Ghid turistic Verdun

Turnurile din Verdun Turnurile din Verdun

Mica localitate rurala Verdun se gaseste intr-un cot al raului Meuse, la aproximativ 70 kilometri vest de Metz. Fara sa dispuna de obiective turistice aparte, este cunoscuta in special pentru asocierea cu locul de desfasurare a faimoasei batalii de la Verdun, situat in partea de nord a localitatii, intre anii 1916 si 1918.

Ca o consecinta a victoriei repurtate de Germania in razboiul dintre 1870 si 1871, Verdun si imprejurimile sale a devenit cea mai fortificata regiune militara a Frantei, piesa fundamentala a defensivei nord-estice. Din acest motiv, pentru a debloca impasul declansat de lupta in transee, generalul german Erich von Falkenhayn a ales Verdun ca tinta a unei ofensive fara precedent in 1916. El a avansat pana la distanta de 5 kilometri de oras, insa nu a reusit niciodata sa il cucereasca. Gradual, francezii au ripostat, incercand sa recupereze pamantul pierdut, insa nu au reusit sa obtina o victorie clara decat in ultima perioada a razboiului, in 1918, si doar cu ajutor american, sub comanda generalului Pershing.

Sute de mii de oameni au murit pe aceste campuri, de ambele parti, atat francezi, cat si germani, insa a fost in special catastrofal pentru primii: batalia a fost data in propria tara, impotriva unui dusman ce i-a umilit in 1870 si i-a decimat populatia tanara masculina. Multe dintre numele inscrise pe sutele de placi memoriale ce se gasesc raspandite in fiecare sat din zona, catun sau oras, au apartinut soldatilor ce au murit la Verdun. Totusi, avand in vedere distrugerile pe care le-a suportat in timpul Primului Razboi Mondial si bombardamentele ce au urmat, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Verdun nu este atat de sumbru precum l-ati putea imagina.

Cea mai animata sectiune a orasului se afla intre cursul raului si colina abrupta dominata de silueta catedralei, de-a lungul strazilor St Paul si Mazel. Langa principala statie de tren, memorialul Auguste Rodin, o statuie infatisand un simbol inaripat al victoriei, se afla langa o poarta din secolul al XVIII-lea in nordul rue St Paul, in locul in care se intersecteaza cu avenue Garibaldi. Imediat langa descoperim lista gravata a tuturor evenimentelor sangeroase in care a fost implicat Verdun intre anii 450 si 1916. O alta poarta rafinata, din secolul al XIV-lea, Portre Chaussee, strajuieste podul din centrul orasului. In spatele ei, de-a lungul rue Mazel, o serie de trepte urca spre Monument de la Victoire, unde un luptator cu casca se rezeama de sabia sa, monument ridicat in amintirea bataliei din 1916. In spatele monumentului, pe rue de la Belle Vierge gasim Musee de la Princerie, un mic edificiu cultural gazduita intr-o cladire din secolul al XVI-lea, expunand ceramica, mobila si cateva picturi din trecutul antic al orasului.

Rue de la Belle Vierge conduce spre Catedrala Notre Dame, ale carei caracteristici exterioare sunt gotice: originile romanice au fost descoperite doar dupa explozia unui obuz in 1916. Cripta sobra a fost excavata treptat, descoperind cateva dintre capitelurile sculptate. Frumosul palat episcopal din spatele catedralei a fost convertit in Centre Mondial de la Paix et des Droits de l’Homme, gazduind expozitii si conferinte despre pace si drepturile omului. Rue du Ru, continuarea strazii Mazel, va conduce in galeriile subterane ale Citadelle, folosita ca spital si adapost pentru miile de soldati din timpul razboiului. Soldatul Necunoscut, ale carui ramasite se gasesc acum sub Arc de Triomphe din Paris, a fost ales dintre cei ce si-au dat viata la Verdun.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...