Ghid turistic Lugano

Lacul Lugano și biserica San Lorenzo Lacul Lugano și biserica San Lorenzo

Zona din Elvetia vorbitoare de limba italiana este Ticino. Este locul in care Muntii Alpi intalnesc atmosfera mediteraneana, fara sa ofere inaltimi atat de gradioase, asa cum gasim in alte parti ale tarii, insa are lacuri incredibile, o zona colinara deosebit de pitoreasca si este, poate, mai insorit decat in alte regiuni, similar, cumva, cu zona lacului italian Como. Si poate cea mai potrivita destinatie din regiunea Ticino este Lugano, un oras de doar 50.000 de suflete, similar in dimensiuni cu Lucerna si una dintre cele mai simpatice destinatii turistice din tara cantoanelor. 

Ascona si Locarno sunt celelalte doua localitati din regiune care si-au creat o oarecare faima, dar in opinia multora nu ajung sa rivalizeze cu Lugano, destinatie ce ofera un plus de autenticitate. Este un oras veritabil si elegant, cu un centru fermecator, usor de parcurs, situat la o altitudine rezonabila, intr-un climat insorit care invita la plimbari indelungi. Va puteti opri in cateva din magazine, la o cafenea in aer liber sau puteti sa alegeti promenada situata de-a lungul lacului si chiar sa faceti o excursie cu barca pana in Italia. Lugano este locul perfect pentru relaxare, departe de agitatia prezenta in orasele mari, aproape de munti si in vecinatatea privilegiata a lacurilor.

Este si usor de accesat, din Zurich sau Lucerna, dar putin in afara traseelor spre alte destinatii elvetiene. Daca sunteti intr-un circuit spre una din destinatiile de schi ale tarii, merita o vizita de cateva zile, pentru a adauga un plus calatoriei voastre, mai ales ca difera de Zermatt sau Murren, in primul rand prin traditii si limba, o varianta italiana a regiunilor germanice mai bine cunoscute. Daca nu aveti foarte mult timp la dispozitie, merita, eventual, doar un stop de cateva ore, timp suficient pentru a trece in revista principalele atractii din oras.

Cateva lucruri pe care nu le puteti rata daca mergeti in vacanta la Lugano sunt legate, bineinteles, de natura inconjuratoare, absolut superba. Orasul este in apropiere de doua varfuri montane, legat de acestea cu funiculare: San Salvatore spre sud si Monte Bre la est. Din varful ultimului se obtin panorame spectaculoase atat ale orasului Lugano si ale lacului, cat si ale sarmantei localitati Bre, situata la altitudine, in apropiere. Bre poate fi accesat usor, dupa 30 de minute de mers pe jos din varf. Stradutele sale inguste va intorc inapoi in timp, in perioada medievala. Plimbarile pe lacul Lugano sunt favoritele turistilor si merita facuta o calatorie spre localitatea invecinata, Gandria. Satul pescaresc dispune de cateva restaurante si alei in jurul lacului ce va pot conduce inapoi in Lugano, dupa o plimbare de aproximativ 2 ore. Daca va place miscarea in aer liber, aceesta este o activitate mai mult decat placuta, chiar daca expunerea spre sud inseamna ceva mai mult soare si de multe ori caldura torida.

Nu puteti rata partea centrala, pietonala, din inima orasului Lugano. Zona dintre statia de tren, parc si lac, este intesata de piete, cafenele, alei pentru plimbari, magazine, restaurante in aer liber si chioscuri de vanzatori ambulanti. Ambianta este una placuta si relaxanta, iar daca sunteti un amator de imbracaminte de firma, va puteti incerca norocul intr-unul din magazinele de calitate.

Daca doriti sa vedeti atat Lugano cat si Pontresina, Bernina Express este cea mai spectaculoasa modalitate de a calatori intre cele doua localitati, situate la o distanta de aproximativ 6 ore una de cealalta. Incepe cu o calatorie cu autobuzul din Lugano spre Tirano, in Italia, urmata de o calatorie cu trenul, inapoi in Elvetia, spre Pontresina, St. Moritz sau Chur. Veti avea nevoie de o rezervare, pe care o puteti face prin intermediul Raileurope.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...