Ghid turistic Millstatt

Biserica St. Johann Baptist din Millstatt Biserica St. Johann Baptist din Millstatt

Patru kilometri la est de Seeboden, Millstatt este locul în care turismul regiunii a început să înflorească în secolul al XIX-lea. Explozia de imobile ce a urmat a produs grupul de vile elegante din preajma lacului, transformate astăzi în hoteluri sau reședințe exclusiviste ce dau localității aerul rafinat și relaxat. Abația istorică din centru găzduiește anual festivalul cultural Internationale Musikwochen, din luna mai până în octombrie, cu muzică de cameră în curtea interioară și în cadrul centrului modern de conferințe din centru. Mai multe informații și bilete pentru festival se pot obține din Musikwochen Millstatt, de pe Marktplatz nr. 8 sau de la oficiul turistic.

Stift Millstatt

Probabil principala atracție a localității, Stift Millstatt, în sus de la malul lacului, și-a început existența ca o mănăstire benedictină în secolul XI, însă a fost înmânată în 1469 ordinului imperial al Cavalerilor Sfântului Gheorghe. Epoca de aur a ordinului a avut loc sub conducerea împăratului Maximilian I, ce a beneficiat de avantaje enorme de pe urma asocierii la cultul Sfântului Gheorghe, un simbol al cavalerismului și al curajului. După moartea lui Maximilian în 1511, ordinul a început să piardă în importanță, dar asta în primul rând din cauza faptului că a fost declarat adversar al intereselor imperiului, în asociere cu otomanii, chiar dacă aceștia au ajuns rareori la o distanță convingătoare de Millstatt. Împăratul Ferdinand al II-lea a donat abația iezuiților în 1612, în pregătirea re-catolicizării zonei atinse de protestanți. Au folosit veniturile obținute de pe urma abației pentru a fonda Universitatea din Graz, iar taxele mari impuse comunității au condus spre o revoltă a țăranilor în 1737, redusă la tăcere cu brutalitate.

Încadrată de cele cupolele celor două turnuri, Stiftskirche din Millstatt mai păstrează încă câteva semne romanice, cel mai evident fiind timpanul de deasupra portalului vestic, ce înfățișează un enoriaș ce prezintă lui Hristos un model al bisericii. Între delicatele bolte ale interiorului se remarcă mormântul impresionant al primului maestru al ordinului, Johann Siebenhirter, marcat printr-un relief în granit de culoarea roșie într-o latură a capelei din stânga. Chiar dacă este acum ștearsă, fresca din secolul al XVI-lea a lui Urban Görtschauer este cea mai bună dintre picturile gotice supraviețuitoare în timp.

Micul Millstatt Stiftmuseum include manuscripte religioase, mormintele câtorva clerici din perioada medievală și una din cele trei lăzi de zestre aparținând Paolei Gonzaga, ce conține cadourile familiei sale la nunta din 1477 cu Leonhard von Görz, stăpânul castelului Bruck din Lienz. Celelalte două sunt expuse la Domkirche în Graz, respectiv la Landesmuseum din Klagenfurt. În spatele muzeului se află sihăstria din secolul al XII-lea, ale cărei arcade sunt susținute de piloni ornați cu detalii romanice încântătoare.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...