Ghid turistic Giverny

Grădinile lui Claude Monet din Giverny Grădinile lui Claude Monet din Giverny

La mai putin de 15 kilometri la sud de fortificatiile din Les Andelys, pe malul nordic al fluviului Sena, ajungeti in casa si gradinile lui Monet, la Giverny. Monet a trait aici intre 1883 si 1926, iar gradinile pe care el le-a pictat au fost considerate de multi drept capodopera artistului. De fapt, iubitorii de arta ce fac pelerinajul pana aici, tind sa fie in inferioritate numerica fata de entuziastii gradinilor. Niciuna din picturile original nu este expusa aici – mare parte sunt in Orangerie si in Musee d’Orsay din Paris, in timp ce gradinile sunt inca extraordinar de bine ingrijite.

Intrarea in casa memoriala se face printr-un studio larg, construit in 1915, unde Monet a pictat ultimul si cel mai mare dintre tablourile ce infatiseaza nuferi (in franceza „Nympheas”). Acum serveste ca magazin de carti si de suveniruri. O alee de pietris conduce spre casa actuala, o structura de doua etaje orientata inspre fluviu. Dormitorul lui Monet este impodobit cu fotografii de familie si picturi realizate de prieteni sau de familie, in timp ce salonul cuprinde cateva reproduceri spalacite. Toate celelalte camere principale sunt ticsite de jos pana sus cu colectia sa de printuri japoneze, in special lucrari ale lui Hokusai si Hiroshige.

Mare parte din mobila initiala a disparut, insa veti intelege felul in care sala de mese obisnuia sa arate, cu peretii pictati intr-un galben caracteristic. Monet si-a realizat propria vesela de culoare galbena, pentru a o armoniza cu decorul. In contrast, scarile si camerele de la etaj sunt de un albastru deschis. Gradinile multicoloere, cu aleile si boltele umbroase, se intind langa casa. La capatul gradinii, un pasaj umed trece pe sub drumul ce duce la jardin d’eau, concentrat in jurul lacului cu nuferi. Aleile din jurul perimetrului si podetul arcuit japonez ofera diferite unghiuri de observare a nuferilor, ingrijiti de gradinarii din barcile cu vasle. Mai si iunie, atunci cand rododendronii infloresc in jurul lacului si wisteria se apleaca deasupra podului japonez, formeaza perioada cea mai buna pentru a vizita Giverny si casa lui Monet.

La cateva minute de mers pe jos, Museul de Arta Americana este un edificiu prea putin atractiv, care ascunde insa o galerie spatioasa si luminoasa, dedicata artistilor americani ce au locuit in Franta intre 1865 si 1915. Cativa dintre ei au dus admiratia pentru Monet pana la punctul in care a devenit jenant, pictand de multe ori aceleasi peisaje, insa exista si cateva lucrari interesante de John Singer Sargent, Winslow Homer si in special Mary Cassatt.

Singurul hotel din Giverny, Musardiere, se afla nu departe de casa lui Monet, pe rue Claude Monet nr 123. Meniurile pentru cina din restaurantul hotelului au preturi ce incep de la 26 de euro. Prima facilitate de cazare mai putin scumpa este Hotel d’Evreux si se gaseste in localitatea invecinata, Verdon. Din gara Vernon exista cateva autobuze ce merg direct in gradinile din Giverny.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...