Ghid turistic Friesach

Panoramă Friesach și biserica Sf. Bartolomeu Panoramă Friesach și biserica Sf. Bartolomeu

Înapoi de-a lungul principalei artere rutiere și feroviare de la 10 kilometir nord de Pöckstein, se găsește Friesach și zidurile sale defensive, furnizând imaginea pitorească a turnurilor și turlelor sale fusiforme desenate pe fundalul colinelor din spate. La fel ca multe alte locuri din această parte a Austriei, Friesach a fost întemeiat de slavi în secolul al VI-lea, înainte de înlocuirea acestora graduală de către franci și bavarezi. Împăratul Ludwig a donat localitatea episcopilor de Salzburg în secolul al IX-lea, cei ce au întemeiat aici un târg prosper, iar până în secolul al XIII-lea a devenit cel mai important centru urban al Carintiei.

Legenda spune că însuși Richard Inimă de Leu a trecut pe aici în drumul său spre cruciada din 1192, un eveniment important în istoria unui oraș care se mândrește însă cu faimosul turnir din 1224, când ducele Leopold al VI-lea al Austriei a invitat toată crema cavalerească din Europa centrală, imortalizat în poemele lui Ulrich von Liechstenstein, menestrel și cavaler, el însuși, stăpânul zonei Murau din Stiria. Evenimentul este astăzi amintit în timpul Spectaculum, organizat în ultima zi de sâmbătă din iulie, moment în care localnicii se îmbracă în costume medievale, iar străzile se umplu de chioșcuri de mâncare și băutură.

Piața adormită a orașului, Hauptplatz, levitează în jurul Stadtbrunne, o fântână în stil italian realizată în secolul al XVI-lea al cărui bazin este sculptat cu imagini ale lui Perseu și alți eroi mitologici. Spre nord, silueta robustă a bisericii din secolul al XIX-lea, Stadtpfarrkirche, poate fi evitată, în favoarea Dominikanerkirche situată înspre nord-est, un edificiu fad la prima vedere, însă plin de surprize plăcute în interior.  În partea de nord a naosului se poate vedea un crucifix din secolul al XIV-lea și, în spatele lui, un fel de Pietà din secolul al XVII-lea, înconjurate de un frunziș alegoric, viu colorat.

La vest de Hauptplatz, câteva alei urcă spre ruinele vechilor fortificații ale localității. Una din cele mai bine păstrate porțiuni este Petersberg, locul în care una din clădirile fostei fortărețe găzduiește astăzi Stadtmuseum, o expoziție de elemente arheologice și artistice, pe cinci niveluri. Cele mai interesante exponate sunt altarele gotice de la etajul al II-lea, unul dintre ele fiind realizarea maestrului local Konrad von Friesach în 1435, și obiectele de aramă de la etajul al V-lea, din care se remarcă potirul din secolul al XV-lea, decorat cu motive biblice, cu Adam și Eva. De pe terasa de observație a Petersberg puteți arunca o privire spre Virgilienberg din partea sudică a orașului, unde cele câteva secțiuni ale ruinelor bisericii din secolul al XIII-lea umbresc linia orizontului.

Înapoi în centrul orașului, drumul din parte de est a Hauptplatz duce spre Fürstenhof, o fostă abație ce găzduiește astăzi unul dintre cele mai fantastice muzee ale regiunii, „Die Spur des Einhorns” – „Drumul unicornilor”. Expoziția, creată de artistul Hans Hoffer, este o prezentare multimedia interesantă, ce explorează timpurile medievale, aducând la viață povești de genul regelui Arthur și ale cruciadelor, cu multe lumini și sunete. Toate sunt însă în limba germană, însă există și o broșură în limba engleză care explică destinația fiecărei camere.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...