Ghid turistic Lot et Garonne

Clădire veche din Nérac, Lot et Garonne Clădire veche din Nérac, Lot et Garonne

Lot et Garonne poate reprezenta aproape tot ce ați sperat de la Franța, însă nu ați reușit să găsiți niciodată – sate medievale și câmpuri cultivate cu floarea-soarelui, drumuri liniștite și mici ferme ascunse printre colinele zonei rurale – unul din cele mai bine păstrate secrete ale țării! Situat în partea de sud-est a Franței, la sud de Dordogne și la nord de Gasconia, Lot et Garonne face parte din regiunea administrativă Aquitania.

Peisajul natural din nord-estul departamentului este similar cu cel găsit pe suprafața Dordogne, un amestec de versanți împăduriți, ferme agricole și câteva întinderi forestiere joase. Sudul arată mai aproape de aspectul Gasconiei, acoperit de coline și drumuri liniștite, ce traversează o zonă rurală încântătoare. Oriunde v-ați afla, totuși, veți putea admira câmpurile de floarea-soarelui, orașele-târguri tradiționale și mici sate pitorești, pe lângă care veți găsi livezile de prune de unde se produc faimoasele „pruneaux d’Agen”, o delicatesele culinare locale.

Nordul Lot et Garonne

Nord-estul Lot et Garonne furnizează accesul facil spre atracțiile sudului Dordogne – cele mai importante fiind peșterile, siturile presitorice și castelele -, și spre localitățile bastide precum Monflanquin, Villeréal, alături de învecinata Castillonnès. Valea râului Dropt se întinde de-a lungul marginii nordice a departamentului, pe măsură ce vă îndreptați spre vestul Villeréal, traversând o serie de alte locuri de vizitat, inclusiv Miramont de Guyenne, castelul din Lauzun sau biserica din Allemans du Dropt, faimoasă pentru frescele din secolul al XV-lea pe care le adăpostește.

Castelele din Lot et Garonne

Există câteva castele notabile, demne de a fi vizitate, grupate într-o zonă relativ restrânsă, în partea de nord-est a departamentului. Două din cele mai interesante castele ale Franței se găsesc aici, Château de Bonaguil și Château de Biron. Extrem de interesant este și fortul din Gavaudun, o mică localitate situată în mijlocul pitoreșii văi cu același nume, dar și construcția mai recentă a castelului din Duras. Îndreptându-vă spre sud și trecând de Villeneuve sur Lot, nu ratați ocazia să admirați mica localitate medievală Pujols și vecina Penne d’Agenais, dar și satele tradiționale Frespech și Tournon d’Agenais.

Sudul Lot et Garonne

Chiar și mai jos de Villeneuve sur Lot, în jurul Agen, Lot et Garonne este la fel de frumos ca și nordul, însă fără să ofere atracții istorice la fel de importante. Agen în sine este cel mai bine cunoscut pentru parcul tematic Walibi, însă dispune și de câteva comori istorice proprii. Regiunea din jurul Agen, capitala departamentală, este relativ neexplorată de turiști și una din cele mai liniștite pentru o escapadă relaxantă.

Câteva mici localități rurale și orașe-târguri se găsesc în partea de sud a departamentului, multe dintre ele necunoscute de industria turistică. Merită menționate Nérac, Casteljaloux și Barbaste. Micile sate și comune din Pays de l’Agenais, din sud-estul Lot et Garonne, de la granița cu Tarn et Garonne, se remarcă prin Laroque Timbaut, Beauville, Puymirol și Caudecoste. Spre sudul extrem, departamentul pătrunde în vechea provincie Gasconia, în timp ce sud-vestul vede enormitatea verde a pădurilor din Landes.

Pentru a concluziona atracția zonei, Lot et Garonne este o alegere bună pentru o vacanță în Franța dacă sunteți adepții naturii și a relaxării în mijlocul acesteia, departe de mulțimile de turiști. Mai mult decât orice, este un departament al plimbărilor liniștite și al circuitelor cicliste. Spre nord-est avem de-a face cu cele mai multe atracții, localități bastide sau castele, în timp ce sudul este ceva mai sărac în obiective turistice.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...