Ghid turistic Haute Saône

Capela Notre Dame du Haut din Ronchamp Capela Notre Dame du Haut din Ronchamp

Cele mai importante destinații din Haute Saône sunt Belfort și Vesoul, capitala departamentului. Chapelle de Notre Dame du Haut, aflată în Ronchamp, la 20 de kilometri nord-vest de Belfort, este una din cele mai faimoase clădiri realizate de Le Corbusier, o mare atracție pentru iubitorii de arhitectură. Localitățile Gray și Luxeuil les Bains merită o vizită, la fel cum se întâmplă și cu frumosul sat Pesmes.

Haute Saône se află la picioarele munților Jura și include părți ale rezervației naturale Ballons des Vosges, un cadru natural superb, cu peste 60 de kilometri de trasee marcate. Tot aici se găsesc și lacurile de pe Plateau des Milles Étangs (tradusă mot-a-mot prin Platoul celor 1.000 de Lacuri), populare în rândul pescarilor, dar și râul Saône, al cărui curs se vede cel mai bine de la bordul unui vaporaș de croazieră. Puteți face drumeții în Monts de Gy sau vă puteți bucura de activitățile acvatice de pe râul Ognon sau pe lacurile Malsaucy, Forges și Brognard. Cei cu spirit de aventură se pot înrola în caravana trasă de cai, cu plecare din Fontenois la Ville și Dampierre sur Salon.

Există un număr decent de localități și sate atractive mai mici. Vesoul, situat în valea Durgeon, este principalul centru urban al departamentului. Cu sanctuarul său ornitologic, muzeul cireșelor în Fougerolles, un muzeu dedicat prelucrări fierului în Étueffont și fabrica de sticlă din La Rochère, sunt doar câteva dintre atracțiile văii. Stațiunea balneo din Luxeuil les Bains dispune de câteva clădiri și monumente din calcar, abația din Saint Columban, cu sihăstriile dintre secolele XIII – XV și bazilica proaspăt restaurată, băile din piatră roșie dispuse într-un parc umbros și un fascinant muzeu al dantelei completează lista.

O atracție obligatorie în Ronchamp, poziționată în vârful unei coline și vizibilă kilometri întregi este capela Notre Dame du Haut, realizată de Le Corbusier, o creație de ciment curbat, ce arată mai mult a sculptură decât a clădire, cu un interior extraordinar, ce reușește să capteze lumina soarelui în așa fel încât se transformă într-un adevărat spațiu sacru. La Ronchamp există și un muzeu dedicat mineritului, ce spune povestea industriei locale și viețile minerilor.

Vinurile departamentului Haute Saône sunt la fel de faimoase precum cele mai cunoscute atracții – merită menționate vinurile de Champlitte, Charcenne și Roche et Raucourt. Șunca de Luxeuil, ținută la uscat timp de 8 luni după ce a stat la macerat în vin roșu, este apoi afumată cu lemn de brad, racii și șalăii de râu sunt transformați în delicatese culinare numite pochouse, iar brânzeturile de Munster și cancoillotte sunt renumite în întreaga lume.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...