Insula Mont Saint Michel era pe vremuri cunoscuta sub numele de „mont Saint-Michel au péril de la mer” („Muntele sfantului Mihail in pericolul marii”), reputatie data de multimea de pelerini inecati in apele invecinate, fie ingropati sub nisipurile miscatoare, fie acoperiti efectiv de apele inalte ale mareei. Abatia dateaza din secolul al VIII-lea, ca urmare a unui vis al episcopului de Avranches, Aubert, sfatuit de arhanghelul Mihail sa ridice aici o manastire. Incepand cu secolul XI, in apogeul dezvoltarii complexului monastic, cladirile au fost imbunatatite pentru a compune acest amalgam fortificat romanic si gotic, culminand cu silueta impozanta a bisericii, probabil cea mai cunoscuta forma arhitectonica a tarii, dupa Turnul Eiffel.
Chiar daca dispunea de o comunitatea religioasa evidenta, pana la momentul Revolutiei Franceze, ce a marcat transformarea insulei in inchisoare, pe Mont Saint Michel nu erau mai mult de 40 de calugari rezidenti permanenti. In 1966, la fix 1000 de ani dupa ce ducele Richard I a adus aici calugarii benedictini, acestia au fost invitati inapoi, insa au plecat din nou, in 2001, descoperind ca insula de astazi nu mai reprezinta spatiul potrivit pentru meditatie si rugaciune. In locul acestor, au fost adusi cativa calugari din Fraternitatea Monastica a Ierusalimului.
Pentru foarte multi ani, Mont Saint Michel nu a fost o insula propriu-zisa – digul ce conduce la ea nu a fost niciodata sub ape si continua sa acumuleze aluviuni pe ambele parti. Planurile de modificare includ inlocuirea digului cu un pod care sa conecteze continentul de insula prin intermediul unui tramvai, pentru a-i ajuta pe vizitatori sa nu mai mearga pe jos 2 kilometri. Inaugurarea se preconizeaza sa aiba loc in 2015, iar operatiunea nu are doar scopul de a usura turistilor accesul pe insula, dar si de a lasa marea sa spele aluviunile cumulate.
Manastirea din Mont Saint Michel, un ansamblu arhitectural ce incorporeaza biserica pe a carui varf inalt, in spiral, il vedem pe arhanghel si cladirile gotice cunoscute inca din 1228 precum „Merveille” (Minunea) – de fapt, intreaga latura nordica, ce include sihastria, Sala Cavalerilor, sala de mese, camera pentru oaspeti si crama – vizibila din intregul golf. Stancile muntelui coboara pana la punctul in care intalnesc transeptul bisericii, o cladire unde tranzitia de la romanic la gotic este mai evidenta in bolta naosului. Deloc suprinzator, cladirea manastirii nu are o istorie linistita – naosul si turnul au fost inlocuite dupa ce s-au prabusit. Stilul decoratiunile este variat, la fel ca si arhitectura. In Evul Mediu, zidurile ce margineau zonele publice, precum sala de mese, erau impodobite cu tapiserii si fresce, in timp ce placile colorate ale sihastriilor au fost inlaturate pentru a dezvalui peretii plesuvi. Pentru a va face o idee mai buna despre istoria dezvoltarii manastirii, asigurati-va ca aruncati o privire la modelele la scala din zona receptiei, ce infatiseaza structura in cele patru epoci pe care le-a traversat.
Baza Mont Saint Michel se odihneste pe o baie primitiva de noroi si nisip. Deasupra, pe masura ce treceti de fortificatiile Porte du Roi pentru a ajunge pe Grande Rue, trebuie urcati constant de-a lungul rocilor marginite de casele medievale si sa evitati, eventual, cartile de vizita si suvenirurile mult prea scumpe. O placa memorativa de langa scara principala aminteste de primirea nefasta de care a avut parte Jacquer Cartier din partea regelui Francisc I in 1532, acuzat de coroana pentru explorarea nepermisa a Canadei.
Muzeul Maritim ofera cateva perspective interesante ale legaturilor insulei Mont Saint Michel cu marea, in timp ce arhanghelul Mihail reuseste in doar 15 minute sa conduca vizitatorii in lumea spatiului si timpului din cadrul Archeoscope, cu ajutorul tuturor panopliilor moderne multimedia. Mai departe, de-a lungul Grande Rue si sus pe scarile spre biserica abatiriei, alaturi de biserica St Pierre din secolul al XI-lea, se gaseste Musee Grevin, un edificiu mai degraba absurd ce contine, printre altele, sculptura in ceara a unei femei ce s-a inecat aici demult in marea de noroi.
Multimea de turisti se aduna in fiecare zi la turnul nordic din Mont Saint Michel, pentru a privi mareea ce acopera rapid golful. Pescarusii se alarmeaza rotindu-se agitati, in timp ce vizitatorii intarziati pe suprafata nisipurilor trebuie sa alerge rapid spre o zona sigura.
Surse imagini