Ghid turistic Hautes Pyrénées

Bazilica din Lourdes Bazilica din Lourdes

O călătorie în Hautes Pyrénées ar începe în nord, cu un pelerinaj în faimosul Lourdes, apoi ar continua spre munții din sud, pentru a descoperi frumusețea peisajelor alpine ale acestui departament spectaculos. Localizat în sudul Franței, la granița cu Spania, Hautes Pyrénées include aria centrală a munților Pirinei, făcând parte din regiunea franceză Midi Pyrénées. Mare parte din atracțiile naturale se găsesc în munții înalți din sud; de fapt, cele două zone geografice ale departamentului sunt diferite în caracter. Nordul din jurul Tarbes și Lourdes este ceva mai plat, iar sudul, cu Parcul Național Pirinei, prezintă atracțiile cele mai valoroase, unele dificil de abordat.

Lângă granița cu Spania puteți urma faimoasele „routes des cols”, traversând munții prin trecătorile înalte ale regiunii. Acum, în ciuda numelui pe care-l poartă, „Pirineii Înalți” în traducere liberă, doar jumătatea sudică este montană. Aveți în vedere acest aspect înainte de a vizita un departament cu nume montan, pentru a evita să stați mai mult la câmpie. Din acest motiv, dar și din motive structurale, am hotărât să împărțim departamentul în trei zone separate.

Nordul, centrul Hautes Pyrénées și Lourdes

Nordul departamentului cuprinde câteva localități mai puțin faimoase pe plan turistic, însă merită văzute dacă sunteți în regiune. În capătul nordic extrem începem cu micuțul oraș-târg Maubourguet. Călătorind spre sud, în direcția munților, via Vic en Bigorre, ajungeți într-una din destinațiile favorite ale regiunii, orașul Tarbes. Unul din cele mai impresionante castele din Hautes Pyrénées se găsește la sud de Tarbes – Château de Mauvezin. La momentul în care ajungeți în Tarbes încep să se profileze munții, la orizont.

În partea centrală a departamentului puteți vizita Lourdes, un oraș care atrage milioane de vizitatori în fiecare an, ce dispune de o concentrație extraordinară de hoteluri, poate al doilea cu acestă caracteristică, după Paris. Este, până la urmă, un loc de pelerinaj și sursa miracolelor din secolul al XIX-lea, locul în care Fecioara Maria a apărut în fața unei fetițe locale, Bernadette. O vizită în Lourdes poate însemna mai multe lucruri, în funcție de profilul de turist – fie că alegeți să vedeți un centru spiritual și religios, fie să beneficiați de facilitățile turistice de senzație, orașul, cu bazilica și grota sa poate să fie extrem de interesant.

Lourdes este al patrulea cel mai vizitat loc de pelerinaj din lumea catolică, după Vatican, catedrala din capitala Mexicului și bazilica din Aparecida, Brazilia. Vă sugerăm să alegeți Lourdes doar ca destinație de o zi, plecând dis-de-dimineață dintr-unul din orașele de la sud, pentru a evita astfel cazarea aici, cu aglomerația și prețurile în consecință, de multe ori exorbitante.

La sud-est de Lourdes, localitatea Bagnères de Bigorre a fost pentru mult timp una din cele mai populare destinație balneo din Pirinei, cu o arhitectură de Belle Époque, plăcută la vedere, iar la sud-vest de Lourdes puteți vedea stațiunea Argelès Gazost. Aproape de Bagnères de Bigorre, în Asté, merită văzută „Grotte de medous”, un sistem de peșteri unde se poate călători în subteran, pe apă, pentru a vedea spectacolul oferit de stalactite și stalagmite, în reflexiile ciudate ale luminii.

Sudul Hautes Pyrénées

Pentru mulți dintre vizitatori, peisajele montane și spectaculoase de la sud prezintă cea mai mare valoare turistică din Hautes Pyrénées, cu sporturile și activitățile în aer libere anexe, precum mountain biking, ciclismul pe șosea și rafting. Cei mai înalți munți sunt situați aproape de granița cu Spania. Ghidul de mai jos urmează o rută ce pleacă de la vest spre est, vizitând cele mai cunoscute atracții naturale, însă, la alegere, traseul se poate face din oricare direcție.

Porniți-vă vizita în sud plecând din Lourdes sau Saint Savin, la 15 kilometri sud de Lourdes. La sud de aici puteți ajunge cu ușurință în Cauterets și Pont d’Espagne, ultimul fiind considerat unul din cele mai frumoase locuri din Pirinei. Cauterets în sine este o stațiune balneo, cu câteva alte atracții, precum Gave de Lutour sau Gave de Jéret (torente alpine), dar și cascadele Lutour și Cerisay. Din Cauterets puteți efectua o excursie spre Lac de Gaube, un superb lac montan înconjurat de piscuri înalte. La est de aici, puteți explora Luz Saint Sauveur, o localitate concentrată în jurul unei ciudate biserici fortificate și o rampă potrivită de lansare pentru a vedea priveliștea impozantă a circului glaciar Gavarnie și Mont Perdu, dar și Cirque de Troumouse.

Vă recomandăm să aruncați o privire în satul Gavarnie și să vă aduceți echipament corespunzător pentru a vizita ghețarul – o excursie de aproape 3 kilometri. Circul glacier este impresionant și a fost desemnat unul din Grand Sites de France. Gavarnie poate fi și un loc bun de plecare pentru a explora regiunea înconjurătoare. Cei mai curajoși se pot aventura pe Mont Perdu la granița cu Spania, un pisc montan aflat pe lista obiectivelor protejate de UNESCO alături de Cirque de Gavarnie.

Munții înalți și trecătorile – Route des Cols

La est de Gavarnie puteți urma o serie de pasuri montane, făcute celebre de cățărările din cadrul Turului Franței. Nume familiare, precum Col du Tourmalet, Col d’Aspin și Col de Peyresourde sunt dispuse succesiv de-a lungul traseului și toate arată foarte spectaculos, atât din mașină, cât și de pe bicicletă, dacă sunteți amatorii acestui sport. Concluzionând, Route des Cols este cea mai potrivită modalitate de a descoperi câteva dintre cele mai frumoase decoruri naturale din Pirinei.

O atracție naturală distinctă de pe route des cols este Pic du Midi de Bigorre. Acest vârf montan este vizibil din mai multe locuri din regiune și, de la înălțimea celor 2.877 metri ai săi, oferă panorame splendide ale munților înconjurători. Puteți accesa Pic du Midi cu telecabina din stațiunea de schi La Mongie, la câțiva kilometri de Col du Tourmalet. Telecabina este funcțională pe întreaga perioada a anului, însă destul de scumpă – aproximativ 35 de euro pentru un adult și în jur de 90 de euro pentru o familie de 4 persoane. Continuând de-a lungul drumului derulat de-a lungul trecătorilor montane, asigurați-vă că faceți un mic ocol să vedeți Arreau, între Col d’Aspin și Col de Peyresourde. Este una din cele mai frumoase localități montane din Hautes Pyrénées și Parcul Național Pirinei.

Resorturi de schi și activități în aer liber

Cu schi în timpul iernii și drumeții în perioada verii, Pirineii sunt în mod evident o destinație descoperită cel mai bine în aer liber, cu multe dintre sporturile specifice la îndemână: paragliding sau alpinism. Între cele mai cunoscute stațiuni montane din această zonă a Pirineilor, se numără Cauterets, Saint Lary Soulan, Tourmalet, Luz Ardiden (lângă Luz Saint Sauveur) și Hautacam.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...