Cheile Allier

Cheile Allier în Monistrol-d'Allier Cheile Allier în Monistrol-d'Allier

Detalii Haute Loire

Râul Allier este unul dintre cele mai mari ale Franței, cu o lungime totală de 421 de kilometri, însă este și unul din cele mai puțin explorate. De la izvoarele sale din Masivul Central Francez, râul curge spre nord, până la confluența cu fluviul Loara, la vest de Nevers, de unde, cele două cursuri de apă combinate își continuă odiseea spre Golful Biscaya.

Ruta printre cheile Allier

Părăsind poalele munților Cévennes, Allier curge domol prin Lozère, spre Langogne, unde pătrunde în departamentul Haute Loire. De aici, șerpuiește prin cheile Haut L’Allier, o serie de văi dens împădurite ce continuă vreme de 80 de kilometri spre Langeac. Există doar câteva așezări umane de-a lungul traseului și niciun drum rutier direct. Cea mai bună modalitate de a vedea frumusețe sălbatică a locului este fie urmând cursul în sine al râului, la bordul unei ambarcațiuni în aval de Chapeauroux, fie cu trenul. Porțiunea de aici a albiei râului este un magnet pentru pescari, datorită abundenței de păstrăvi și somon.

Cheile Allier pe șosea

Din Langogne, se derulează un drum spre malurile Plan de Naussac, un lac artificial de dimensiuni impresionante. Indiferent de sezon sau de perioada din zi, aici se pot capta cele mai frumoase imagini ale lacului și a zonei montane adiacente. Niciodată prea aglomerat, este unul din cele mai spectaculoase și mai liniștite trasee din Franța. Dupa traversarea barajului, structură responsabilă de temperarea fluxului de apă din Allier și lac, D126 cotește spre nord-est și se întoarce înapoi la râu pentru a-l traversa pe un pod îngust în consola, la Jonncheres, la umbra unui castel medieval.

Drumul urcă apoi dinspre râul spre Rauret și se intersectează ulterior cu D88. Dacă urmați traseu spre Le Nouveau Monde și Grandieu, ajungeți într-o vale joasă, în L’Allier și trecătoarea principală, pe care o urmează îndeaproape prin St Medard și La Maison Blanche până la Le Nouveau Monde și Chapeauroux. Această întindere de pământ furnizează cele mai spectaculoase panorame printre torentele râului, în mijlocul ochiurilor de apă formate de-a lungul liniei de cale ferată dintre Clermont Ferrand și Nîmes, cățărată pe stâncile din partea opusă.

La Le Nouveau Monde, șoseaua D31 se ridică abrupt la peste 200 de metri și se învârte în jurul câtorva curbe în ac de păr pentru a ajunge la Saint Haon, oferind priveliști magnifice ale cheilor pe măsură ce urcă, în special a viaductului în curbă de 448 de metri lungime ce susține calea ferată dintre Chapeauroux și L’Allier. În partea de sus a cheilor, ansamblul de sate format din Le Nouveau Monde și Chapeauroux, laolaltă cu viaductul de 200 de metri arată ca un modul în miniatură a unei căi ferate, ca o jucărie pentru cei mici. Un peisaj cu adevărat spectaculos se derulează în fața ochilor vizitatorilor din micuța localitate Le Thord.

Cheile Allier pe calea ferată

Magistrala feroviară trece prin câteva dintre cele mai spectaculoase și mai impresionante din întreaga Franță, oferind numeroase oportunități pentru fotografi. Există doar trei stații de tren pe ruta ce traversează cheile Allier, la Monistrol, Pont d’Allyras și Chapeauroux, ultima aflându-se la cea mai mare înalțime. În plus față de cele două trenuri zilnice care parcurg ruta, un tren special este pus la dispoziția turiștilor în fiecare sezon, pentru a parcuge ruta dintre Langeac și Langogne și retur. Este, poate, cel mai spectaculos traseu, însoțit de băuturi răcoritoare la fiecare dintre capete. În iunie, în mod normal, funcționează un tren cu aburi în fiecare duminică.

Alte atracții de-a lungul Cheilor Allier

În plus față de ruta descrisă mai sus, multe alte rețele rutiere traverseză colinele și pădurile de pe ambele părți ale râului. Și mai mult, afluenții L’Allier, precum Chapeauroux și L’Ance, merită cu prisosință explorați, la fel cum este cursul superior al Loarei ce se găsește puțin mai la est. Vale Chapeauroux este în mod special atrăgătoare, conducând spre Laval Atger și Châteauneuf de Randon, Grandieu și Margeride, unde se află o rezervație neobișnuită, de bizoni.

Ceva mai departe descoperim memorialul Mont Mouchet, ce include un muzeu extraordinar, reprezentând istoria Rezistenței Franceze împotriva guvernului Vichy și a germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Chiar dacă veți găsi doar un număr mic de localnici care vor dori să povestească despre evenimente, iar cei ce le cunosc scad în număr exponențial de la an la an, există câteva cărți publicate ce trateză rezistența franceză în văile L’Allier și Haute Loire, ce se găseau sub controlul guvernului Vichy și au fost ocupate de germani începând cu noiembrie 1942.

Multe dintre micuțele localități ce tronează deasupra Cheilor Allier prezintă un deosebit interes, oferind câteva biserici atractive, vechi, în stil romanic și obiective precum fabricile de brânză (faimoasele fromangeries) și ferme agricole deschise vizitelor turiștilor.

Many small sleepy villages high above the Allier Gorge have much interest, often with small roman style churches, and various attrcations such as fromageries and visitor friendly farms. Centre turistice perfecte pentru a explora Cheile Allier sunt Le Puy en Velay, Langogne, Langec, Sauges, Saint Haon, Landos și Pradelles.

Surse imagini

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...