Ghid turistic Enns

Altstadt (Orașul Vechi) din Enns Altstadt (Orașul Vechi) din Enns

Fermecătorul oraș medieval Enns, situat la 6 kilometri sud-vest de fostul lagăr de concentrare Mauthausen, se poate vizita cu ușurință din Linz cu trenul. Aproape de confluența dintre râul Enns și Dunăre, a fost un punct strategic important pentru o perioadă mai lungă de 2.000 de ani. Sub conducerea romanilor, așezarea era cunoscută sub numele de Lauriacum, jucând rolul de capitală a provinciei Noricum și sediu al legiunii a 2-a romane, ce păzea această zonă de frontieră a Imperiului Roman. Din 1945 până în 1955, Enns a fost orașul de legătură dintre cele două zone de ocupație, americană și sovietică, astăzi fiind situat la granița dintre cele două landuri ale țării, Austria Superioară și Austria Inferioară.

Piața principală a localității, Hauptplatz, este atractivă, mărginită de case în culori pastelate, ce maschează curți interioare cu arcade. Cele mai frumoase exemple pot fi văzute mai bine din construcția de secolul XVI a Stadtturm, o clopotniță de dimensiuni mari, ce se ridică la 60 de metri de centrul pieței. Pentru a examina mai bine frumoasele curți interioare, mergeți spre Alte Burg, pe Wienerstrase, ce se derulează paralel cu Linzerstrasse.

Înapoi în Hauptplatz, vechea clădire a primăriei sau Altes Rathaus, găzduiește astăzi Muzeul Lauriacum, o colecție impresionantă de obiective din ceramică, fier și sculpturi funerare, scoase la lumină din ruinele romane. Atracția majoră a muzeului este fresca din secolul al II-lea, ce îl înfățișează pe Cupidon șoptind dulcegării unei femei, o capodoperă restaurată la nivelul al doilea al clădirii. În nișa alăturată se pot vedea tacâmurile de argint și cupa decorată cu motive vânătorești.

Mai multe vestigii arheologice se pot vedea în incinta bazilicii gotice St Laurenz, la 1 kilometru nord-vest de Altstadt (orașul vechi), puțin în afara drumului spre Linz, pe locul vechii așezări romane. Aici, altarul a fost puțin mutat în față și podeaua capelei a fost înlăturată pentru a dezvălui fundațiile unui vechi templu romano-celtic (180 d.Hr.), o biserică creștină timpurie fondată, probabil, de Sfântul Severin și o biserică carolingiană din 740 d.Hr. Fragmente de fresce romane și rămășițele unui hipocaust pot fi văzute în cripta bisericii actuale.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...