Ghid turistic Meuse

Monumentul Victoriei și statuia lui Charlemagne din Verdun, Meuse Monumentul Victoriei și statuia lui Charlemagne din Verdun, Meuse

Situat în colțul nord-estic al Lorenei, la granița cu Belgia, departamentul Meuse este dominat de amintirile Primului Război Mondial, cu orașul Verdun în prim planul acestui conflict armat. Orașul, construit pe malurile râului Meuse, a fost întotdeauna o locație militară cheie, chiar din perioada romană, când a susținut o fortăreață imperială. La 1914 a fost una din cele mai importante structuri defensive ale Franței. Atacat de germani în 1914, lupta a continuat timp de 10 luni. Într-un final, sub conducerea generalului Petain, francezii au reușit să învingă, luând 10.000 de germani prizonieri.

Însă victoria din timpul Primului Război Mondial a fost obținută cu sacrificii și pierderi de vieți omenești, comemorate astăzi în numeroasele monumente și cimitire de război găsite pe colinele din partea de nord a orașului, laolaltă cu alte memoriale mai micuțe, fortificații izolate, tranșee acoperite de vegetație și foste așezări umane din zonă rase efectiv de pe fața pământului. Cel mai emoționant loc din care puteți începe o excursie este Memorial de Verdun, construit pe locul fostului sat Fleury Devant Douaumont, pulverizat în urma conflagrației. Turnul masiv al Ossuaie de Douaumont conține rămășițele neidentificate a peste 130.000 de soldați francezi și germani. Zeci de indicatoare vă ajută să explorați printre câmpurile de bătălie, iar Fort de Douaumont vă prezintă realitatea crudă a unui război terifiant, arătându-vă condițiile de viață în care au trăit și au luptat eroii războiului.

Verdun însă are și alte locuri de văzut, în special Catedrala Notre Dame, a cărei siluetă domină vizual malul râului. Dispune de o criptă din secolul al XII-lea și de o mănăstire cu câteva capiteluri interesant sculptate. Imediat lângă se află Palais Episcopal, ce găzduiește Centre Mondial de la Paix, un edificiu dedicat păcii pe mapamond. În lumea subterană a Citadelle Souterraine, puteți vedea mai mult de 5 kilometri de galerii săpate în stâncă, afișând tabloul dramatic al vieții de soldat. 

Bar le Duc, de la înălțimea promontoriului pe care a fost construit, oferă aerul unei localități medievale, cu un centru vechi încântător – La Ville Haute -, case construite tradițional, pe jumătate din lemn și câteva conace venerabile, realizate din calcarul extras din colinele adiacente. Aici și-a făcut Petain centrul de comandă în timpul Primului Război Mondial. Este faimos pentru coacăze, ale căror sâmburi sunt înlăturați, în mod tradițional, cu ajutorul unor pene de gâscă. Stă la baza deliciosului gem, renumit în întreaga lume și unul din preparatele favorite ale lui Alfred Hitchcock, „caviarul de Lorena”.

Saint Mihiel, ceva mai la nord, a fost construit în jurul abației din secolul al VIII-lea, din care au supraviețuit biserica și palatul monastic. Biblioteca conține o colecție impresionantă de manuscripturi, iar biserica Saint Étienne găsim o sculptură superbă ce reprezintă „Depunerea lui Iisus”, realizată de Ligier Richier. Cei ce se dau în vânt după dulciuri vor aprecia specialitățile locale de biscuiți cu migdale și piramidele de nucă de cocos. Vaucouleurs este cunoscut pentru faptul că a reprezentat punctul de plecare ale Ioanei d’Arc în campania sa de apărare a regelui, locul în care a reușit să recruteze primii adepți pentru a o însoți în misiunea sa nobilă. Povestea este descrisă pe larg în cadrul Musee Jeanne d’Arc.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...