Ghid turistic Eure

Château Gaillard în Les Andelys Château Gaillard în Les Andelys

Departamentul Eure din Normandia de Sus cuprinde două din cele mai iubite destinații ale Franței – grădinile lui Monet din Giverny și construcția lui Richard Inimă de Leu – Château Gaillard, însă și multe alte localități interesante, castele și sate pitorești dispuse într-o zonă rurală încântătoare. Cel mai sudic dintre departamentele Haute Normandie, Eure a devenit o destinație populară pentru locuitorii capitalei Paris și chiar dacă este cumva pus în umbră de mai cunoscutele resorturi turistice de pe coastă, rămâne și astăzi pe lista celor mai vizitate destinații de weekend ale francezilor din zona Ile de France.

Pe întreaga suprafață a Eure, la fel cum se întâmplă și în alte zone ale Normandiei, veți descoperi localitățile tradiționale locale, multe dintre ele cuprinzând doar o biserică și câteva case răzlețe, prea mici pentru a fi cuprinse în vreun ghid turistic, dar extrem de plăcute pentru o vizită scurtă. Vizitatorii departamentului Eure merg, de obicei, într-una dintre aceste trei zone majore: sud-est spre Paris, nord-est spre Rouen și vest, mai aproape de Le Havre și linia de coastă. Atât Rouen, cât și Le Havre, se găsesc imediat după granița cu departamentul vecin, Seine Maritime.

Sud-estul Eure – Giverny și Château Gaillard

Este cea mai vizitată regiune a Eure, atât pentru faptul că este aproape de Paris, cât și pentru că aici se găsesc cele mai importante atracții ale departamentului.

Château Gaillard

La doar 25 de kilometri nord-est de Giverny, ruinele castelului Gaillard, construit în secolul al XII-lea, sunt printre cele mai importante vestigii istorice zonale. Castelul, pe vremuri gazda regelui Richard Inimă de Leu, este situat într-o locație spectaculoasă, deasupra fluviului Sena și a micuței localități Les Andelys.

Grădinile Giverny

În colțul de sud-vest al departamentului, grădinile din Giverny, de lângă Vernon, compun spațiul în care celebrul artist impresionist Claude Monet a picat mare parte din binecunoscutele sale opere. Grădinile au fost conservate într-un mod aproape miraculos și arată aproape la fel ca în perioada în care l-au găzduit pe Monet. Dacă tot ați ajuns în această zonă, faceți un efort să vedeți Vernon și aria adiacentă, un efort ce va fi răsplătit cu câteva construcții tradiționale, pe jumătate din lemn, un număr decent de monumente istorice, inclusiv o moară medievală cocoțată deasupra cursului apei, dar și o biserică colegiată.

Alte atracții

Tot în sudul Eure, vizitați catedrala în stil bombastic de al Evreux și muzeul aferent. Spre sud-estul Evreux se pot vedea ruinele Château d’Ivry La Bataille, o construcție impozantă din secolele X-XII. Un alt castel important, aproape de aici, este Château du Champ de Bataille, un edificiu ceva mai nou, realizat în secolul al XVII-lea, ce cuprinde grădini vaste, în stil francez. La granița sudică a departamentului, atracția principală este localitatea Verneuil sur Avre și cele câteva monumente istorice ale sale, inclusiv Eglise de la Madeleine, case construite pe jumătate din lemn și arhitectură renascentistă.

Nordul Eure

Puteți să vă începeți excursia în zonă vizitând unul dintre „cele mai frumoase sate din Franța”, în partea de nord-est a departamentului – Lyons la Forêt. Tot în nord se poate vedea un monument religios deosebit, Abația Notre Dame de Fontaine Guerard în Radepont. Construcția în sine datează din secolele XII-XIV și a fost realizată în stil gotic, însă ceea ce o deosebește de alte edificii de acest tip este decorul natural ce o încadrează. Chiar dacă mare parte este ruinată, puteți admira încă salle capitulaire, dormitorul și alte anexe.

În ciudat numelui său, Château de Vascœuil (cunoscut și sub numele de Château de La Forestière) este mai mult un conac decât un castel. Clădirea combină un stil arhitectonic încântător cu grădinile din jur și câteva expoziții de artă de calitate. La granița estică a departamentului, Gisors dispune de un centru istoric mic dar interesant, ce cuprinde câteva case medievale și o parte dintr-un castel din secolul XI.

Una dintre cele mai populare atracții din Eure este peisajul oferit de văile și zona rurală de lângă Côte des Deux-Amants, deasupra Amfreville-sur-les-Monts, la câțiva kilometri distanță de Les Andelys, la confluența râului Andelle cu fluviul sena. Centrul localității învecinate, Pont de l’Arche, dispune de câteva clădiri interesante. Un alt castel interesant poate fi văzut ceva mai la sud – Château d’Acquigny. Construcția realizată în secolul al XVI-lea în stil renascentist este înconjurată de grădini încântătoare.

Vestul Eure

O atracție specială în vestul departamentului Eure este satul Le Bec Hellouin, la nord de Brionne. Localitatea este pe lista „celor mai frumoase sate din Franța” și furnizează decorul rural pentru Abația Notre Dame du Bec, un complex monastic ce datează din secolele XVII și XVIII. În imediata apropiere, la sud de Hellouin, se află o altă atracție populară, satul Harcourt și castelul ce-i poartă numele. Chiar dacă zidurile defensive se găsesc acum în ruine, clădirea principală a fost atent restaurată.

Merită explorat și centrul istoric al Pont Audemer, situat în partea de vest. Câteva ape curgătoare și canale traversează centrul orașului furnizând un decor pitoresc pentru casele aliniate de-a lungul albiilor. Ceva mai la sud, vă recomandăm o vizită în orașul Bernay pentru a vedea biserica abației și construcțiile medievale, urmată de o excursie la Château de Beaumesnil, un castel din secolul al XVII-lea realizat din piatră, ce combină stilul renascentist cu cel italian, ambele populare în acea perioadă

Alte informații

Ciclism: oficiul turistic local a realizat câteva „voie vertes” – un ghid excelent de rute recomandate prin zona rurală a Eure, pentru cicliști. Ghidul este conceput în limba franceză de cele mai multe ori, însă este necesar să întrebați detalii la biroul de turism dacă planificați să vă aduceți bicicletele.

Gastronomie: întreaga regiune Normandia este recunoscută pentru calitatea deosebită a produselor sale culinare, precum brânza și merele, cidrul și calvados, iar Eure nu face abstracție. Mulți dintre turiști tratează experiența culinară ca parte integrantă a unei vizite în ținuturile normande. Vizitați, în primă instanță, unul sau două restaurante, apoi, dacă sunteți însoțiți de copii, încercați să-i determinați să încerce și altceva decât pizza!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...