Catedrala Notre Dame de la Garde Marsilia

Dată: 20 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: Biserici și catedrale

Parte fortareata, parte far, parte loc sfant de pelerinaj, "La Bonne Mere", asa cum este universal cunoscuta, catedrala Notre Dame de la Garde este simbolul orasului Marsilia. Construita pe cel mai intalt punct al orasului, bazilica poate fi zarita constant, de pe stradutele si printre arcadele Marsiliei, de indata ce iesiti din Gara Saint Charles.

Iluminata pe timp de noapte, catedrala domina intregul golf ca un far. Peisajul magnific pe care il ofera, interior exotic, bizantin si locul sau binemeritat din inima comunitatii locale (nu doar catolica), fac din Notre Dame o destinatie pentru toti cei care doresc sa inteleaga ceva din spiritul Marsiliei. Locul unde se afla acum catedrala a servit ca punct de observatie inca de pe vremea romanilor. In 1214 aici a fost construita o biserica si marinarii urcau aici pentru a se ruga pentru un voiaj fara probleme sau pentru a multumi divinitatii pentru intoarcelea lor acasa.

Regele Francisc I a ordonat, in 1514, ca in acest loc sa se construiasca o fortificatie, pentru a apara Marsilia de regele Carol Quintul, din acelasi motiv si in aceeasi perioada cu Chateau d'If. Emblema lui Francisc, salamandra, se poate inca vedea in piatra deasupra verandei din partea de nord. Bazilica actuala a fost construita in 1853 si sacralizata in 1864 si, cu podul ei mobil si meterezele inca prezente, nu isi ascunde deloc trecutul de fortareata.

Arhitectul catedralei Notre Dame de la Garde este Henri-Jacques Esperandieu. Vine dintr-o familie de protestanti din Nimes insa mare parte din viata sa creativa o traieste in Marsilia, oras a carei suflare sta la baza monumentelor sale, incluzand Palais Longchamp si Cathedrale de la Major (sau Cathedrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille). La doar 24 de ani cand a inceput constructia Notre Dame de la Garde, arhitectul avea niste idei vizionare si socante pentru vremea in care a trait, dovada in acest sens fiind culorile exotice ale pietrei din care este construit edificiul. In varful cladirii se gaseste o statuie monumentala, ornamentata cu foita de aur, reprezentand-o pe Fecioara Maria, opera a sculptorului Eugene-Louis Lequesne si instalata in 1870. O placa cu statisticile statuii se afla undeva in zona treptelor de acces si include dimensiunea totala a statuii, 9.796 kg si inaltimea infantului Iisus, 1,10 metri. Poate ca, in subconstientul multicultural al orasului, exista o perceptie orientala, islamica a partii de sus a sanctuarului, ornat cu foita de aur. Podelele complicate si mozaicul de pe pereti descriu masline, vita de vie, palmieri si pasari exotice si, deasupra altarului, o nava cu vele, in culorile Marsiliei, alb si albastru.

Conexiunile maritime ale orasului apar peste tot, de la omniprezentele motive de pe ancore,la modelele complicate de barci agatate pe tavan sau dispuse in cutii de sticla pe coridoarele exterioare. Tablourile motive se gasesc peste tot, facand aluzie la mii de povesti fascinante. Exista medalii de razboi, geamanduri, casti de protectie si chiar tricouri sau fanioane apartinand echipei de fotbal locale (Olympique Marseille), lasate de catre fotbalisti si echipa tehnica bisericii, ca multumire pentru victoriile obtinute.

Cateva din inscriptiile de pe pietrele aliniate pe pereti sunt in limba veche, provensala si altele sunt in engleza. Multe din ele dateaza de cateva decenii. Mesajul lor infatiseaza minuni divine, de la un supravietuirea unui ciclon teribil sau dintr-un razboi sangeros, de la un examen la scoala pana la vindecarea de ulcer.

Restaurantul Notre Dame

Singurul loc in care se poate lua masa la catedrala este propriul restaurant al acesteia. Alternativa ar fi coborarea pe trepte pana inapoi in oras. Restaurantul nu are nimic extraordinar dar mancarea si servirea sunt bune. Exista diferite mancaruri cu profil international si chiar un menu al zilei. Se poate lua si la pachet. Programul restaurantului este 08:00 - 17:00, cu exceptia zilei de luni cand este inchis. Telefon: 04.91.37.86.62.