câteva atracții istorice și artistice, precum cea mai mare catedrală gotică din lume (de fapt, subiect de dispută între Milano și Sevilla), pictura Ultima Cină și faimoasa operă La Scala. Turiștii vor descoperi o capitală a Lombardiei vibrantă, un oraș strălucitor cu o scenă culturală de invidiat și una din cele mai căutate destinații de shopping din Europa. Chiar dacă Milano a fost puternic bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mare parte din metropola italiană a fost reconstruită, recăpătându-și grandoarea. Iată o lista a celor mai importante 5 atracții turistice din Milano:

05. Bazilica Sant’Ambrogio

Curte interioară
Copyright imagine: Serena - Flickr

Sfântul Ambrozie, patronul din secolul al IV-lea al bisericii, este cel mai faimos arhiepiscop milanez și cel care a convertit și botezat un alt personaj influent al bisericii, pe sfântul Augustin. Ambrogio este patronul spiritual al orașului Milano și dispune de propria bazilică, una din atracțiile din Milano pe care nu le puteți trece cu vederea. Veți avea posibilitatea să admirați vechile și mai noile elemente arhitecturale - fațada, atriumul, coloanele și clopotnițele -, însă și operele de artă din interior - altarul Volvinius, corul, sarcofagul lui Flavius Stilicho și numeroase mozaicuri. Există, de asemenea, un muzeu și o trezorerie.

04 - Ultima Cină a lui Leonardo da Vinci și Santa Maria delle Grazie

Biserica Santa Maria delle Grazie
Copyright imagine: Davide Oliva - Flickr

Este unul din cele mai râvnite și apreciate tablouri din lume și un motiv esențial pentru care Milano este vizitat de milioane de turiști - Il Cenacolo, așa cum mai este cunoscută faimoasa frescă, se află în mănăstirea din imediata vecinătate a bisericii Santa Maria delle Grazie, nu departe de centrul urban. Dacă vreți să vedeți capodopera marelui maestru, trebuie să vă asigurați biletele de intrare din timp, pentru că la fața locului sunt întotdeauna epuizate. Cea mai bună modalitate de a intra este prin intermediul unui tur organizat. Vizitatorii nu sunt primiți în interior decât în grupuri mici, timp de 15 minute. După ce ați trecut în revistă Ultima Cena, nu ratați biserica în sine, apreciată pentru arhitectura renascentistă, frescele și picturile din interior.

03. Castelul Sforzesco

Turn și fortificații
Copyright imagine: Matti Mattila - Flickr

La distanță rezonabilă de mers pe jos din Piazza del Duomo, de-a lungul bulevardului pietonal Via Dante, se găsește structura falnică a castelului familiei renascentiste Sforzesco, una din conducătoarele istorice ale orașului. Astăzi adăpostește o colecție de muzee civice și joacă rolul de poartă de acces spre largul parc Sempione. Plimbându-vă din curte interioare în curte interioară, puteți admira arhitectura și arunca o privire în câteva dintre numeroasele muzee ce expun, alături de alte lucrări artistice, Rondanini Pietà a lui Michelangelo, Trivulzio Madonna a lui Mantegna. Multe din tavane sunt pictate în stilul lui Leonardo da Vinci. Castelul merită o vizită chiar dacă nu veți vedea vreun muzeu.

02. Museo del Novecento

Vedere spre Piazza del Duomo
Copyright imagine: Angelo Amboldi - Flickr

În dreapta Domului, vizavi de fațada catedralei, sunt cele două clădiri gemene Arengario, din care una este utilizată ca gazdă a muzeului de artă Novecento. Exteriorul clădirii este la fel de frumos ca și interiorul. Oferă câteva din capodoperele artiștilor itanieli din secolul XX, precum impresionanta Quatro Stato a lui Pellizza di Volpeda și statuia lui Boccioni - Forme Unice de Continuitate în Spațiu. Această ultimă lucrare este afișată și pe moneda italiană de 20 de cenți. Dacă ajungeți la una sau două ore înainte de închidere aveți posibilitatea să-l vizitați gratuit. Acoperișul muzeului furnizează imagini ale catedralei și pieței, cu adevărat spectaculoase mai ales imediat după apusul soarelui.

01. Domul din Milano

Fațada
Copyright imagine: Taboada Testa. - Flickr

De fiecare dată când veți ieși de la metrou în stația Piazza del Duomo, veți fi uimiți de statura și fațada de marmură a catedralei din Milano, Domul. Cea mai faimoasă clădire a capitalei lombarde a fost construită în câteva secole, iar în urma ultimei restaurări arată mai impresionant ca niciodată. Faceți o plimbare împrejurul Duomo pentru a-i aprecia dimensiunea și dacă doriți să-i vedeți interiorul asigurați-vă că sunteți îmbrăcați corespunzător. Până la urmă, este un edificiu de cult.

Vă recomandăm să apelați la turul audio pentru a nu rata nimic din ceea ce trebuie să vedeți. Una din cele mai spectaculoase atracții este fereastra cu vitralii din spatele corului. Acoperișul merită și el escaladat - luați liftul sau urcați pe scări pentru a admira una din cele mai frumoase priveliști panoramice din Milano. Piața largă din fața catedralei este locul în care, din când în când, se organizează concerte și spectacole de divertisment.