Cel mai sudic canton al Elvetiei, Ticino, si-a primit numele dupa raul omonim ce il traverseaza. Acesta este singurul canton unde singura limba vorbita este italiana. Se invecineaza cu Lombardia si Piemont la sud si inconjoara micuta Campione d’Italia, o enclava italiana. In linie dreapta, micuta enclava se gaseste la doar 1 kilometru distanta de granita cu Italia, insa din cauza terenului accidentat, cea mai scurta ruta de acces are 14 kilometri.
Cantonul Ticino a fost stabilit de un trib celtic in timpurile stravechi, dar a devenit parte a Imperiului Roman sub conducerea primului imparat si intemeietorul imperiului, Augustus. De-a lungul timpului, regiunea a trecut prin mainile ostrogotilor, un trib germanic rasaritean, lombarzilor, unui alt trib germanic din partea de nord a continentului, a fost sub dominatia francilor si al unui alt trib germania din uniunea tribala. Confederatia Elvetiana nu intra in posesia tinutului decat in secolul al XV-lea. A fost primul canton cucerit de confederatie. In 1878 localitatea Bellinzona a devenit, in mod oficiala, capitala regiunii, iar constitutia, utilizata si astazi, dateaza din trecutul apropiat, 1997.
Situat in partea de sud a tarii cantoanelor, Ticino este aproape in intregime inconjurat de Italia, cu exceptia regiunii nordice, unde se invecineaza cu cantoanele elvetiene Uri, Valais si Graubunden. Padurile acopera aproximativ o treime din suprafata sa totala, traversata si de doua lacuri importante, Maggiore si Lugano. Pasul Monte Ceneri divide cantonul de la est la vest, iar partea nordica este predominant alpina, formata din vaile raurilor elvetiene din jurul Lacului Maggiore. La sud de trecatoare se afla zona din jurul Lacului Lugano. Cel mai important curs de apa este raul Ticino, ce scalda cu apele sale mare parte a regiunii, curgand de la nord-vest pana in zona in care intalneste Lacul Maggiore, langa localitatea Locarno. Partile estice ale cantonului Ticino sunt scaldate de raul Maggia. Datorita locatiei sale geografice, este cel mai calduros canton al Elvetiei, dar se confrunta cu furtuni violente si este zona europeana care are de-a face cu cele mai multe fulgere, ca medie anuala.
Constitutia de la Ticino, aprobata, asa cum am scris mai sus, in 1997, precizeaza principalul scop al cantonului, acela de a promova rolul culturii italiene in Confederatia Helvetica. Marele Consiliu sau Gran Consiglio, cu cei 90 de membri ai sai, este deservit de deputatii alesi pentru a administra regiunea timp de patru ani. Deputatii numesc un presedinte si doi vice-presedinti in fiecare an. Sediul general al acestuia se gaseste in Bellinzona. Limba oficiala, italiana elvetiana, este folosita in comunicarea scrisa. Se aseamana cu italiana obisnuita dar a asimilat mai multe cuvinte din germana si din franceza.
La fel cum se intampla in toata tara, transportul in Ticino este excelent. Constructia Gotthard Basistunnel este planificata sa se incheie in 2016; la data la care acesta va fi finalizat, va deveni cel mai lung tunel din lume, surclasand astfel tunelul Seikan din Japonia. Nu este totusi singurul tunel care traverseaza pasul Gotthard. Lista incepe in 1882, cu inaugurarea tunelului de cale ferata Gotthard, lung de 15 kilometri. Exista si un tunel pentru autoturisme inaugurat in 1980, insa noua minune tehnologica va scurta substantial timpul de acces dintre Lugano si Zurich, pana la aproximativ 1 ora si 40 de minute. O cale ferata locala si serviciul de transport in comun regional furnizeaza transportul in zona urbana si suburbana a orasului Locarno si opereza telecabine intre Rusa si Verdasio. Cu ajutorul unei companii italiene, caile ferate Centovalli si Vigezzina fac legatura dintre linia de tren Gotthard si ruta trans-alpina Simplon. Cel mai important aeroport al regiunii Ticino este Lugano, ce deserveste aproximativ 200.000 de pasageri in fiecare an – este si cel mai mare aeroport din partea de sud a Elvetiei.
Cantonul Ticino se mandreste cu cel mai prestigios festival cinematografic din Elvetia, Festivalul International de Film de la Locarno. Universitatea locala este si ea un motiv de mandrie, dar si singura unitate de invatamant superior in limba italiana din intreaga confederatie. Beneficiind de o asemenea infrastructura, un mediu economic extraordinar si un relief incantator, Ticino trebuie sa fie adaugat pe harta preferintelor voastre de vacanta in Elvetia. Este si o oportunitate de a absorbi influentele italiene din partea de sud a tarii cantoanelor sau de a vizita incredibilele lacuri Maggiore si Como.
Surse imagini
- Cover: Patrizia Berta - Unsplash | Licență Pixabay