Ghid turistic Landes

Plaja din Mimizan, Landes Plaja din Mimizan, Landes

Atracția cea mai importantă a departamentului francez Landes, din Aquitania, este întinderea de peste 100 de kilometri de coastă la Oceanul Atlantic, cu plajele de nisip fin din Côte d’Argent perfecte pentru sejururile în familie și activități legate de apă, însă există și posibilitatea explorării zonei interioare, acoperite, în mare parte, de păduri dense de pin. Numărul mare de resorturi turistice este completat de plajele izolate sau mai puți frecventate.

Indiferent unde v-ați afla pe suprafața departamentului Landes, aveți parte de posibilități infinite de petrecere a timpului liber, de la bronzatul pe plajele atlantice la drumețiile din pădurile de pin, pe jos sau pe bicicletă.

Resorturile Côte d’Argent

Multe dintre localitățile dispuse de-a lungul acestei regiuni de coastă s-au dezvoltat relativ recent și au aproximativ aceleași caracteristici. Un resort tipic „Landaise” este scăldat de apele Atlanticului, cu valuri mari, perfecte pentru surfing și oferă una sau mai multe plaje de nisip alungite. Imediat lângă mare există, de obicei, sate de vacanță tipice, oferind diferite facilități și activități adiacente, precum și unități de cazare, hoteluri, apartamente sau locuri de camping.

Dacă valurile puternice ale oceanului sunt prea mult, îndreptați-vă spre lacurile și plajele adiacente, situate puțin spre interior sau spre pădurile ce urmează linia de coastă. Cele mai importante localități din zonă sunt Biscarrosse și Mimizan înspre capătul nordic (la sud de Arcachon) și Capbreton sau Hossegor înspre capătul sudic al liniei de coastă, la mică distanță de Biarritz. Putem menționa câteva resorturi turistice și între aceste două puncte de interes, precum Contis, Lit et Mixe, Vieille Saint Girons, Moliets et Maa, Messanges, Vieux Boucau les Bains sau Seignosse.

Notă: accesul spre Côte d’Argent dinspre interiorul țării nu este întotdeauna atât de ușor precum ați crede. Nu toate drumurile principale ale departamentului Lands pătrund prin pădurea densă pentru a ajunge la mare. Este adevărat că, deși nu foarte populare în rândul turiștilor, localitățile de interior din Landes prezintă câteva atracții interesante, ce merită o excursie de o zi.

Zonele interioare ale Landes

Pădurile

Patrimoniul forestier al regiunii, una dintre cele mai mari zone de acest tip ale Europei, se întinde pe aceeași suprafață pe care, acum 200 de ani era acoperită de mlaștini, intrând într-un program de împădurire dictat de Napoleon. Regiunea cuprinde și Parcul Natural Regional Landes de Gascogne, autoritatea ce controlează atent mediul înconjurător. Puteți învăța mai multe despre acest ecosistem în muzeul dedicat din Sabres.

Sud Adour

Spre sudul pădurilor Landes, descoperim o zonă preponderent colinară, mai puțin împădurită, folosită la scală mică în agricultură, cadrul natural pentru câteva sate pitorești, ascunse în văile largi. Localitatea Dax păstrează câteva ruine romane și alte câteva sate și comune din regiune prezintă biserici vechi, în stil romanic, demne de atenție. Dax este și una dintre cele mai importante stațiuni balneo din Franța. Altă localitate cu destinație similară este Eugénie les Bains.

Armagnac

În estul departamentului Landes, în jurul Mont de Marsan, zona rurală se schimbă din nou, pe măsură ce pădurile lasă locul podgoriilor – strugurii sunt folosiți la producerea lichiorului faimos pe plan mondial, Armagnac. Localitățile Saint Justin și Labastide d’Armagnac dispun de centre istorice tipic bastide, case medievale și biserici fortificate.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...