Ghid turistic Vorarlberg

Bregenz văzut de pe Bodensee (Lacul Constanța) Bregenz văzut de pe Bodensee (Lacul Constanța)

În ciuda apartenenței la Imperiul Habsburgic încă din secolul al XIII-lea, cea mai răsăriteană regiune a Austriei, Vorarlberg, a avut dintotdeauna o viață separată de restul țării. În mare măsură, relieful a stat la baza acestei relative izolări – munții Arlberg la vest și masivul Rätikon spre sud au împiedicat comunicarea cu restul Austriei timp de secole. Lucrurile s-au schimbat doar în momentul construirii drumului Arlbergstrasse de către împaratul Iosif al II-lea al Austriei în secolul al XVIII-lea, când provincia a reușit să se integreze cu ansamblul.

Atât din punct de vedere cultural, cât și prin prisma economiei, Vorarlberg a fost influențată de Elveția și partea de sud a Germaniei. Moștenind aceeași obârșie etnică precum nordul Elveției, populația inițială a landului Vorarlberg de astăzi se trage din triburile de alemani ce au coborât în regiune în timpul marii migrațiuni din secolul VI d.Hr., lucru atestat de limba vorbită chiar și în zilele noastre, mai apropiată de dialectul elvețian al germanei. O explorare mai amănunțită a istoriei relativ recente ne aduce la cunoștință voința populară a locuitorilor regiunii de a se alipi Elveției, dorință refuzată, la acel moment, de comunitatea internațională, pentru că ar fi oferit restul Austriei mai vulnerabilă la expansiunea germană.

Separatismul landului Vorarlberg, manifestat oficial în 1918 prin declarația de independență, nu mai ocupă prim-planul scenei politice locale, însă localnicii tratează încă Viena, de la cei 600 de kilometri distanță, drept o enclavă mai degrabă irelevantă pentru evoluția propriului teritoriu. Marile orașe din vecinătate, precum Zürich în Elveția sau München în Germania, par să aibă o influență culturală mai pregnantă. Legăturile economice strânse cu Elveția au asigurat o prosperitate naturală, însă și prețuri ceva mai mari decât cele găsite în alte părți ale țării. Restaurantele sunt și ele ceva mai scumpe, însă există și posilități alternative, pentru bugete austere, în afara localităților mari sau a destinațiilor turistice populare. Totuși, preparatele culinare sătești tradiționale, precum Kässpätzle, pregătit din brânză și tăiței, se găsesc în majoritatea meniurilor.

În timpul verii, Lacul Constanța (Bodensee) aprovizionat de apele fluviului Rin, din partea de nord a provinciei, de la granița cu Germania și Elveția, este principala atracție pentru turiști. Lacul a transformat centrul cultural și turistic al zonei, orașul Bregenz, într-un punct de oprire obligatoriu pentru călătoriile către sudul Germaniei și nordul Elveției. Localitățile din sud, de pe Valea Rinului, sunt simple destinații de o zi, chiar dacă Feldkirch poate reprezenta ceva mai mult de atât. Spre vest găsim Bregenzerwald, o zonă captivantă, de platouri înalte și sate pitorești, ce oferă nenumărate posibilități de plimbări și mișcare în aer liber, precum și o atmosferă rurală relaxantă.

Dacă până aici micul nostru ghid turistic Vorarlberg a acoperit zona rurală sau urbană colinară sau de câmpie, adevăratul turism montan din regiune, reprezentativ pentru Austria, se face în resorturile Zürs sau Lech de la muntele Arlberg sau din Bludenz, rampa de lansare pentru a vizita Montafon, valea adâncă ce conduce spre Silvretta Hochalpenstrasse, o șosea alpină faimoasă pentru peisajele oferite printre piscurile maiestuoase ale munților din jur.

Transportul public în Vorarlberg se poate compara cu alte regiuni dezvoltate ale Austriei, precum Tirol sau landul Salzburg, extrem de bine organizat, însă poate ceva mai ieftin. Abonamentele disponibile se pot achiziționa săptămânal sau zilnic, acoperind atât rețeaua de transport rutier, cât și linia de cale ferată. Aceste abonamente sunt disponibile în stațiile de tren sau se pot ridica direct de la șoferii de autobuz.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...