Trebuie să fim eminamente corecți? Atunci, definiția pe care românii o dau catedralei ar reprezenta o dilemă pentru un englez, un spaniol sau un italian. De ce? Pentru că titulatura de catedrală, în cultura catolică, o suportă doar clădirile ce joacă rolul de sediu al episcopului. Din punct de vedere etimologic, catedrala vine din latină, de la „cathedralis” – sau catedra episcopului, ce se găsește in interiorul edificiului de cult. Pentru noi, o catedrală este cel mai important edificiu creștin dintr-un oraș mai mare. Prin urmare, cel mai probabil, vă găsiți aici pentru a afla care sunt cele mai mari catedrale în sens românesc. După cum veți vedea, sunt biserici, bazilici, dar și câteva catedrale. Fără să mai pierdem timpul în diferende culturale, să ne ocupăm de cele mai mari catedrale din lume!
Oare este vorba despre San Pietro? Făcând abstracție de la sensuri și culturi, constatăm clar că San Pietro din Vatican este nu doar una din cele mai mari construcții catolice, ci una dintre cele mai impresionante clădiri ale lumii. Însă, creștinismul ne-a dăruit o mulțime de alte edificii religioase. Dacă am vrea să realizăm un „Top 10” cele mai mari biserici ale lumii, doar două s-ar găsi în afara Europei. Dacă primul loc este categoric ocupat de bazilica Sfântul Petru, mai jos avem și celelalte nouă catedrale ce completează topul nostru, în ordine crescătoare, de la locul 2 în la locul 10. Spre final, voi aborda câteva mențiuni notabile, din afara top 10.
Care este cea mai mare catedrală din lume?
1. Bazilica Sfântul Petru din Vatican

Simbol al creștinătății, ridicată începând cu 1506 în inima Romei, cu o suprafață interioară liniară de 15.160 metri pătrați, plus alți 21.095 metri pătrați exteriori, Bazilica Sfântul Petru din Vatican este cea mai mare catedrală a lumii. Nu există nicio altă construcție creștină care să rivalizeze în termeni de dimensiuni și importanță cu Basilica San Pietro. Este un edificiu catolic ale cărui baze au fost puse de papa Nicolae al V-lea la începutul secolului al XVI-lea însă, în același loc, Constantin cel Mare comanda ridicarea unei biserici a întregii creștinătăți în 320 d.Hr., cu mult înainte de Marea Schismă din 1054 ce avea să segregheze catolicismul de ortodoxism. Construcția actuală a fost redefinită din temelii, în locul în care Sfântul Petru a fost martirizat și, potrivit analelor istorice, înmormântat.
Chiar și așa, cea mai mare catedrală catolică a lumii nu se poate compara cu alte câteva clădiri istorice religioase, de altă orientare decât creștină. Într-un top pe care am putea să-l denumim generic „cele mai mari clădiri religioase ale lumii”, locul 1 este ocupat de Angkor Wat din Cambodgia, cu o suprafață liniară totală de 1.626.000 metri pătrați, în timp ce marea moschee din Mecca ocupă nu mai puțin de 400.800 metri pătrați liniari. De așteptat, dacă ne gândim că bazilica Sfântul Petru se găsește în centrul Romei, unul dintre cele mai aglomerate orașe din toate timpurile, fără mari șanse de a fi fost vreodată mărită dacă ne gândim că întreaga zonă, atât Vaticanul, cât și împrejurimile, sunt înțesate cu vestigii istorice de neprețuit. Nu are un site oficial în sine, ci câteva pagini pe site-ul Vaticanului.
- lungime: 220 metri;
- lățime: 150 metri;
- înălțime: 136.6 metri;
- înălțimea naosului: 46,2 metri;
- diametrul cupolei: 42 metri;
- suprafața totală interioară: 15.160 metri pătrați.
2. Bazilica Nossa Senhora Aparecida din Aparecida, Brazilia

Am spune că aceasta este cea mai mare catedrală a lumii. Bazilica Sfântul Petru din Vatican nu reprezintă un sediu episcopal, prin urmare, conform canoanelor catolice, nu poate primi numele de catedrală.
În fiecare an, pe data de 12 octombrie, primește aproximativ 1 milion de pelerini. Este relativ nouă, daca o comparăm cu celelalte catedrale din topul nostru – anul consacrării a fost 1980. Cu toate acestea, povestea construirii ei este destul de interesantă! Se spune că, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pescarii din zona Aparecida din Brazilia au prins în plase mai întâi o statuie feminină fără cap, pentru ca, imediat după, să apară și capul, mai închis la culoare. Statuia era atât de grea, încât pescarii au reușit cu greu s-o ridice din apă. Imediat după, pescarii s-au rugat Fecioarei Maria pentru o pradă bogată, ceea ce s-a și întâmplat. Au interpretat contextul ca pe un miracol, chiar dacă, ulterior, s-a aflat cine este sculptorul. Nu se știe însă cum a a ajuns statuia în ape, nici cum a reușit să reziste o perioadă atât de îndelungată fără să se deterioreze mai tare.
Localnicii au hotărât, în consecință, să ridice un mic altar în onoarea Fecioarei Maria. Construcția bisericii neo-romanice de astăzi a început în 1955, însă a primit consacrarea în 1980 din partea Papei Ioan Paul al II-lea. Ulterior, a fost vizitată atât de Papa Benedict al XVI-lea în 2007 – cel ce avea să-i dăruiască ornamentul Trandafirul de Aur, o distincție catolică specială -, cât și de Papa Francis, câțiva ani mai târziu, în 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.
A doua cea mai mare biserică a lumii (site oficial: http://www.santuarionacional.com.br/) are un dom cu o înălțime de 70 de metri, se prezintă în forma crucii grecești, cu brațele lungi de 188 metri în lungime și 183 lățime. În mod normal, poate găzdui 45.000 de enoriași, însă în timpul celebrărilor anuale din octombrie, deservește, alături de clădirile anexe, până la 70.000 de oameni. Întreg complexul include un mall, clinici medicale, mai multe restaurante și 272.000 metri pătrați de parcare, ce poate cuprinde 4.000 de autocare și 6.000 de mașini. Impresionant, nu?
- lungime: 173 metri;
- lățime: 168 metri;
- înălțime: 100 metri;
- suprafața totală interioară: 12.000 metri pătrați.
3. Catedrala din Sevilla, Spania

Dacă catedralele ar fi doar sediile episcopilor, atunci cea din Sevilla ESTE a doua cea mai mare catedrală a lumii și a fost o perioadă foarte lungă pe primul loc, cu foarte mult timp înainte de apariția catedralei din Brazilia. Paradoxal, conform a celor explicate în prima parte a articolului, trebuie să sărim peste San Pietro. Pentru că, de vreme ce în catedrala din Sevilla locuiește episcopul de Sevilla, episcopul Romei, adică papa, are catedra în Arhibazilica Sfântul Ioan din Lateran, sediul diocezei romane.
Ce este mai ciudat este că Sevilla a pus bazele unei catedrale pe locul în care, odinioară, se găsea o moschee musulmană. Ciudat pentru noi însă, deoarece în Spania mixul de culturi este obișnuit, mai ales in zonele sudice, precum Andaluzia. Se întâmpla frecvent ca anumite edificii să-și schimbe destinația ideologică de-a lungul sutelor de ani, chiar de mai mult de două ori. Moscheea, din care s-au mai păstrat două elemente maure – Turnul Giralda și Curtea Arborilor de Portocal (Patio de los Naranjos) -, a fost construită între 1172 și 1198. Avem de-a face, așadar, cu aproape un mileniu de istorie! Catedrala de astăzi este rezultatul adăugirilor care s-au făcut de-a lungul secolelor, atât ca urmare a dorinței liderilor creștini de a-și arăta supremația în fața musulmanilor, dar și în urma reparațiilor sau consolidărilor unor secțiuni distruse în timp. Informații suplimentare pe site-ul oficial – http://www.catedraldesevilla.es/
Iată dimensiunile clădirii actuale (Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla), construite între 1401 și 1528:
- lungime: 125 metri;
- lățime: 100 metri;
- înălțime: 42 metri;
- înălțimea turlei principale: 105 metri!;
- suprafața totală ocupată de clădirea în sine: 23.500 metri pătrați.
4. Catedrala din Milano, Italia

Cu toții știm de Domul din Milano (Duomo). Se gasește pe primul loc în Top 5 atracții Milano, un articol pe care l-am publicat anterior. Însă domul propriu-zis, cu o înălțime de 65,6 metri, nu este cel mai înalt punct. Este doar cupola celei mai mari biserici din nordul Italiei (denumirea completă în limba italiană este „Basilica Cattedrale Metropolitana della Natività della Beata Vergine Maria”). Il Duomo mai are 135 de turle, ce acoperă, laolaltă cu domul, o suprafață liniară spectaculoasă:
- lungime: 158,6 metri;
- lățime: 92 metri;
- înălțime: 108 metri,
- suprafața internă: 11.700 metri pătrați.
Construcția a început în 1386 și a continuat de-a lungul a șase secole. La fel ca și în cazul catedralei din Sevilla, Duomo a fost construit pe temeliile unei alte clădiri, mai vechi, de această dată creștină – este vorba despre bazilica paleocreștină Santa Tecla (de la Sfânta Tecla din Konya, o discipolă a Sfântului Paul), inaugurată în anul 350 d.Hr. Însă redefinirea ideologică nu se oprește aici. „Basilica Maior” (Tecla) a fost construită pe locul în care se găsea un templu dedicat zeiței Minerva, iar acesta din urmă se pare că a luat locul unui templu arhaic, dedicat unei divinități protoceltice cu numele de Belisma. Vechiul Mediolanum (numele roman al orașului din antichitate), pe care romanii l-au ocupat în secolul III î.Hr, datează din anii 600 î.Hr. și a reprezentat dintotdeauna unul din cele mai mari centre urbane ale vechiului continent. Mai multe informații pe pagina oficială.
5. Catedrala Sfântului Ioan Divinul din New York, SUA

Am ajuns la o catedrala relativ tânără a topului nostru. Ce este mai interesant este că, pe pagina oficială a catedralei anglicane, se pretinde că aceasta ar fi cea mai mare catedrală din lume, aducând ca motivație exact lucrurile despre care vorbeam la început – biserici mai mari există, însă catedrale (în adevăratul sens al cuvântului – sediu episcopal) nu. Neobișnuit pentru lista noastră este și faptul că St. John the Divine nu a fost încă terminată. Încă din faza inițială au existat voci ce au afirmat că timpul de construcție s-ar întinde de-a lungul a aproximativ 7 secole. Dacă avem în vedere perioada de realizare a unor construcții similare, n-ar trebui să ni se pară ciudat.
Pentru o clădire ceva mai veche de 120 de ani, ce tinde să contureze un stil gotic pur, este plăcut să constatăm calitate vitraliilor, cele mai mari din Statele Unite. Și dacă spusele bisericii se adeveresc, urmând exemplul unor construcții medievale de referință, ar trebui să vedem o continuă expansiune, în limita spațiului metropolitan disponibil. Potrivit planurilor, turnul central ar putea sa se înalțe până la 80 de metri. Poate că, cine știe, va deveni cea mai mare catedrală din lume. Dar, cât este de mare acum?
- lungime: 183,2 metri
- lățime: 70,7 metri
- înălțimea naosului: 37,8 metri;
- suprafața internă: 11.200 metri pătrați.
6. Bazilica Doamnei Noastre de Licheń din Licheń Stary, Polonia

Cel mai important loc de pelerinaj din Polonia nu este o catedrală prin definiție, ci o biserică catolică (http://www.lichen.pl/en). Este cea mai nouă construcție din topul nostru, și una dintre cele mai criticate edificii catolice importante ale lumii. Ministrul culturii din guvernul Donald Tusk, a numit-o kitsch, iar alte voci intelectuale poloneze și-au declarat dezamăgirea vis-a-vis de stil, numindu-l compromițător pentru cultura și arhitectura poloneză. Chiar dacă bazele bisericii de astăzi au fost puse în 1813 de către un soldat polonez ce a luptat alături de Napoleon, clădirea, în forma în care se poate admira astăzi, a fost ridicată între 1994 și 2004. Costurile au fost suportate de pelerini.
Elementul cel mai cunoscut este orga, cea mai mare din Polonia, a 4-a cea mai mare din Europa și a 13-a din întreaga lume. Bineînțeles, Papa Ioan Paul al II-lea, polonez la origini, a binecuvântat-o în 1999.
- lungime: 139 metri;
- lățime: 77 metri;
- înălțimea părții centrale: 85 metri;
- înălțimea spirei, cu tot cu cruce: 141,5 metri;
- suprafața totală: 10.090 metri pătrați.
7. Catedrala din Liverpool, Anglia

La mare luptă pentru cea mai mare catedrală anglicană din lume cu St. John din New York, catedrala din Liverpool. Spre deosebire de omoloaga sa americană, a cărei construcție a început ceva mai devreme, Liverpool are o catedrală a cărei construcție s-a încheiat. Nu doar dimensiunile structurale sunt impresionante, ci și ceea ce adăpostește: are cea mai mare orgă din Regatul Unit, cele mai grele clopote din lume (Bartlett Bells – 31,5 tone), ce se găsesc la cea mai mare înălțime (67 de metri deasupra podelei). Pagina oficială: http://www.liverpoolcathedral.org.uk/
- lungime: 178 metri;
- lățime: 60,3 metri;
- înălțimea naosului: 35,3 metri;
- înălțimea turnului: 100,8 metri;
- suprafața totală: 9.687 metri pătrați.
8. Biserica Sfintei Treimi din Fátima, Portugalia

A fost construită în aproximativ 4 ani și, chiar dacă a luat locul unei construcții mai vechi, de care se leagă legenda aparițiilor, clădirea ce se poate admira astăzi este cea mai nouă catedrală din lista noastră. Nu doar atât, ci este una dintre cele mai apreciate clădiri ale arhitecturii moderne. În 2009, Basílica da Santíssima Trindade, așa cum este denumită pe plan local, a primit premiul Outstanding Structure („Structură Remarcabilă”) din partea International Association for Bridge and Structural Engineering („Asociația Internațională pentru Inginerie a Podurilor și Structurilor”). Aparține statului portughez și, paradoxal, se remarcă prin simplitate, prin aparentă austeritate. Întreaga zonă este înțesată de edificii religioase remarcabile, fiind principala destinație de călătorie pentru portughezii evlavioși, dar nu numai.
Nu era atât de populară și nu primea atât de multă publicitate dacă istoria locului nu este legată de evenimente extraordinare. Potrivit site-ului oficial – fatima.pt – aici au avut loc regulat așa-numitele „apariții” – 3 apariții ale îngerului păcii, 7 apariții ale Sfintei Fecioare. Toate aceste întâmplări s-au desfășurat la începutul secolului XX, între 1915 și 1929.
- lungime: 115 metri;
- lățime: 95 metri;
- înălțime: 20 metri;
- suprafața totală interioară: 8.700 metri.
9. Bazilica Sfântul Paul din afara Zidurilor din Roma, Italia

Este una din cele patru bazilici papale din Roma, a doua cea mai mare a capitalei Italiei, după Bazilica Sfântul Petru din Vatican. Basilica Papale di San Paolo fuori le Mura se găsește pe locul în care se crede că a fost înmormântat Sfântul Apostol Pavel. Legenda spune că o mână de oameni, dintre primii creștini ai umanității, au ridicat aici o capelă, numită „cella memoriae”. Se spune că, după ce a fost martirizat, în locul cunoscut atunci sub numele „palude Salvia’”, trupul a fost dus într-un cimitir roman propriu-zis, pentru că Sfântul Pavel era cetățean al Romei. Locul a devenit aproape imediat unul dintre cele mai importante destinații de pelerinaj din lumea creștină și este astăzi unul din cele mai vizitate obiective turistice din Roma. Sarcofagul se poate vedea în apropierea altarului papal.
Împăratul Constantin a transformat capela în bazilică, sfințită de Papa Silvestru I în 394 d.Hr. Imediat după, în 395, sub împăratul Honorius, biserica a fost extinsă și finalizată. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Romei, vizitată anual de milioane de turiști din întreaga lume. Aspectul actual a fost dat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, sub coordonarea a doi renumiți arhitecți ai perioadei, Luigi Polleta și Pasquale Belli. Pagina oficială este pe site-ul Vaticanului
- lungime: 150 metri;
- lățime: 80 metri;
- înățime: 73 metri;
- suprafața interioară totală: 8.515 metri pătrați.
10. Catedrala Nuestra Señora del Pilar din Zaragoza, Spania

În materie de vechime a simbolului pe care-l reprezintă, ne-am putea imagina cu greu că există un edificiu creștin mai vechi. La fel cum se întâmplă în cazul bazilicilor din Roma, povestea catedralei din Zaragoza se leagă de viața unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos. Dacă prin Roma au trecut Petru și Pavel, în Spania creștinismul a fost propovăduit de Sfântul Iacob, cunoscut local drept Santiago. Se spune că în timpul pelerinajului acestuia în Peninsula Iberică i s-ar fi arătat Fecioara Maria, cea ce i-a dăruit apostolului o coloană de jasp (un tip de cuarț), sfătuindu-l să ridice în jurul acesteia o biserică care să-i fie dedicată. De aici vine și numele de „Pilar” – în traducere liberă columnă, pilon sau coloană.
Chiar dacă capela inițială construită de Jacob a fost distrusă (la fel ca și alte edificii creștine din Spania), coloana și statuia reprezentând-o pe fecioară, au supraviețuit. După pelerinajul iberic, Iacob avea să se întoarcă la Ierusalim și să fie martirizat, devenind primul martir în numele lui Iisus. Mai mult, catedrala din Zaragoza este prima construcție creștină dedicate fecioarei. Bine, din capela inițială, cu excepția coloanei și statuii, nu s-a mai păstrat nimic, construcția traversând o serie importantă de transformări în istoria sa, de aproape două milenii. A fost o bazilică sub tutela împăratului Constantin cel Mare, apoi transformată într-o biserică în stil romanic, apoi în stil Mudéjar. Catedrala de astăzi este unul din cele mai importante exemple de arhitectură baroc, construită într-o perioadă relativ lungă de timp, începând cu 1681. A scăpat miraculos de bombardamentele din timpul Războiului Civil Spaniol. Se spune că trei bombe au căzut deasupra bisericii însă nu au explodat, iar două dintre acestea sunt încă expuse în interior. Site oficial aici.
- lungime: 130 metri;
- lățime: 67 metri;
- suprafața totală interioară: 8.318 metri pătrați.
Concluzie
Iată clasamentul, pe scurt:
- Bazilica Sfântul Petru (Vatican) – 15.160 metri pătrați;
- Bazilica Altarului Național al Doamnei de Aparecida (Aparecida, Brazilia) – 12.000 metri pătrați;
- Catedrala din Sevilla – 11.520 metri pătrați;
- Catedrala din Milano – 11.700 metri pătrați;
- Catedrala Sfântul Ioan Divinul (New York) – 11.200 metri pătrați;
- Bazilica Doamnei Noastre de Licheń (Licheń Stary, Polonia) – 10.090 metri pătrați;
- Catedrala din Liverpool – 9.687 metri pătrați;
- Biserica Celei mai Sfinte Trinități (Fátima, Portugalia) – 8.700 metri pătrați;
- Bazilica Sfântul Paul din afara Zidurilor (Roma) – 8.515 metri pătrați;
- Bazilica-catedrală a Doamnei Noastre a Pilonului (Zaragoza) – 8.318 metri pătrați.
Dacă am dori să stabilim principalul criteriu de referință statutul de sediu episcopal, cea mai mare catedrală a lumii se găsește în Brazilia. Din toate cele 10 edificii religioase enumerate mai sus, trei nu sunt sedii episcopale – este vorba despre bazicilile din Roma și biserica din Fátima. Pentru a completa topul celor mai mari zece catedrale, respectând principalul criteriu, putem adăuga Catedrala din Florența- cu 8.300 metri pătrați, Catedrala Doamnei Noastre din Anvers (Belgia) și Catedrala din Rio de Janeiro (Brazilia) – fiecare 8.000 metri pătrați. Numerele sunt aproximative, în funcție de bazele folosite în calcul și a fost preluate de pe pagina de Wikipedia în limba engleză.
Rezumându-ne raportul doar la edificii creștine de dimensiuni notabile, merită menționate, de asemenea: Domul din Ulm (Germania) – 8.260 metri, Bazilica din Koekelberg (Belgia) – 8.000 metri pătrați, Bazilica Doamnei Noastre de Guadalupe din Ciudad de Mexico – 8.167 metri pătrați. Cea mai mare din Africa este Bazilica Doamnei Noastre a Păcii din Yamoussoukro, Coasta de Fildeș.
Dacă ați învățat ceva din articolul meu sau dacă v-ați simțit bine informându-vă, aș aprecia un share pe rețelele de socializare, folosind butoanele de mai jos. Puteți da like paginii de Facebook la adresa facebook.com/globi.ro.
Surse imagini
- Cea mai mare biserică din lume: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Doamna Noastră de Aparecida: Agência Brasil - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Catedral de Santa María de la Sede, Sevilla: Ingo Mehling - Wikimedia | CC BY-SA 4.0 International
- Catedrala din Milano: Jiuguang Wang - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Catedrala Saint John the Devine, New York: Kripaks - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Bazilica Najświętszej Maryi Panny Licheńskiej w Licheniu Starym: Diego Delso - Wikimedia | CC BY-SA 4.0 International
- Cathedral Church of the Risen Christ: J-in-uk - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic
- Bazilica din Cova da Iria, Fátima, Portugalia: János Korom - Flickr | CC BY-SA 2.0 Generic
- Basilica di San Paolo fuori le mura: Piofol - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Bazilica Nuestra Señora del Pilar, Zaragoza: Armin Hornung - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Cover: LoggaWiggler - Pixabay | Licență Pixabay