Ghid turistic Lot

Cursul râului Célé în Figeac, Lot Cursul râului Célé în Figeac, Lot

Departamentul Lot este unul al peisajelor naturale superbe, al defileurilor spectaculoase, al râurilor domoale și al satelor pitorești precum Puy l’Évêque și Rocamadour, al podgoriilor precum cea din Cahors, situate în partea superioară a văii Dordogne și în cadrul parcului natural regional Causses du Quercy. În mare măsură neștirbit de trecerea timpului, Lot este un deliciu turistic, demn de explorat și descoperit cel mai bine pe îndelete. Situat în nordul regiunii Midi Pirinei, la est de departamentul Dordogne din Aquitania, a fost cunoscut înainte de Revoluția Franceză drept provincia Quercy.

Sud-estul Lot

Secțiunea sud-estică urmează valea șerpuitoare a râului Lot, între Figeac și Cahors, făcând parte, în mare măsură, din parcul Causses de Quercy. Asigurați-vă că vizitați Cahors pentru a vedea faimosul Pont Valentre, dar și un oraș istoric vibrant, precum și Figeac, cu centrul său istoric extins. Între cele două vă recomandăm să vedeți St Cirq Lapopie și Cajarc, iar aproape de Figeac satele Capdenac și Faycelles.

Una din cele mai populare destinații de aici este micuța localitate Cabrerets, situată într-un decor natural impresionant, ce cuprinde sistemul de peșteri Pech Merle, dintre puținele din Franța ce prezintă picturi preistorice, disponibile publicului larg. Între alte atracții putem menționa cheile Aujols, satul Beauregard, Bouziés pentru promenada sa riverană, Calvignac, castelul Cénevières de pe malurile râului Lot și orașele-târguri Limogne și Sauliac sur  Célé.

Sud-vestul Lot

Călătorind de-a lungul văii Lot, între Cahors și Fumel, veți descoperi fermecătoarea localitate Puy l’Évêque, una din cele mai importante atracții din această zonă a Franței. Multe dintre podgoriile Cahors sunt situate în această porțiunea pitorească a râului, mărginind localități precum Belaye, Luzech, Prayssac sau Castelfranc. Vă recomandăm o vizită și la Château de Bonaguil, la granița cu Lot et Garonne și unul din castelele cele mai apreciate din Franța. Alte destinații demne de menționat din sud-vest sunt Albas, Castelnau Montratier, Douelle și Montcuq.

Nord-vestul Lot

Peisajul de aici are mai multe în comun cu departamentul vecin, Dordogne. Zona din jurul Rocamadour se găsește în cadrul Parcului Regional Causses de Quercy, este de o deosebită frumusețe naturală, creată de râurile ce și-au săpat albia prin terenul calcaros, formând defilee și văi pitorești. Localitate Rocamadour, una de referință în pelerinajele credincioșilor creștini, se spune că este a doua cea mai vizitată destinație de acest tip din Franța, după Mont Saint Michel. Imediat lângă, vedeți peșterile din Gouffre de Padirac, începându-vă explorarea în subteran într-o barcă. Vedeți și Martel, localitatea medievală aflată puțin mai la nord, dar și Gramat, un sat animat în sud-estul Rocamadour.

Gourdon și Souillac sunt alte două localități ce merită atenție în nord-vestul departamentului Lot, folosite în mod frecvent ca baze de plecare pentru a explora atât regiunea înconjurătoare, cât și estul departamentului Dordogne. Veți descoperi multe alte sate drăguțe și atracții pe măsură ce explorați zona, precum Caniac, Catus, Cavagnac, localitățile bastide Cazals, Floirac și Labastide Murat, satele Lherm și Montvalent, valea Ouysse la Calés, Lacave și Seniergues, însă ceea ce vă va rămâne întipărit în minte este peisajul incredibil.

Nord-estul Lot

În această secțiune a departamentului atenția turiștilor se concentrează în jurul celor trei sate aflate pe lista „celor mai frumoase sate din Franța” – Carennac, Loubressac și Autoire, însă și în jurul Bretenoux pentru a vedea castelul Castelnau Bretenoux. La mică distanță est de aici, centrul medieval din Saint Céré este deosebit de plăcut, aproape de Grottes de Presques.

Frumosul castel Montal (aflat pe lista monumentelor naționale franceze) ar trebui să se găsească și el pe itinerariul vostru de călătorie. Opriți câte o jumătate de oră pentru a explora Lacapelle Marival și Cardaillac înspre estul departamentului Lot, cu direcția Figeac. Alte atracții notabile din nord-est sunt castelele din Assier și Aynac, satele Lamativie și Espedaillac, priveliștile din jurul Labastide du Haut Mont, castelul din Larroque Toirac și localitatea Marcilhac sur Célé, cu ruinele abației de aici.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...