Ghid turistic Gmünd

Castelul din Gmünd Castelul din Gmünd

Fondat de arhiepiscopii de Salzburg în secolul al XI-lea pentru a proteja rutele comerciale și a-și reafirma puterea în Carintia, Gmünd și-a păstrat mult din caracterul său medieval. Micuț, compact și traversat de alei pietruite, adăpostește o abundență de mici galerii de artă și magazine de artizanaturi, laolaltă cu o mână de muzee interesante. Mărginită de case nuanțate în culori pastelate, frumoasa piață principală – Hauptplatz – din Gmünd se întinde de la nord la sud, fiecare dintre capete dispunând de câte o poartă de acces. 

Câteva alei duc spre vest, din Hauptplatz spre clădirea cunoscută sub numele de „Im Loch”, o fostă închisoare ce găzduiește acum Eva Faschaunerin Ausstellung, o colecție ce amintește de ultima persoană condamnată la moarte prin execuție publică din district, un ucigaș local. Eva se pare că l-a ucis pe soțul ei, Jakob Kary Hörlbauer, într-o zi de martie din anul 1770, punându-i arsenic în mâncare, un chimical folosit în scopuri industriale la acea dată. Amintind povestea sa printr-o serie de tablouri și texte (în limba germană), muzeul descrie fragmente viața din Carintia secolului al XVIII-lea. Există o refacere a bucătăriei în care a avut loc fapta murdară, precum și a scaunului de tortură în care a fost obligată să-și mărturisească fapta.

La mică distanță spre sud de muzeul Eva Faschaunerin, construcția din secolul al XIII-lea a Pfarrkirche Maria Himmelfahrt se mândrește cu o colecție tipică de altare bisericești aurite. De mai mare interes este osuarul – sau Karner – cu un exterior decorat cu fresce din secolul al XIV-lea ce înfățișează scene din Noul Testament, inclusiv „Adorația magilor”, unde ieslea în care a fost născut Iisus este supravegheată de animalele de fermă, redate aici într-un mod bizar. Câțiva pași spre vest de biserică mergem la Porsche Automuseum, o destinație obligatorie pentru iubitorii mașinilor și o bucată interesantă de istorie pentru cei care nu se dau în vânt după acestea. Colecționate de Helmut Pfeifhofer, exponatele frumos afișate atestă talentul incredibil al designerului născut în Austria, Ferdinand Porsche. 

Rămășițele Alte Burg, ansamblul din secolul al XIII-lea, în care au locuit pe vremuri reprezentanții episcopiei din Salzburg, se găsește în partea de nord a orașului, desfășurat de-a lungul unei coline. Porțiunile locuibile sunt ocupate acum de o cafenea și un restaurant, iar curtea castelului este gazda unor concerte de jazz și rock în weekendurile estivale. Pe de altă parte, este un loc de unde vă puteți bucura de peisajele oferite de rețeaua de străduțe a orașului Gmünd de mai jos. Ceva mai la nord, la 1 kilometru în afara orașului, este ciudățenia numită Geteilte Kirche (sau „biserică divizată”). Compusă din două clădiri separate de un drum de țară, biserica și-a început viața ca o capelă de marginea drumului și a devenit un sanctuar important în secolul al XVIII-lea. Din păcate, nu a beneficiat de suficient spațiu pentru a se extinde, astfel că a fost ridicată o altă clădire pe partea opusă a drumului, permițându-i preotului să efectueze slujbele într-o latură, în timp ce enoriașii asistau din cealaltă.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...