Ghid turistic Gers Gasconia

Satul Romieu văzut de deasupra Satul Romieu văzut de deasupra

Provincia istorică Gasconia (astăzi departamentul Gers) este una a dealurilor șerpuitoare, a agriculturii la scală mică și a câmpurilor de floarea-soarelui, cu drumuri liniștite și emoții romantice. Este destinația ideală pentru a vă bucura de zona rurală a Franței, relaxându-vă departe de mulțimile de turiști, cu un număr decent de castele, sate fermecătoare și tradiționale. Localizat în inima regiunii Midi Pirinei, la sud de Lot et Garonne din Aquitania și la nord de Haute Garonne și Hautes Pyrénées, Gers oferă un teritoriu aerisit, în care calitatea vieții se află la cote impresionante, datorită reputației neștirbite a produselor locale, din care se disting foie gras și brânzeturile.

Un departament atractiv și încântător de explorat, în primul rând pentru zona rurală liniștită, este punctat de sate interesante în special în nord și est, cu un plus remarcabil pentru bucătăria autentică – foie gras, confit de canard, brânzeturi, armagnac. Pentru a vă ușura munca de planificare a unui tur al Gasconiei, am divizat departamentul în câteva zone. Chiar dacă vom menționa câteva din destinațiile noastre favorite, nu înseamnă că nu veți descoperi și altele. În mod normal, o localitate rurală clasică poate fi descoperită în aproximativ 30 de minute, așa că veți avea timp să vedeți cât mai multe!

Istoria Gasconiei – departamentului Gers

Gascogne a fost regiunea istorică a Franței ce a acoperit mare parte din zona de sud-vest, dintre Bordeaux, Agen și Toulouse, partea vestică a regiunii moderne Midi Pirinei și secțiunea de coastă a Aquitaniei. Numele de Gasconia a fost abandonat oficial imediat după Revoluția Franceză, însă autoritățile turistice ale departamentului Gers au continuat să folosească numele în scopuri de promovare și marketing. În acest ghid turistic, Gers și Gasconia sunt tratate la fel, chiar dacă nu se suprapun exact din punct de vedere geografic.

Multe din destinațiile Gers cuprind mențiuni despre pelerinajele și rutele spre Santiago de Compostela – încercați să observați scoicile din piatră sculptată prezente deasupra ușilor, ce marchează traseele medievale.

Regiunile Gasconiei – un ghid pentru fiecare dintre zonele departamentului Gers

Nordul Gers

Cele mai mari localități de aici sunt Condom și Fleurance, ambele situate la nord de Auch. Amuzamentul stârnit de numele localității Condom în rândul vorbitorilor de limbă engleză a stat la baza înființării unui muzeu ce tratează domeniul contracepției, chiar dacă nu există niciun fel de legătură istorică cu orașul în sine. Tot în nordul Gasconiei puteți vizita Vic Fezensac, văzut cel mai bine în perioada festivalurilr muzicale anuale, dar și Lectoure, un oraș-târg încântător, în timp ce localitatea întărită La Romieu (în apropiere de Condom) dispune de o biserică cu turn impresionantă. La est de Fleurance vă recomandăm să aruncați o privire în Saint Clar, iar la nord-est puteți încerca Saint Antoine.

O atracție pe care n-o puteți rata în nordul Gers este grupul de sate aflate pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”, care include Montreal du Gers (apreciat pentru vila romană Seviac), Fources, o localitate bastidă circulară și Larressingle, poate versiunea în miniatură cea mai apropiată de faimosul Carcassonne. Mergând spre sud de Condom, opriți-vă în Valence sur Baise, unde puteți vizita abația și sihăstriile Flaran, continuați apoi cu învecinata Lavardens, o localitate atractivă situată pe o culme colinară, cunoscută pentru castelul său și biserica Saint Michel.

La vest de Condom veți descoperi Eauze, deseori numită „capitala Armagnac”, cu un mic centru istoric de explorat, dar și pitorescul sat Castelnau d’Auzan, situat într-un decor la fel de încântător. Pe măsură ce dezvăluiți nordul Gasconiei, veți avea parte și de câteva castele, precum Cassaigne, Avezan, Miramont Latour, Plieux, Saint Puy sau Busca Maniban (la Mansencôme).

Sudul Gers

Orașul Auch este situat în zona centrală a departamentului Gers, jucând și rolul de capitală a acestuia, în timp ce, în sud-vest, cea mai cunoscută este, fără îndoială, Marciac, o localitate bastidă din secolul al XIII-lea, gazda unui festival important de jazz în fiecare an, la începutul lunii august. Între celelalte locuri pe care vi le putem sugera în sudul Gers sunt localitățile bastide Gimont (sud-est), Masseube, Mirande și Miélan (cu lacul său). Micuțul sat Tillac, la sud-vest de Mirande, nu este mai mare decât strada principală pe care sunt dispuse reședințele, însă este o stradă cu adevărat șarmantă!

Bassoues, cu donjonul său impozant, și Plaisance, la sud-vest de aici, dispun de câteva atracții care le recomandă. Biserica din Mont d’Astarac (în capătul sudic al Gers) oferă picturi murale impresionante, recent restaurate.

Estul Gers

Sarrant, de la granița estică a Gasconiei, se află și el pe lista celor mai frumoase sate ale Franței. Mauzevin și Cologne sunt două alte localități istorice, cu centre vechi interesante, aproape de Sarrant. Saint Clar, la nord de Sarrant, are o piață medievală ce merită văzută, în timp ce Monfort, o localitate din secolul al XIII-lea, are o clopotniță octogonală impresionantă.

Câteva din monumentele istorice din sud-estul Gers, la distanțe destul de mici unul de celălalt:

  • castelul renascentist Château Caumont;
  • localitatea Simorre și biserica fortificată;
  • micuța catedrală și turnul decorativ octogonal din Lombez.

Mișcare în aer liber

Gers este, fără îndoială, departamentul în care v-ar plăcea să rămâneți în aer liber – fie pe jos, fie pe bicicletă -, sau să leneviți pe o terasă, la o cafea sau o băutură răcoritoare, în timpul serii. Zona rurală este un amestec de câmpuri agricole, garduri vii și păduri tipice, cu numeroase oportunități pentru activități în aer liber. Întrebați la cel mai apropiat oficiu turistic despre detaliile acestor activități sau despre rutele cele mai potrivite din jurul zonei în care sunteți cazați. Plimbările, mersul pe bicicletă sau pe spatele calului sunt modalități excelente de a explora zona rurală – drumurile sunt extrem de liniștite, chiar și vara, iar colinele au pante line.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...