Ghid turistic Metz

Catedrala din Metz Catedrala din Metz

Capitala Lorenei, orasul Metz, se situeaza pe malul estic al raului Moselle, aproape de Autoroute de l’Est, artera principala ce leaga Paris de Strasbourg si de calea ferata Strasbourg-Bruxelles. Originile sale dateaza de mai devreme de perioada romana, atunci cand, la fel ca si acum, a fost un punct important al principalelor rute comerciale ale continentului. La moartea lui Charlemagne a devenit capitala imperiului condus de Lothar, nepotul lui Carol cel Mare. Intreaga regiune ii poarta acum numele (Lothar – Lotharingia – Lorena). In Evul Mediu, Metz era suficient de bogat pentru a se auto-proclama republica independenta, statut pe care l-a pastrat pana la anexarea la Franta din 1552.

Chiar daca cel mai important si poate singurul loc cu adevarat atractiv din Metz este catedrala sa magnifica, iluminata superb pe timp de noapte, Metz nu este deloc orasul aspru pe care vi l-ati putea imagina luand in considerare fundalul industrial si pozitia sa geografica. Isi merita faima de oras al gradinilor, pentru nenumaratele straturi de flori ce-l impanzesc, ajutate de apele raului Moselle si de decorul galbui-mustar al cladirilor sale. Universitatea fondata aici recent (anii 1970) este responsabila acum pentru animatia orasului.

Metz este de fapt alcatuit din doua orase distincte: cartierele initiale franceze, adunate in jurul catedralei si ville allemande, intemeiat ca parte a procesului de germanizare de dupa ocupatia prusaca din 1870. Ultima sa sectiune dispune de o remarbila eleganta si grandoare si este, fara indoiala, de un stil teutonic pur. Gara SNCF da tonul, o structura masiva de granit construita intr-un stil romanic, un amestec vizual de loja de vanatoare provinciala si temnita. Dimensiunile sale colosale amintesc de intentiile strategice ale germanilor de a folosi orasul ca un punct de sprijin al sistemului de transport militar din perioada razboaielor pe care le-au purtat cu Franta. Stilul sau inconfundabil este egalat de cladirea oficiului postal, situat pe partea opusa si cateva alte cladiri de apartamente impozante de pe strazile adiacente, cateva dintre ele purtand amprenta Art Nouveau.

Intregul cartier era menit sa serveasca drept model al unei planificari urbane fara cusur, in contrast cu cartierele sordide de origine franceza din vecinatate, la o mica distanta spre nord. Place de la Republique este o zona de parcare esentiala, marginita in partea de est de cafenele si magazine, avand cazarme militare in sud si gradinile ceremoniale ale Esplanadei spre vest, dominand vizual cursul raului Moselle. Din piata, daca priviti spre dreapta de-a lungul Esplanade, veti vedea structura aratoasa a Palais de Justice, cu un aspect galbui caracteristic. La stanga, o alee pietruita trece pe langa vechiul arsenal, transformat acum intr-o sala de concerte prestigioasa de arhitectul post-modernist Ricardo Bofill.

Din partea de nord a place de la Republique, rue des Clercs traverseaza inima aglomerata si pietonala a orasului, locul in care se gasesc majoritatea magazinelor. Trecand de place St Jacques, cu numeroasele sale cafenele in aer liber, sositi in place d’Armes, unde splendida silueta a catedralei gotice St Etienne troneaza deasupra fatadei clasice a primariei. Naosul sau este cel mai inalt din Franta dupa cele din interiorul catedralelor din Beauvais si Amiens, insa cea mai frumoasa caracteristica este, fara indoiala, seria de vitralii, atat moderne cat si antice, incluzand ferestre ce dateaza din secolul al XIII-lea. Mandria locului este insa capodopera lui Chagall, reprezentand gradina edenului, pictura pozitionata in partea de vest a transeptului.

De la catedrala, dupa o scurta plimbare de-a lungul rue du Chanoine Collin, ajungeti in principalul complex muzeal din Metz, Musee de la Cour d’Or, o cladire ce adaposeste comorile sculpturilor galo-romanice, dar si schite ale arhitecturii renascentiste medievale. Muzeul de arta este mai putin impresionant, chiar daca include lucrari ale lui Corot sau Delacroix. Cand complexul a fost extins, in anii 1930, au fost descoperite ruinele unor bai romane, ramasite ce reprezinta acum cele mai interesante artefacte din cadrul muzeului.

Pentru cel mai convingator decor urban din Metz, plus imagini spectaculoase ale catedralei, trebuie sa mergeti in aval de-a lungul raului si sa traversati spre micuta Ile de la Comedie, dominata de clasica piata din secolul al XVIII-lea si de cel mai vechi teatru din Franta. O piata la fel de frumoasa este place St Louis, cu cateva arcade gotice, la 10 minute de mers pe jos de catedrala de-a lungul En-Fournirue. Pe parcurs, va puteti abate prin labirintul de strazi cu iz italian ce urca si coboara dealul Sante Croix pe partea voastra stanga, mostenirea ramasa de la bancherii lombarzi ce au dominat finantele orasului Metz in secolul al XIII-lea. Din capatul En-Fournirue, merita sa continuati spre est din place des Paraiges, de-a lungul rue des Allemands, pentru a arunca o privire la Porte des Allemands – o poarta fortificata masiva, ce bloca pe vremuri accesul estic in orasul medieval.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...