Istorie Marsilia

Intrarea în Palatul Longchamp Intrarea în Palatul Longchamp

Cu o istorie mai veche de doua milenii si jumatate, Marsilia este unul dintre cele mai vechi si mai importante din punct de vedere istoric, orase din Europa. Un port vibrant inca de pe vremea fenicienilor, orasul are un lung si complicat trecut, marcat de comert, razboi, migratii si mai recent, turism. Un oras care a fost intotdeauna multicultural, Marsilia simbolizeaza ambele fatade, pozitive sau negative, ale cosmopolismului modern.

Antichitate

Chiar daca exista dovezi preistorice de prezenta a omului in actuala arie ocupata de Marsilia, orasul a fost pus pe harta de catre fenicieni, care au creat aici un centru comercial in partea de nord a portului, in jurul anului 600 i.Hr.. Orasul a prosperat si intrat sub dominatia grecilor si ulterior romanilor, care au construit aici fortificatii masive. Marseille a fost cel mai important port pentru negotul dintre romani si gali, un aranjament care a facut din oras unul dintre cele mai bogate ale regiunii. Cu toate acestea, dupa sfarsitul razboiului civil roman, Marsilia isi pierde independenta si trece sub un control mai strict din partea Imperiului Roman care a dus mare parte din avutiile orasului la Roma.

Evul Mediu

Dupa caderea Imperiului Roman, Marsilia este in mod regulat asediata de catre hoardele barbare si migratori. Cu toate acestea, statutul sau de port strategic la Marea Mediterana ii permite sa isi refaca fortele rapid dupa orice atac si beneficiaza de neutralitatea sa, aprovizionand ambele parti beligerante ale oricarui conflict major. Fortificatiile au fost solid construite si protejeaza cu succes orasul, astfel incat, in aceasta perioada turbulenta, doar anumite parti ale sale sunt depasite, centrul sau nefiind niciodata cucerit.

In timpul cruciadelor, Marsilia a fost din nou in prima linie a comertului si al aprovizionarii trupelor cruciate, iar acestia au raspuns prin a intari si mai tare zidurile sale, facandu-l si mai impenetrabil decat inainte. Oricum, aria ocupata de oras era foarte mica si pastrata inca intre meterezele grecesti si romane, construite in partea de nord a portului.

Se crede ca Marsilia a fost punctul de intrare al teribilei Morti Negre in Europa in secolul al XIV-lea, cu concecinte oribile asupra vechiului continent. Orasul este schilodit din nou de boala la cealalta aparitie a acesteia, in 1720. In 1660 regele Ludovic al XIV-lea inlatureaza parti ale fortificatiilor, permitand orasului sa se extinda in interiorul continentului.

Marsilia dupa ciuma bubonica

Marsilia si-a revenit repede dupa ce a fost lovita de catre teribila epidemie de ciuma, asa cum si-a revenit miraculos dupa oricare alt eveniment catastrofic care a marcat atât istoria Franței, cât și istoria întregii Europe. Comertul cu orientul a fost reluat si extins pentru a incorpora rute spre America Centrala si de Sud, precum si Insulele Caraibe. Marsilia devine un oras mai prosper decat a fost vreodata si incepe sa atraga mari mase de emigranti din Africa de coloniile franceze de pe tot globul. Orasul imbratiseaza Revolutia Franceza si este cunoscut curand ca fiind „orasul fara nume”, dupa ce spiritul incredibil de independent al populatiei respinge Conventia.

Era moderna

Ca oricare alt oras important din anii 1940 de la Marea Mediterana, Marsilia a primit lovituri teribile in cel de-al doilea Razboi Mondial. Le Panier, cea mai veche regiune a orasului, a primit o atentie speciala in acest sens, fiind redus la ruine. Dupa ce razboiul se incheie, Marsilia revine mai puternic ca niciodata ajutand la aprovizionarea cu diferite materiale a oraselor devastate de razboi.

Cu toate acestea, in a doua partea a secolului XX, Marsilia inregistreaza o incetinire puternica a cresterii sale economice si devine un teatru al criminalitatii, in special in cartierele sarace, marginase sau de emigranti. Conditiile in care s-au pastrat strazile sau cladirile si infrastructura au fost atat de proaste incat turistii au inceput sa evite Marsilia. In ultimii ani s-au facut eforturi deosebite si Marsilia a renascut, cu banii investiti chiar si in cartierele cele mai sarace si mai vechi. Marsilia isi recapata treptat stralucirea si, prin noile renovari si reconstructii, laolalta cu lupta impotriva criminalitatii si imbunatatirea facilitatilor puse la dispozitie, devine una dintre cele mai populare destinatii turistice din Franta.

Surse imagini

Ultimele articole istorice

Statuia Mariei Tereza în mijlocul Maria-Theresien-Platz din Viena

Istorie Austria

Acest articol se dorește a fi un rezumat al istoriei Austriei. Sunt luate în calcul evenimentele cele mai importante ...
Sediul CEDO

Istorie Bas Rhin

Bas Rhin este unul dintre cele 83 departamente, diviziuni administrative ale Franței, create în 1790, în timpul Revol...
Palatul Rinului / Palais du Rhin / Kaiserpalast

Istorie Alsacia

Zona ce cuprinde Alsacia a fost cucerită de legiunile romane ale lui Iulius Cezar în secolul I î.Hr. și a era deja pr...
Sediul Parlamentului European din Strasbourg

Istorie Strasbourg

Situat pe malul vestic al Rinului, Strasbourgul a fost fondat de către romani în 12 î.Hr. În secolul al VIII-lea d.Hr...