Ghid turistic Épernay

Biserica Notre-Dame din Épernay Biserica Notre-Dame din Épernay

Epernay se gaseste la 26 de kilometri sud de Reims, un loc pitoresc, cu o pozitie privilegiata, in mijlocul unui peisaj colinar, acoperit de podgorii. Este o localitate mica, insa cuprinde cativa dintre cei mai faimosi producatori de sampanie. Epernay poate fi, de asemenea, o baza excelenta de plecare pentru a explora regiunea adiacenta, satele picturale si vaile cu vita-de-vie. 

Primul loc in care trebuie sa va indreptati daca ajungeti in Epernay este avenue de Champagne, ce se deruleaza in vest din place de la Republique. Poreclita „cea mai potabila strada a lumii” de iubitorul de sampanie Winston Churchill, merita o privire, pentru conacele masive din secolele XVIII si XIX si pentru faimoasele champagne maisons. Cea mai mare si probabil cea mai faimoasa maison dintre toate, chiar daca nu este neaparat cea mai frumoasa, este Moet et Chandon, de pe avenue de Champagne nr. 20, unul din simbolurile imperiului LVMH (Louis Vuitton, Moet si Hennessy), ce detine, printre altele, Mercier, Veuve Cliquot, Krug si Ruinart sau parfumurile Christian Dior. Casa este si creatorul emblematicei Dom Perignon. Turul este unul mai degraba generic, incepand cu un filmulet insipid, urmat de o plimbare prin crame, incaperi infrumusetate de obiecte ce-l privesc pe Napoleon (prieten al fondatorului, Claude Moet) si se incheie cu o degustare a excelentei sampanii.

Imediat langa este Perrier Jouet, a carui vizita include o degustare a unui pahar de cuvee Belle Epoque. Un alt brand de succes, sticlele de sunt usor de recunoscu dupa florile pictate in exterior. Maison Perrier Jouet este frumoasa, plina de mobila Art Nouveau, picturi si vitralii ce seamana izbitor cu sticlele, in timp ce un tur aici, daca veti alege aceasta varianta de vizitare, este mult mai personalizat decat cel de la Moet et Chandon. La capatul celalalt al scarii, vizavi, pe avenue de Champagne nr. 25, veti lua loc alaturi de un pahar gratuit de sampanie, vizualizand un film de 10 minute.

Mai sus, pe aceeasi strada, Mercier ofera un tur in jurul cramelor la bordul unui trenulet electric. Astazi, Mercier este considerat produsul de jos al sampaniei franceze, prezent in majoritatea supermarketurilor, demonstrand, de fapt, succesul lui Michel Mercier: el a fondat firma la 20 de ani, in 1858, cu gandul de a face sampania ceva mai accesibila pentru populatia franceza. In 1889, el a transportat un butoi de nu mai putin de 200.000 de sticle de sampanie la Expozitia din Paris, ajutat de 24 de boi, fiind, la acea vreme, pus in umbra doar de inaugurarea Turnului Eiffel. Butoiul enorm este expus in lobby si il puteti vedea fara sa apelati la tur.

Eparnay are si alte cateva grandes maisons, ce pot fi vizitate doar cu rezervare prealabila, insa unele dintre ele pot fi mai meritorii decat cele mai cunoscute. Pentru ca dispun doar de un numar limitat de angajati, trebuie sa sunati inainte de vizita. Doua dintre cele ce ofera tururi urmate de degustari, precum si vizite in podgorii, sunt situate pe rue Chaude Ruelle, la vest de avenue de Champagne: Leclerc Briant si Janisson Baradon. Pretul este intre 7 si 8 euro / persoana.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...