Danemarca este o monarhie constitutionala si cel mai vechi regat al Europei. Potrivit surselor istorice, dateaza din secolul al IX-lea dar, in mitologia daneza, exista dovezi ca aici a existat o comunitate din timpuri mai indepartate, in jurul secolului al VI-lea.
Primii oameni sosesc in Danemarca in jurul anului 10.000 i.Hr, chiar la sfarsitul ultimei ere glaciare. Primii danezi sunt pescari si vanatori din epoca de piatra. Cu toate acestea, in 4.000 i.Hr. a fost introdusa agricultura. Primii danezi folosesc unelte din piatra si arme. In 1.800 i.Hr. au inceput sa utilizeze bronzul pentru fabricarea diverselor unelte. Primul contact pe care danezii il au cu romanii are loc in Epoca de Fier. Ei vand comerciantilor romani sclavi, blanuri, piei de animale si chihlimbar, in schimbul produselor mediteraneene. In anul 200 d.Hr apar primele rune, o forma de scriere folosita pentru inscriptionare.
Dupa caderea Imperiului Roman de Apus in secolul al V-lea, danezii continua schimburile comerciale cu jumatatea estica a imperiului roman, devenit mai tarziu Imperiul Bizantin. Ca si restul Europei, danezii sufera o teribila epidemie de ciuma in secolul VI, care a ucis o mare parte din populatie. In ciuda acestui lucru, comertul infloreste iar in secolul al VIII-lea primele asezari comerciale apar in Hedeby si Ribe.
Danemarca Vikingilor
In secolul IX Danemarca este divizata in mai multe regate. Totusi, in secolul X, se realizeaza unificarea. In secolele IX si X, danezii au descins si in alte parti ale Europei, precum Anglia si Irlanda. Sunt mai mult decat simple vizite, ei infiintand primele orase in Irlanda: Limerick, Cork si Dublin.
In prima parte a secolului al IX-lea, danezii descind in manastirile din Anglia si iau de acolo sclavi. Totusi, in partea a doua a secolului, schimba tactica de descinderi periodice, incercand o invazie. Prin urmare, in 865 danezii invadeaza Anglia, la acel moment impartita in trei regate. La 874 singurul regat ramas este cel din sudul extrem. In 878 armata condusa de catre Alfred Englezul (Alfred the English) reuseste sa-i invinga pe danezi, batalie urmata de un tratat dintre conducatorul englez si liderul danez, Guthrum. Anglia este divizata intre ei, danezii luand partea de est. Guthrum devine crestin.
Partea ocupata danezi este numita in continuare Danelaw si in urmatoarele decade aceasta este in mod constant de catre englezi, teritoriul fiind cucerit de catre acestia bucata cu bucata. Pana la acest moment danezii locuiau in pace, impreuna cu englezii. In 1002 Ethelred the Unready, regele Angliei, comanda masacrarea populatiei daneze. Intre cei ucisi se gasesc rude apropiate ale regelui Sven I al Danemarcei.
Sven I devine rege in Danemarca in anul 985 iar in 1000 deja cucerise Norvegia. Infuriat de uciderea rudelor sale el ataca Anglia si cere bani ca si compensatie. Apoi, timp de cativa ani cere bani englezilor pentru a nu-i ataca. Cu toate acestea, Sven il izgoneste pe regele englez in 1013 si se proclama rege, pana in 1014, cand moare. Fiul sau, Canute, fuge in Danemarca, de frica razbunarii lui Ethelred. In plus, Norvegia devine independenta in 1015. Ethelred moare in 1016 si o parte dintre englezi este dispusa sa-l accepte ca rege pe Canute, iar ceilalti il aleg pe Edmund Ironside. Intre cei doi au loc lupte pentru coroana. Edmund este invins dar Canute ii permite sa conduca o parte din Anglia, pana la moartea sa. Edmund moare insa in 1016 iar Canute devine regele Angliei si al Danemarcei. In 1028 cucereste si Norvegia si devine conducatorul unui adevarat imperiu nordic. Totusi, imperiul nu a supravietuit mult dupa moarte sa. Anglia devine independenta in 1042 iar Norvegia in 1047.
Surse imagini
- Castelul Egeskov: Marina Šurniene - Unsplash | Licență Unsplash