La granita dintre Proventa si Languedoc, numele de Nimes este invariabil legat de doua lucruri: Roma si „denim” (jeansi sau materialul textul din bumbac din care sunt fabricati). Influenta Romei aici a rezultat in cateva din cele mai vechi ramasite romane din Europa, in timp ce denimul sau „de Nimes” a fost confectionat pentru prima data in fabricile de textile ale orasului si exportat ulterior, in secolul al XIX-lea, in partea de sud a Statelor Unite, pentru a imbraca sclavii. Orasul merita o vizita, in parte pentru ruine, dar si pentru a experimenta noile perspective si directii ale sale, cu cativa mari arhitecti participand la planificarea urbana, precum Norman Foster (cel care a restaurat Reichstagul si a construit Hearts Tower din New York), Jean Nouvel (cunoscut pentru Torre Agbar din Barcelona si muzeul Reina Sofia din Madrid) si Philippe Starck (un arhitect extrem de popular in Franta), in incercarea de a detrona suprematia sudica, a orasului Montpellier.
Multe din ceea ce veti dori sa vedeti sunt cuprinse intre bulevardele Liberation, Amiral Courbet, Gambetta si Victor Hugo, insa placerea cea mai mare o veti regasi pe stradutele inguste dintre ele, descoperind pietele surprinzator de frumoase, fantanile si cafenele pe care le prezinta.
Les Arenes
Piesa de rezistenta a orasului este arena romana construita din secolul I, cunoscuta sub numele de Les Arenes, ce se gaseste la intersectia dintre boulevard de la Liberation si boulevard Victor Hugo. Una dintre cele mai bine conservate arene romane din Europa, are o fatada ce se ridica pe doua etaje si ascunde un interior brazda de coridoare, putand cuprinde mai mult de 20.000 de spectatori. Cand dominatia Romei a fost intrerupta de invaziile de barbari, arena a devenit o fortareatea si intr-un final, o mahala, adapostind peste 2.000 de oameni in momentul in care a fost evacuata, la inceputul anilor 1800. Astazi, pastreaza cate ceva din rolul sau initial, receptionand mii de vizitatori in perioada verii, in acelasi mod in care o facea la inceputurile sale.
Maison Caree si Porte d’Auguste
In spatele arenei, prin intermediul micutei dar cochetei place du Marche, rue Fresque conduce pana la cealalta atractie faimoasa a orasului Nimes, Maison Carree, o bijuterie de templu construit in anul 5 d.Hr., in onoarea fiilor adoptati ai imparatului Augustus. Nu e de mirare ca insusi Napoleon, in mania sa de a-si innobila acolitii pentru a-si consolida legitimitatea, a luat-o ca model pentru a construi biserica Madeleine din paris. Templul este situat in mijlocul propriei piete, pe partea opusa a rue Auguste, acolo unde exista, pe vremuri, un forum roman. In partea de nord a place de la Maison Carree, se afla Carree d’Art, un exemplu vibrant al indraznelii arhitecturii franceze, de arhitectul Norman Foster. In ciuda marimii sale, aceasta cutie de sticla, aluminiu si beton, se poate vedea in multimea de acoperisuri vechi ale caselor din Nimes, pridvorul sau receptionand ecourile templului de vizavi.
Chiar daca era deja un oras prosper, situat pe Via Domitia, principala cale de acces din Italia spre Spania, Nimes a castigat in importanta in timpul lui Augustus. El este cel ce a construit zidurile defensive ale orasului, ale carui ruine mai pot fi vazute din loc in loc, si portile acestuia, asa cum este inscriptionat pe Porte d’Auguste, din capatul rue Nationale. Imparatul este responsabil si de crocodilul inlantuit ce apare pe blazonul orasului Nimes. Emblema a fost preluata de pe monedele imparatului ce comemoreaza infrangerea lui Antoniu si Cleopatrei.
Catedrala Notre Dame St Castor si imprejurimile
Dinspre Maison Carree mergand spre est, in vechiul cartier, rue de l’Horloge conduce spre incantatoarea place aux Herbes, cu doua sau trei cafenele si baruri si o casa superba din secolul al XII-lea in coltul cu rue de la Madeleine. Gazduit de fostul palat episcopal, Musee du Vieux Nimes prezinta mobila renascentista si documente ce se leaga de istoria locala. Pe partea opusa Cathedrale Notre-Dame et St Castor se mandreste cu o friza superb sculptata pe latura de vest, ilustrand povestea lui Adam si Eva, si un fronton inspirat de Maison Carree. Este, practic, singura cladire medievala a orasului, majoritatea fiind distruse in rascoala ce a avut loc dupa masacrul din ziua Sfantului Mihail, infaptuit de protestanti impotriva credinciosilor catolici in 1567.
In ciuda represaliilor dure de la inceputul insurectiei Camisard din 1702, Nimes a fost si se pastreaza cu incapatanare un bastion al protestantismului. In afara de istoria din spate, catedrala prezinta destul de putine alte lucruri interesante, fiind serios deteriorata in Razboaiele Religiilor si serios modificata in secolul al XIX-lea. Autorul Alphonse Daudet a fost nascut la umbra ei, la fel cum a fost si doctorul Jean Nicot, cel ce a introdus tutunul in Franta din Portugalia in 1560 si a dat numele celui mai consumat drog de pe mapamond. Dati afara din oficiile publice, protestantii au fost nevoiti sa caute alte modalitati prin care sa faca bani. Astfel au aparut pe harta Nimes hotelurile de pe strazile din jurul catedralei, pe rue de l’Aspic, Chapitre, Doree si Grande Rue. Biserica lor, Grand Temple, este situata pe boulevard Amiral Courbet, la o mica distanta de mers pe jos de la Porte d’Auguste.
Pe aceeasi strada, Musee Arhcologique si Musee d’Istoire Naturelle, sunt gazduite in aceeasi capela iezuita din secolul al XVII-lea. Exista si un alt muzeu, Musee des Beaux Arts, la sud de Arena, pe rue de la Cite Foulc, ce se mandreste cu un urias mozaic galico-roman, infatisand casatoria lui Admetus (unul dintre argonauti). Daca planificati sa faceti un tur al muzeelor, optati pentru Billet Global, disponibile la oficiile turistice, ce va ofera accesul, pentru 9 euro, in toate cele patru locuri prezentate in acest paragraf.
Interiorul Hotel de Ville (primariei), situat intre rue Doree si rue des Greffes, a fost redecorat de arhitectul Jean Michel Wilmotte, ce a combinat designul ultramodern cu piatra clasica. Multe dintre exemplele arhitecturii revolutionare se gasesc in partea sudica a orasului: pseudo-vaporul de Mississippi al lui Jean Nouvel din spatele garii SNCF, denumit Nemausus dupa zeitatea care a dat denumirea orasului Nimes sau Stades des Costieres realizat de Vittorio Gregotti, aproape de soseaua din continuarea avenue Jean Jaures.
Jardin de la Fontaine
Poate cea mai racoritoare experienta pe care o puteti avea in Nimes este o vizita la Jardin de la Fontaine, din partea de nord-vest a centrului, prima gradina publica din Franta, creata in 1750. In spatele intrarii oficiale, acolo unde fantanile, nimfele si copacii ceremoniali incadreaza Temple de Diana, treptele urca spre panta impadurita. Turnul de 32 de metri ramas din zidurile construite de Augustus va ofera posibilitatea de a obtine cateva panorame superbe ale zonei rurale inconjuratoare, pana la Pic du Canigou, la marginea Pirineilor. La poalele pantei curge Canal de la Fontaine, construit pentru a aproviziona cu apa fantana, apa provenita din izvorul Nemausus, a carui prezenta in acest decor uscat, calcaros, a permis infiintarea Nimes.
Surse imagini
- Cover: Ben_Kerckx - Pixabay | Licență Pixabay